Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Vízkeleti harangok

Vízkeleti harangok

2024. május 10., péntek | Ma: Ármin (HU), Viktória (SK)
Helytörténet Vissza
Címlap > Helytörténet > Vízkeleti harangok
Vízkeleti harangok 2013. október 16. szerda, 10:59
Vízkeleti harangok

„Vivos  voco, mortuos  plango, fulgura  frango”
„Az élőket hívom, a halottakat elsiratom, a villámokat megtöröm” 
/Hrotkó Géza/

   A harangszó mindig figyelmeztet valamire. A hajnali, a déli és az esti harangszó a jámbor híveket arra, hogy mondják el szép imádságunkat, az Úrangyalát. A déli harangszó a magyar történelemmel is összefüggésben van: 1457-ben III. Callixtus pápa rendelte el, hogy Hunyadi Jánosnak az 1456. október 23-i török hadak felett aratott nádorfehérvári győzelme emlékére a katolikus templomokban minden délben szólaljanak meg a harangok. Az esti Úrangyala figyelmeztető harangozás után a lélekharangot is a legtöbb templomban is meghúzzák, hogy ne feledkezzünk el a holtakért is imádkozni.

   Hogy voltak-e a régmúltban Vízkeleten harangok, azt eddig nem sikerült kiderítenem. Vízkelet jelenleg ismert első harangján a következő felirat olvasható:

ÖNTÖTTE FISCHER TV NAGYSZOMBAT VÍZKELET KÖZSÉG 1902

   A szájhagyomány szerint ez a harang az úgynevezett „Thurzó kápolna“ előtti haranglábon volt elhelyezve. Innen került az újonnan felépített r.k. templom tornyába. Ott a templom felszentelésekor három harang lakott. Az  egyik  nagyharang  keletkezéséről nem sikerült adatokat gyűjtenem, a másik nagyharangot falunk szülöttje, Csenkey Ferenc tanár adományozta a templomnak 1200 korona értékben.  A két nagyharang közül az egyiket az I. világháború alatt 1916-ban katonai célokra rekvirálták, a másikat 1944-ben, a II. világháború idején összetörték, és darabjait a templomtorony ablakából ledobálták. Még ma is több hívő él azok közül, aki könnyes szemmel nézte a harangok megsemmisülését.  Az első világháború alatt elvitt harang helyett új harangot öntöttek, melyen ez a szöveg olvasható:

ÖNTETETT A VÍZKELETI R.K.HÍVEK ADOMÁNYÁBÓL 1923

ÖNTÖTTÉK FISCHER ÉS TV NAGYSZOMBAT 1923

   2010 májusában a hidaskürti plébános úr, Dr. Szlávik Antal atya, a falu akkori polgármestere és az egyháztanács tagjai úgy döntöttek, új harangokat kell öntetni. Hosszú keresés után a munkát Gombos Miklós magyarországi harangöntő végezte el. A harangokat 2011. május 3-án Őrbottyányból szállították ide.

A HARANGSZENTELÉS

   Borús, hideg, szeles időben érkezett a kultúrházba Orosh János nagyszombati segédpüspök káplánjával és Dr. Józsa Attila esperes Galántáról. Ott várta őket a Harmónia éneklőcsoport és Róka Sándor, az egyháztanács tagja. Dr. Szlávik Antal atya, hidaskürti plébános a keresztet vivő ministránsokkal eléjük vonult. Lassú menetben kísérték őket a templomhoz az éneklőcsoport tagjai.

   A templomkertben már 3 feldíszített harang várt a szentelésre. A csoport érkezése után a plébános úr üdvözölte a püspök urat, az esperes urat és az oltártestvérekhez csatlakozott Kaszás Béla nagyfödémesi plébánost. Petres Gabriella, a falu kántora egy verset szavalt. Utána a Harmónia éneklőcsoport műsorát hallhattuk.

   A harangszentelés a templomkertben zajlott, ahol a püspök atya ünnepélyesen felszentelte az ismert Gombos Miklós őrbottyányi műhelyében készített 325 kg-os H hangú Szent Anna nevére keresztelt harangot. A felújított 155 kg-os harang a Szűz Mária, az 52 kg-os H hangú kisharang pedig a Szent Joakim nevet kapta. A jelenlevő 250 hívő szeme láttára emelték be egy kis villanyemelővel egymás után a harangokat a toronyba.

A harangokon ez a felirat olvasható:

   Szent Anna harang: ÖNTETETT AZ ISTEN DICSŐSÉGÉRE ÉS SZENT ANNA TISZTELETÉRE A VÍZKELETI HÍVEK ÉS A VÍZKELETI KÖZSÉG ADOMÁNYÁBÓL A TEMPLOM 100 ÉVES JUBILEUMA ALKALMÁBÓL 2011 ÖNTÖTTE GOMBOS MIKLÓS HARANGÖNTŐ ŐRBOTTYÁNYBAN

   Szűz Mária harang: ÖNTETETT A VÍZKELETI R.K. HÍVEK ADOMÁNYÁBÓL 1923 ÖNTÖTTÉK FISCHER ÉS TV NAGYSZOMBAT 1923

   Szent Joakim harang: ÖNTETETT ISTEN DICSŐSÉGÉRE ÉS SZENT JOAKIM TISZTELETÉRE A VÍZKELETI HÍVEK ÉS A VÍZKELETI KÖZSÉG ADOMÁNYÁBÓL A TEMPLOM 100 ÉVES JUBILEUMA ALKALMÁBŐL 2011 ÖNTÖTTE GOMBOS MIKLÓS  HARANGÖNTŐ MESTER ŐRBOTTYÁNYBAN

   A harangok felszentelése után kezdődött az ünnepi szentmise, amelyet Orosh János nagyszombati segédpüspök, Dr. Józsa Attila galántai esperes, Kaszás Béla nagyfödémesi plébános és Dr. Szlávik Antal hidaskürti plébános mutattak be. Szentbeszédében a püspök úr megjegyezte: „A harangok egyesítik Isten népét,hangjuk meghívja őket a közös imára, fontos eseményeket jeleznek. A harangok hangját hallva jusson eszünkbe, hogy egy nagy család vagyunk és ezért egyek Krisztussal.”

Kozma Géza, a falu krónikása

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)