Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Végzik a dolgukat a zsigárdi vadászok

Végzik a dolgukat a zsigárdi vadászok

2024. április 26., péntek | Ma: Ervin (HU), Jaroslava (SK)
Szervezetek, csoportok Vissza
Címlap > Szervezetek, csoportok > Végzik a dolgukat a zsigárdi vadászok
Végzik a dolgukat a zsigárdi vadászok 2016. február 04. csütörtök, 11:14
Végzik a dolgukat a zsigárdi vadászok

   A Zsigárdi Alsó Vág Vadásztársaság 1606 hektár területen gondoskodik a vadállományról, túlnyomórészt a falu kataszterében, elenyésző részben Sókszelőce határában. A szervezetnek 25 tagja van. A vezetőség a következő összetételben dolgozik: elnök – Habán Ferenc, titkár – Ambrus Tibor, pénztáros Szlezák Ernő, vadászgazda Habán Leopold. Munkájukról, gondjaikról Habán Ferenccel, Takács Bélával, Bedecs Ferenccel és Ambrus Tiborral beszélgettem.

   Szélesebb régiónkban már nagyon kevés a vad. Deákitól kezdődően felénk húzódik az az övezet,  négy – öt falu kataszterét jelenti, ahol még él a nyúl, a fácán, az őz. A vegyszerek mértéktelen használata mindig is megtizedelte az állományt, az egyre gyakoribb szárazságok miatt az éppen kikelt vagy megszületett apróvadnak kevés esélye van a túlélésre. A kanálisok, vizenyősebb, bokrosabb részek jelentik számukra a továbbélés esélyét. A ragadozók közül nálunk a róka, a szarka és a hamvas varjú okoznak jelentős károkat. Elszaporodásukat nekünk kell fékezni, s ezzel életteret biztosítani az apróvadnak.

   Összeszokott társaság vagyunk, mindenki tudja a kötelességét, végzi a vállalt munkát egész év folyamán. A saját etetőjéről mindegyikünk maga gondoskodik, emellett a határ felügyelete, az élelem biztosítása, a betegségek megelőzése, az itatók és magaslesek állapotának ellenőrzése, karbantartása a feladatunk. A vadállomány természetes egyensúlyának fenntartása, a környezet, a természet védelme, óvása a mi esetünkben mindennapi törekvés, nem szólam.

   Egyéb tevékenységeinkről szólva: Jó kapcsolatban vagyunk a szomszédos területek vadásszervezeteivel. Különösen a tornóciakkak és a deákiakkak találkozunk gyakran, lövészversenyek, gulyásfőzőversenyek alkalmával, más-más helyszínen. Jó a kapcsolatunk a földtulajdonosokkal és a földek bérlőivel is. Összejöveteleinket – vezetőségi és tagsági üléseinket, évzáróinkat a vadászházban tartjuk. A házról és annak környékéről magunk gondoskodunk. A föld napja alkalmával rendszeresen határtakarítást szervezünk. Flakont, gumiabroncsot, rongyot és még sok-sok más szemetet, hulladékot szedünk össze ilyekor, sajnos, több konténernyit. Mikuláskor ajándékkal lepjük meg iskolásainkat, óvodásainkat. A falunapok alkalmával gulyást főzünk a vendégeknek.

   Bízunk benne, hogy évek elteltével, a gondoskodásnak köszönhetően lassan emelkedni fog a vadállomány, és visszaáll a természet rendje. Kérjük falunk polgárait, segítsék munkánkat, védjük környezetünket együtt, mindannyian.

Szabó Frigyes

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)