Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Zempléni élmények a felfedezőkkel

Zempléni élmények a felfedezőkkel

2024. május 04., szombat | Ma: Mónika (HU), Florián (SK)
Lezajlott események Vissza
Címlap > Lezajlott események > Zempléni élmények a felfedezőkkel
Zempléni élmények a felfedezőkkel 2016. szeptember 14. szerda, 12:30
Zempléni élmények a felfedezőkkel

   A felsőszeli Széchenyi István Alapiskola mellett működő Bercsényi Miklós Hagyományőrző Csapat 14 tagja a nyár közepén ismét felkerekedett, hogy felfedezze Zemplén szépségeit, a Rákóczi-hagyományok helyszíneit, s bebizonyítsa rátermettségét az általa választott tiszti próbákra. De miért is vállal egy fiatal 5-6 éven keresztül hosszú utazást arra a helyre, ahol egyszer már volt? Mi vonzza őt Magyarország északkeleti csücskébe, ahol sem elsőosztályú szálloda, sem tengerpartra néző appartmán nem várja? Hát ez bizony az elhivatottság, a felfedezés öröme, a barátokkal való gondtalan együttlét lehetősége. Mivel az iskolában megismerkednek a Magyarország Felfedezői Szövetség célkitűzéseivel, terveivel, a nyár folyamán részt vehetnek a vezetőképző táborban Sárospatakon.

   A tábor egyik erőssége az ifivezetők hozzáértő munkája. A felnőttek a háttérből irányítják, segítik a tevékenységüket. A tábor nem nagy létszámú, Erdélyből, a Felvidékről és Magyarország különböző településeiről érkeznek a gyermekek. A próbákra való felkészülés mellett nagyon sok játék, kirándulás várja őket. Naponta egy-egy gátjáték teszi színesebbé a programot.

   A városban szinte otthonosan mozognak, ismerik a nevezetességeket, bejárták már többször is a Rákóczi-várat. Szerintük ezt nem lehet megunni, mert mindig van valami új. Az idén Széphalomra is eljutottak a Magyar Nyelv Múzeumába, ahol sok érdekesség és kreatív játék várt rájuk. A legnagyobb meglepetés a Füzér vára volt, amelyet újra felépítettek a helyiek kezdeményezésére. A 30 éve elindult terv már lassan befejeződik, már csak a korabeli /17. századi/ piacteret kell megvalósítaniuk. De amit most láthattak a gyerekek, a női és férfi lakópalotákat, a kincstárat, a tárgyalótermet, a gyönyörű kápolnát, a gerendázattal megerősített belső folyosót, a konyhát, az őrtornyot, az mindenkit elbűvölt. Csodálatos kilátás tárult a látogatók elé, sokan a kalodában is lefényképezkedtek.

   A felsőszeli gyerekeknek még más miatt is emlékezetes marad a füzéri látogatás. Nekik ugyanis játékot kellett összeállítaniuk a várhoz vezető úton. A 8 állomás feladatai a 340 éve született II. Rákóczi Ferenc életéről szóltak. A táborozók pedig csapatokba tömörülve oldották meg az egyes feladványokat. A hegy szinte zengett a szép daloktól, mivel a csapatok énekelve járták végig az állomásokat. A turisták érdeklődve figyelték a gyerekek játékát.

   A tábort a sok szép énekért is lehet szeretni, a napzártán és az esti pásztortűznél szebbnél szebb népdalok, katonadalok hangzanak el. Az idén már egy kis daloskönyv is napvilágot látott Badacsonyi Judit, gyömrői csapatvezető hathatós segítségével. A 62 dal szövegét tartalmazó kiadvány segíteni szeretné az újonnan csatlakozó csapattagokat, hogy minél előbb ők is megtanulhassák a közkedvelt tábori dalokat.

   Ezek a közös kirándulások, játékok és dalok összekötik a Kárpát-medencében szétszórtan élő felfedezőket, s feltöltődve ülnek ősszel az iskolapadokba, ahol majd tervezgetik a jövő nyári tábor igric játékait.

Mészáros Magdolna

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)