Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Zene nélkül szegényebbek lennénk

Zene nélkül szegényebbek lennénk

2024. április 24., szerda | Ma: György (HU), Juraj (SK)
Szervezetek, csoportok Vissza
Címlap > Szervezetek, csoportok > Zene nélkül szegényebbek lennénk
Zene nélkül szegényebbek lennénk 2015. szeptember 16. szerda, 13:40
Zene nélkül szegényebbek lennénk

   A Galántai Kulturális Nyár rendezvénysorozat, amelynek előkészítéséből minden évben kiveszi részét a város területén tevékenykedő valamennyi kulturális intézmény, egyik kiemelkedő eseményére, a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar varázslatos hangversenyére 2015. július 28-án került sor a galántai VMK színháztermében. A 2006-ban Galánta testvérvárosában, Kecskeméten, az Európa Jövője Egyesület által létrehozott zenekart Kodály Zoltán egykori asszisztense, a Kossuth- és Magyar Örökség díjas karnagy, zongoraművész, Vásáry Tamás vezényli alakulásától kezdve.

   Az est vendégei Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke, Mézes Rudolf, a Csemadok országos alelnöke, Takáč Zsolt, a város polgármester helyettese, valamint a környező falvak képviselői voltak. A szépszámú nézősereg mellett a rendezvényt Nagy László tanácsos vezetésével Magyarország Pozsonyi Nagykövetségének küldöttsége, valamint Szalay Szilvia elnökkel az élen, a Szlovákiai Magyar Zenebarátok Társasága is megtisztelték.

   A zenekart Bárdos Gyula a tőle megszokott meleg szavakkal köszöntötte.

   Első számként Kodály Zoltán Galántai táncok című zenekari műve hangzott el. E mű tette ismertté városunkat, Galántát csaknem az egész világon. A világ öt kontinensének közel 20 országából származó zenészekből álló, csaknem 70 tagú zenekarnak, és a világhírű, kiváló karnagynak, Vásáry Tamásnak köszönhetően most is elragadott a mű dallamvilága – visszarepített minket a régi Galánta környéki cigányzenekarok által játszott verbunkosok korába.

   Kedves epizód – két mű közti szünetben megkérdeztem Mézes Rudit, milyen idős a „Mester”. Kapásból felelt, hogy a Galántai táncokkal egyidős. Így tudtam meg, hogy a zenemű és Vásáry Tamás születésének éve 1933.

   Erkel Ferenc első nevezetes operájának, a Hunyadi Lászlónak a nyitánya tovább fokozta a forró hangulatot. Mindkét mű osztatlan sikert aratott, amit a közönség vastapssal jutalmazott. Az est a romantika jegyében folytatódott. Az ifjú zenészek Pjotr Iljics Csajkovszkij V. szimfóniáját adták elő. A zeneértő közönség odaadóan hallgatta az egyes tételeket, majd ismét vastapssal köszönte meg a zenekar és a „Mester”, Vásáry Tamás teljesítményét.

   Legnagyobb örömünkre két ráadásszám következett: Antonín Dvořák cseh zeneszerző „Szláv táncok” ciklusának egyik közismert táncát és Johannes Brahms német zeneszerző szintén közismert V. Magyar táncát hallhattuk. Szűnni nem akaró állótaps fejezte ki köszönetünket a gyönyörű élmény gazdag estért.

   Befejezésül Mézes Rudolf köszönte meg Vásáry Tamásnak és a zenekarnak, hogy felejthetetlen fellépésükkel megtisztelték városunkat, Galántát.

   Személy szerint az ilyen élmény sokáig hat rám, hosszú ideig ebből táplálkozom, ezért nagy-nagy köszönet a szervezőknek - a Csemadoknak és a Galántai Városi Művelődési Központnak. Már most várjuk az őszi-téli időszak jeles galántai zenei rendezvényeit, a Kodály Zoltán Nemzetközi Hegedűversenyt, valamint a Karácsonyi Zenei Napok kiemelkedő eseményét, az ünnepi karácsonyi hangversenyt.

Csillagné Krúg Mária

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)