Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Vállalkozói inkubátorház Jókán

Vállalkozói inkubátorház Jókán

2024. május 12., vasárnap | Ma: Pongrác (HU), Pankrác (SK)
Közélet Vissza
Címlap > Közélet > Vállalkozói inkubátorház Jókán
Vállalkozói inkubátorház Jókán 2014. január 07. kedd, 15:19
Vállalkozói inkubátorház Jókán

   A vállalkozói inkubátorház egy olyan létesítmény, amely a kisvállalkozók számának növelését, kezdő kisvállalkozók támogatását biztosítja.

   Maga a kezdeményezés Amerikából indult 1960-ban, számuk jelenleg megközelíti az ezret.

   Az EU pénzügyi támogatásának köszönhetően Európában is elindult ez a folyamat, elsőként Franciaországban, 1980 táján. Szlovákiában az EU-ba való belépés után kezdték el kialakítani őket, számuk néhány tízre tehető.

   Ezek egyike Jókán épült meg. 2008-ban kidolgoztuk a tervdokumentációt, melynek keretén belül Jókán, a volt szolgáltatások háza épülete kerül átépítésre – felújításra, közel 1 millió euró értékben, a magyarországi Máriakálnokon ezzel párhuzamosan zöldmezős aktivitás – egyszintes épület készül el 400 ezer euró értékben. E közös tervezetet 2010-ben a VÁTI Kft., mint irányítószerv hagyta jóvá, 2011 elején Jóka, mint vezetőpartner is aláírta a megvalósítási szerződést. Az építkezéseket 2012 december végéig kellett elvégezni mindkét oldalon. Azonban 2011 áprilisában Máriakálnok egyoldalúan kilépett a kapcsolatból. Ekkor a jókai építkezés is veszni látszott. Az irányítószervvel történt többszöri tárgyalás után lehetőséget kaptunk új határontúli partner megválasztásához, azonban az elkészülés határideje nem változott. Hét települést kerestem fel Győr-Moson-Sopron megyében. Közülük Szany község mutatkozott a legalkalmasabbnak Máriakálnok helyébe.

   A kiválasztott új településnek is ki kellett dogoznia a dokumentációt és jóváhagyatniuk az irányító VÁTI Kft.-nél Budapesten. Az új partner bevonásával elkészült szerződés 2011 októberében került aláírásra. Az idő rohamosan telt. A 24 hónapos megvalósítási időtartamból 10 hónap elveszett.

   Elkezdődött a közbeszerzési eljárás, a kivitelező kiválasztására. Második nekifutásra 2012 áprilisára elektronikus aukcióval végződött a közbeszerzés – a nyertes kivitelező az AVA-stav Rt. Galánta lett.

   A munkálatok 2012 júliusában kezdődtek el. A megvalósításra az előirányzott 24 hónapból csak 6 hónap maradt. Amennyiben a létesítmény nem készül el 2012 december végéig, nagy valószínűséggel elesik az EU-s és állami pénzügyi támogatás, amely a teljes kiadások 95 százalékát jelenti. Megfeszítetett munkamenet és stresszes állapot jellemezte ezt a hat hónapot mind a kivitelező, mind a kérvényező – beruházó Jóka község esetében. Sikerül-e vagy nem? Most már megnyugodva elmondhatjuk, hogy igen – sikerült! Betartottuk az ütemtervet. Úgy érzem, hogy a felsorolt és nem felsorolt akadályok leküzdésénél mindig velünk volt a MINDENHATÓ. Hiszen lépés közben kellett átdolgozni a tervezet statikai számításait, konstrukciók méretezését is. Maga az időjárás is kegyeibe fogadott bennünket. Az irányítószerv által végzett ellenőrzések mindkét oldalon pozitívak voltak.

   Így Jóka község is azon kevés községek egyike Szlovákiában, ahol vállalkozói inkubátorház épült.

Összehasonlításképpen:

   A szolgáltatások háza kétszintes, alagsoros épület volt. Az inkubátorház egy emelettel – épületszinttel nagyobb. A szolgáltatások házában heten vállalkoztak. A bérleti szerződéssel rendelkezők száma az új vállalkozói inkubátorházban 17, közülük sokan kezdő vállalkozók.

Az inkubátorház beosztása:

  • Földszint – Szolgáltatások: női divatáru, varroda, autóalkatrészek és sportkellékek, két fodrászat, pedikűr, biztosító, gyermekruha-, alsónemű- és cipőüzlet. 
  • I. Emelet - Konferenciaterem
  • II. Emelet – Irodák: T-Zone Kft., T-Zone IT, Nyelviskola, SAXUM Kft., ADplan Kft., Mediátor, Szany HU

 

   A vállalkozók száma több mint a kétszeresére emelkedett, a létesítmény tehát teljesíti küldetését.

   A jókai vállalkozói inkubátorház minden bérlőjének kellemes környezetet és sikeres vállalkozást kívánunk. Az ügyfeleknek pedig emberhez méltó ügyintézést és elégedettséget!

Farkas Imre, polgármester

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)