Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
XVII. Egressy Béni Országos Színjátszó Fesztivál

XVII. Egressy Béni Országos Színjátszó Fesztivál

2024. április 19., péntek | Ma: Emma (HU), Jela (SK)
Szervezetek, csoportok Vissza
Címlap > Szervezetek, csoportok > XVII. Egressy Béni Országos Színjátszó Fesztivál
XVII. Egressy Béni Országos Színjátszó Fesztivál 2016. január 15. péntek, 10:44
XVII. Egressy Béni Országos Színjátszó Fesztivál

   2015. november 12-15. között került megrendezésre a XVII. Egressy Béni Országos Színjátszó Fesztivál, melynek házigazdája Szepsi és Buzita volt. A rendezvényen az ország tíz legjobb együttese mérettette meg magát.

   A háromnapos seregszemle második napján, pénteken délelőtt érkezett a csoport Szepsibe és ezen a napon 3 versenyelőadás zajlott: a rétei Révisz Vidámszínpad Falunap című falusi komédiája, a vezekényi Görbetükör Műsorváltozás című műsora és a Bulibicska Csalamádé szeli módra nevű esztrád összeállítása került színpadra. Bár a nézőtér kicsit hézagos volt, a színfalak mögött nagyon jó volt a hangulat és a csoportok egymást bíztatták, hol az öltözőben, hol pedig a nézők között tapsolva. Az est díszvendége volt Csáky Pál, aki fiatalkoráról és egykori színjátszó múltjáról, valamint a hagyományápolásról szólt rövid ünnepi beszédében és az első sorban ülve bizony jókat kacagott a bohózatok poénjain.

   Esztrád összeállításunkban nemcsak kabaréjelenetek, hanem betétdalok is szerepeltek, s bár a zsűrinek nem tetszett maradéktalanul az előadásunk, mi mégis büszkék voltunk magunkra, hiszen mindenki nagyon igyekezett a maximumot nyújtani és a közönség vette a lapot, hol tapssal, hol nevetéssel díjazta a produkciót.

   A pozitív és építő jellegű kritika mellett a bírálóbizottság kiemelte Deák Zoltán teljesítményét, aki a lírai dalokat átéléssel, szépen megformált hajlításokkal adta elő. A kissé együgyű katona megformálásáért a Szepsi Csemadok különdíját kapta Nogely Csaba, aki a Katonadolog című jelenetben Bartos Lászlóval lépett színpadra. Szombaton Buzitán folytatódott a verseny, a versenyelőadásokon kívül egyéb programokról is gondoskodtak a szervezők: nagy hatással volt a közönségre a füleki Zsákszínház bemutatója Alávalók címmel, amely tartalmát és szövegét tekintve csak 18 éven felülieknek volt ajánlott.

   Összességében elmondhatjuk, hogy élménydús, tartalmas fesztiválnak lehettünk a részesei, és bár nem nyerni mentünk Szepsibe, mégis nyertünk: tapasztalatokkal, ötletekkel és nagy tervekkel tértünk haza és úgy gondoljuk, teljesítettük küldetésünket, megmutattuk magunkat, az ország legjobb amatőr színjátszói között lehettünk és ez inspirációt adott a következő évadhoz. Ahogy Harsányi Gábor, a program díszvendége fogalmazott, ha nem is egy óra múlva, de egy év múlva itt vagyok – vagyis leszünk, reményeink szerint.

Nogely Mónika, csoportvezető – Felsőszeli

   Csoportunk 2015. november 13-án harmadízben mérettette meg magát Szepsiben az Egressy Béni Országos Színjátszó Fesztiválon. Az idén egész estét betöltő zenés vígjátékkal, a Charley nénjével mutatkoztunk be. Nagy izgalommal és pici félelemmel léptünk fel csütörtökön este, annak ellenére, hogy a darabbal már 18 előadás van a hátunk mögött. A kemény munka gyümölcse viszont beérett, hiszen a közönség hatalmas tapssal jutalmazta a csapatot, a darab végén és a jelenetek között is egyaránt.

   A zsűri elismerő dicsérete pedig azt erősítette meg a csoportban, hogy a darab igen is sikeres, és talán a Hahota életének legszebb korszakát hozta meg a Charley nénje. A zsűri elmondása szerint darabunk üde foltja volt a fesztiválnak, és ismét, ahogy az elmúlt években is énekhangjaink dicséretet kaptak. Csoportunk három díjjal érkezett haza. A legjobb férfi alakítás díját Srejner Attila, Szepsi város polgármesterének díját Katona Péter, A Csemadok Kassa Környéki TV díját pedig Srejner Melinda kapta.

   Nagyon jó tapasztalatokkal, új élményekkel és barátságokkal gazdagodtunk.

Srejner Melinda, Hahota - Diószeg

   A vezekényiek eszközként használva színdarabjukat, felfedték nézőik előtt, mennyi emberi badarság uralja manapság világunkat. A sokak által ismert X-akták két híres nyomozója egy eltűnt kisfiú és a földönkívüli lények után kutatva indul el a darab kezdetén, hogy bebizonyítsák feltevésüket, miszerint itt vannak közöttünk és figyelnek bennünket. Útjuk során a hierarchia több rétegével is vitába bonyolódnak az ügy kapcsán, töretlen elszántsággal próbálnak az eltűnt kisfiú nyomára bukkanni.

   A nyomozó körút során megfigyelhető az a spontaneitás és rátermettség, amely sugárzik a kidolgozott karakterekből. Szabadság uralkodott a színpadon, a nézők szemében pedig könnyek gyűltek a nevetéstől a rengeteg ütős poénnak köszönhetően. A mű a csapat saját szerzeménye, melynek nincs szövegkönyve, csupán néhány papírra vetett, pontokba szedett gondolatot hoztak magukkal a fesztiválra. Még ha szeretnék, akkor sem tudnék olyan szereplőt megemlíteni, akinek a játéka nem volt élvezhető és mulattató. Kiemelném a roma házaspárt alakító hölgyet és urat, akik élethűen imitálták és tárták elénk magyar nyelvünk minden apró szépségét. Röviden: az előadás fergeteges volt, lehetett volna egy picivel hosszabb, hogy még jobban megismerhessük Vezekény teljesen átlagos mindennapjait”

Illés Csenge, Lakoma Fesztivál Újság

A fődíjat a vezekényi Görbetükör Színjátszócsoport kapta.

Mátyusföldi csoportjaink még a következő elismerésekben részesültek:

• A legjobb férfi alakítás díja: Srejner Attila (Diószeg)
• A szepsi VMK díja a szépen megformált szerepért: Tončko Mária (Vezekény)
• A Csemadok Kassa Környéki TV díja: Srejner Melinda (Diószeg)
• Szepsi város polgármesterének díja: Katona Péter (Diószeg)
• Buzita község polgármesterének díja: Szitka Mária (Réte)
• A Csemadok Szepsi Alapszervezetének díja színészi alakításért: Nogely Csaba (Felsőszeli)
• A legjobb gyerekszereplő díja: Lóci Dávid (Felsőszeli)

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)