Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Változtassuk mi is Európát!

Változtassuk mi is Európát!

2024. május 17., péntek | Ma: Paszkál (HU), Gizela (SK)
Közélet Vissza
Címlap > Közélet > Változtassuk mi is Európát!
Változtassuk mi is Európát! 2014. május 08. csütörtök, 14:04
Változtassuk mi is Európát!

   Ismét választunk. Május 24-én tartják az európai parlamenti választásokat, eldől a 13 szlovákiai európai képviselői hely sorsa.

   Az Európai Parlament (EP) az a testület, mely Strasbourgban és Brüsszelben hoz fontos döntéseket a 28 országból álló Európai Unió működésére vonatkozóan. Szlovákia – akárcsak Magyarország – 2004-ben vált az Európai Unió (EU) hivatalos tagjává. Ennek pozitív hozadéka, hogy szabadon, útlevél nélkül utazhatunk az EU összes országába. Nincs vám, a munkaerő piaca nyitott.  Az egyes országokat azonban különböző életszínvonalak és jogállapotok jellemzik. Ez attól is függ, hogy a tagországok hogyan tudják kamatoztatni EU-tagságukat. Vonatkozik ez ránk, felvidéki magyarokra is, mint Európa egyik legnagyobb őshonos kisebbségére.

   A felvidéki magyarságot 2004–2009 között Bauer Edit és Duka Zólyomi Árpád képviselték. A következő öt éves időszakban, 2009–2014 között Bauer Edit társa Mészáros Alajos volt, valamennyien az MKP jelöltjeként nyerték el a választópolgárok bizalmát.

   A Magyar Közösség Pártja idén a következő jelöltlistával indul: 1. Csáky Pál (Pozsony), 2. Farkas Iván (Muzsla), 3. Horony Ákos (Dunaszerdahely), 4. Domin István (Izsa), 5. Agócs Gergely (Királyrév, tehát régiónk jelöltje a 27 éves politológus!), 6. Nagy Dávid (Kolta), 7. Klenovics Gábor (Szenc),  8. Gergely Papp Adrianna (Debrőd), 9. Foglár Gábor (Almágy), 10. Ilko Zoltán (Lelesz), 11. Ondová Reiter Flóra (Kassa), 12. Matuszny Katalin (Pozsony), 13. Králik Róbert (Komárom).  A lista sorrendjét a választópolgárok az ún. „karikázással” változtathatják.

   Tény, hogy egy több mint 700 fős testületben csak összefogással lehet eredményt elérni. Erre több példa volt a múltban is. Régiónk fejlődése érdekében lehetőség van például a Visegrádi Négyek képviselőinek összehangolt munkájára, magyar ügyekben viszont a Kárpát-medencéből legalább három országból számíthatunk támogatásra, hiszen a magyarországi EP-képviselők mellett erdélyi és felvidékiek is ott lehetnek az Európai Parlamentben.

Farkas Iván, az MKP gazdasági és régiófejlesztési alelnöke szerint otthonunk, szülőföldünk fejlődése szempontjából kulcsfontosságú, hogy az Európai Unió költségvetéséből, illetve az uniós alapokból végül is mennyi „landol” nálunk. Ez hatással van arra, hogy milyen beruházásokkal, munkahelyekkel és régiófejlesztéssel gazdagodhatunk. Az európai parlamenti választások erről is szólnak.

Csáky Pál, az MKP listavezetője úgy látja, megmaradásunk szempontjából nagyon fontos lépés előtt állunk. Ugyanis, ha egyetlen elkötelezett magyar sem kerül be az Európai Parlamentbe a szlovákiai magyar közösség képviseletében, ha nem tudjuk hallatni hangunkat európai szinten, akkor az a széthullásunkhoz vezethet, Dél−Szlovákia gazdasági potenciálja pedig tovább csökken. Ezen változtatni kell, kemény, dinamikus európai képviseletre van szükségünk. „Európa átalakulás előtt áll. Most esély van arra, hogy az európai jogrendbe bekerüljön a hagyományos kisebbségi közösségek jogainak védelme. Ehhez azonban ott kell lennünk, befolyásolnunk kell a folyamatokat!” – mondta Csáky Pál.

Oriskó Norbert

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)