Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
XI. Mátyusföldi Fesztivál a néphagyományok jegyében

XI. Mátyusföldi Fesztivál a néphagyományok jegyében

2024. május 17., péntek | Ma: Paszkál (HU), Gizela (SK)
Lezajlott események Vissza
Címlap > Lezajlott események > XI. Mátyusföldi Fesztivál a néphagyományok jegyében
XI. Mátyusföldi Fesztivál a néphagyományok jegyében 2016. szeptember 05. hétfő, 16:24
XI. Mátyusföldi Fesztivál a néphagyományok jegyében

   Július első hetében 11. alkalommal rendezte meg a Csemadok Nagyfödémesi Alapszervezete azt a négynapos kulturális rendezvénysorozatot, amely Mátyusföldi Fesztivál néven került be a köztudatba. A szervezők fő célja, hogy a nyári időszakban is igényes szórakozást, művelődési lehetőséget nyújtsanak a község és a környék apraja-nagyjának. A keddtől péntekig tartó kulturális hét folyamán minden nemzedék számára akadt látni-, és élveznivaló.

   Július 5-én, kedden a több mint százéves tájház udvarán régi mesterségekkel, kézműves-foglalkozásokkal és gazdag népművészeti műsorral vette kezdetét a fesztivál. A foglalkozásokat Csík Tamás és Csíkné Brandon Réka csabrendeki kézművesek, a népművészet mesterei, valamint Kovács Katalin, Radványi Adél és Trela Anett helyi pedagógusok vezették. Az idelátogatók megismerkedhettek a kemencében készült ételekkel is. Nagy sikere volt a kemencés lángosnak – a „tökipomposnak” (ahogy a szervezők itt hívják a finom hagymás, szalonnás, tejfölös finomságot), de mindenki megkóstolhatta a „hamuban sült pogácsát”, vagy a nagyfödémesi marhagulyást is. A jó hangulathoz hozzájárult a nemeskosúti Gyöngykaláris éneklőcsoport, a helyi Borsos Mihály Alapiskola néptáncosainak, Lakatos István cimbalmos és Szalay Tamás ifjú zenész - énekes fellépése is.

   A második napon a felső tagozatos diákok helytörténeti és műveltségi vetélkedőn mérték össze tudásukat, amelyre meghívták a két magyarországi testvértelepülés – Csabrendek és Jánossomorja - diákjait is. A versenyző hét csoport közül a nagyfödémesi csapat lett az első, a második helyen a jánossomorjai diákok egyik csoportja végzett, míg a harmadik helyet a csabrendekiek szerezték meg.

   A fesztivál elmaradhatatlan része minden évben a képzőművészeti kiállítások megnyitása. Az idén a szervezők Szkukálek Lajos festőművész alkotásaiból, Bréda Enikő, fiatal báb- és díszlettervező munkáiból, valamint a csabrendeki Nádasi Szilvia porcelánbaba- gyűjteményéből készült kiállításokkal lepték meg a közönséget.

   A harmadik napon a község kulturális emlékhelyére, a Kálvária udvarára invitálták a nagyközönséget. A szervezők kihasználják a helyszín rendkívül jó akusztikáját, ezért itt évről évre színvonalas komolyzenei és énekkari hangversenyek zajlanak. Az idén Mészáros Márta hárfa művész, és Takács Krisztina gitáros-énekes, valamint a nagyfödémesi Aranyeső Nyugdíjasklub éneklőcsoportja szerepelt a megható és szép műsorban. A koncert a „Dallamok szárnyán” címet kapta, s a cím egyben szimbolikus jelentésű is volt, hiszen a már említett jó akusztikának köszönhetően, szinte az egész községben hallani lehetett az innen szálló dallamokat.

   A negyedik napot a sokszínű rendezvények jellemezték. Először a szeredi Oldtimer Múzeum régi autóinak kiállítása és felvonulása csalogatta a közönséget a főtérre. A gyermekek számára a Nagymácsédi Boróka Bábszínház „Bőröndjátékok” című produkciója igazán felejthetetlen élménynek bizonyult, hiszen ők is aktívan bekapcsolódhattak az előadásba. Később a zenéé és a táncé volt a főszerep. A szabadtéri színpadon először a népszerű magyar énekesnek, Szécsi Pálnak állított emléket a „Kósza szél” című színes műsorával Zsapka Attila, Korpás Éva, Sipos Tamás és Farnbauer Péter. A fesztivál záróprogramjában a  pozsonyi Szőttes népi kamaraegyüttes lépett színpadra a „Három a…” című fergeteges műsorával, amely megteremtette a kellő hangulatot a műsort követő táncházhoz is, ahol a táncosok együtt ropták a táncot a falu aprajával, nagyjával.

   Ha valaki figyelmesen elolvassa ezeket a sorokat, azt észlelheti, hogy az idei Mátyusföldi Fesztivál műsorában nagy teret kaptak a néphagyományok és a népművészet. Ez nem véletlen, hiszen a szervezők egyik fő célja pontosan az elfeledett hagyományok, értékek felkutatása, bemutatása. A másik nem titkolt céljuk, hogy a környéken élő tehetségeknek, csoportoknak teret adjanak a bemutatkozásra. S végül, de nem utolsó sorban, a fesztivál lehetőséget ad az igényesebb kultúra bemutatására is, amire talán máskor nem lenne lehetőség, vagy igény. Az egész fesztivál érdekessége, hogy a belépés minden rendezvényre ingyenes.

   A fesztivált anyagilag a Szlovák Kormányhivatal Kisebbségi Főosztálya, a Bethlen Gábor Alap, valamint Nagyfödémes község támogatta.  Nagy köszönet illeti a szépszámú, lelkes, önkéntes segítőt is, akik nélkül a rendezvény nem jöhetett volna létre.

Száraz Erzsébet
Fotók: Hanzel Lajos és Németh Tibor

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)