Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Van mit tennünk Hidaskürtért!

Van mit tennünk Hidaskürtért!

2024. május 03., péntek | Ma: Tímea (HU), Galina (SK)
Közélet Vissza
Címlap > Közélet > Van mit tennünk Hidaskürtért!
Van mit tennünk Hidaskürtért! 2016. május 27. péntek, 13:48
Van mit tennünk Hidaskürtért!

   A mátyusföldi település tagja a Szlovákiai Települések Szövetségének, a Dudvág Kistérségi Társulásnak, a Galánta székhelyű Regionális Fejlesztési Ügynökségnek, a Megyei Válságkezelő Alapnak és a Kürt Falvak Szövetségének. Lakosainak száma: 1 639. A falut 88 százalékban magyarok, 12 százalékban szlovákok lakják.

Néhány évtizeddel ezelőtt országszerte ismert, jól működő szövetkezetéről volt híres, a vidék gazdasági központja volt.  A falu akkor nagy fejlődésen ment keresztül, megelőzte a vidék hasonló lélekszámú és nagyobb falvait is. A régi dicsőségből mára mi maradt, kérdezem Hidaskürt község polgármesterét, Rózsár Tibor jogászt.

   A falu és a nagyüzem akkori vezetői éltek a lehetőségekkel, fejlesztették a falut. Ez természetesen a mindenkori vezetők feladata, így a jelenlegi önkormányzaté is: minden adódó alkalmat kihasználni, megragadni, amire csak egy kis esély van, azért küzdeni. Úgy tapasztaltam, a nagy politikai átalakulást követően szomszédos településeink vezetői ehhez tartották magukat, a fejlesztések terén előttünk járnak. Jelenlegi önkormányzatunk munkája nagyon nehéz. Először stabilizálni kellett pénzügyi gazdálkodásunkat, most megpróbáljuk pótolni azokat a fejlesztéseket, amelyeket elődeink nem valósítottak meg, és igyekszünk a jelenleg aktuális fejlesztésekre szánt forrásokból minél többet megszerezni, felhasználni. Ebben a választási időszakban sikeresen pályáztunk a közvilágítás felújítására, korszerű lámpatestek, vezetékek, tartószerkezetek kerültek fel az oszlopokra. Tavaly novemberben a minisztériumtól új tűzoltóautót kaptunk, amelyet már használnunk is kellett. Megoldottuk a fogorvos kérdését is. A körzeti orvos, a gyerekorvos és a nőgyógyász mellett újra van fogorvosunk, aki a kürtiek mellett a környék betegeinek gondozását is ellátja.

   Sok feladatunk van: szeretnénk rendbe tenni zöldövezeteinket, köztük a templom környékét is, ahová a járdákat térkövekkel rakjuk ki. Ide egy emlékmű felállítását tervezzük a kitelepítettek tiszteletére. Az átmenő forgalom megnövekedése miatt egy biztonságos kerékpárút megépítését szorgalmazzuk a főúttal párhuzamosan. De szükséges a halottasház belső rekonstrukciója, a berendezés cseréje, valamint a tűzoltószertár rendbetétele, felújítása is. Legfontosabb teendőnk helyi útjaink, járdáink nagyjavítása, amelyre most lehetőségünk van pályázni. Bízunk benne, hogy bérlakások építésével fiataljaink itthon maradnak, az elköltözöttek pedig visszatérnek szülőfalujukba.

Az EU-s projektek keretet és pénzt biztosítanak testvértelepülési kapcsolatok kialakítására és folyamatos ápolására. Községük, úgy tudom, ebből a szempontból jó helyzetben van.

   Bábolnával van ilyen jellegű, nagyon régi és hasznos kapcsolatunk. Szoros, már-már családias az együttműködésünk a Baranya megyei Bikal községgel, ahová a háború után a  Kürtről kitelepítettek többsége került. A testvértelepülési kapcsolat felvételéről szóló szerződést nemsokára az erdélyi székely Ozsdola nagyközséggel fogjuk aláírni.

   A Kürtök, a Kürt nevű falvak társulásáról, rendezvénysorozatairól biztosan hallottak az olvasók is. A három magyarországi és két szlovákiai falu minden évben más helyszínen három-három napos találkozót rendez. Tavaly mi fogadtunk mintegy 480 vendéget, a főműsorra 1200 néző volt kíváncsi. Az együttműködésről szóló szerződésünket újabb három évvel hosszabbítottuk meg, s ennek tiszteletére a templom melletti parkban egy-egy platánfát ültettünk el.

A falu intézményeinek, társadalmi szervezeteinek, művészeti csoportjainak munkájáról olvasóink gyakran olvashatnak. Polgármesterként hogyan értékeli munkájukat?

   Iskolánk, óvodánk pedagógusai jó szakemberek, munkájukat az önkormányzat mindenben támogatja. Bízunk benne, hogy mindez a gyerekek, a diákok számában is megmutatkozik. Csemadok szervezetünk rendezvényei színvonalasak, a vezetőség aktív, tevékenységük rendszeres, sok embert megmozgató. Ugyancsak jól szervezett és sok taggal rendelkezik a Rozmaring elnevezésű nyugdíjasklubunk is. Rendszeres összejöveteleik hangulatosak, egy-egy alkalommal pedig nagyobb szabású rendezvény megvalósítását is elvállalják. A fiatalok polgári társulásba tömörültek, remélem rendszeres és érdekes programot dolgoznak ki maguk és a falu fiatalsága számára. Részben az új tűzoltóautónak köszönhetően újjáéledt a tűzoltószervezet munkája is. Remélem, a szertár rendbetételén már szervezetten és nagy igyekezettel fognak segítkezni.  Énekkarunk már hosszú idő óta viszi falunk jó hírét nagyon messzire is. A csoport összetartó, tagjai jó hangú énekesek, akik vezetőjükkel együtt sok szép élmény szereztek már lakosainknak és vendéglátóiknak. Sportszervezetünk és vadásztársaságunk tagjai is jól dolgoznak, munkájuk folyamatos és biztosított.

   Úgy hiszem, ezek a nagy - és kisközösségeink az összetartozás, az egymásrautaltság tudatát erősítik. Hidaskürt a mi falunk. Összefogva, közös igyekezettel olyan életkörülményeket szeretnénk teremteni községünkben, hogy jó legyen itt élni, polgáraink igazi otthonuknak érezzék a falut.

Önkormányzatunk és jómagam is ezért dolgozunk.

-szf-

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)