Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Ünnepi Csemadok évzáró taggyűlés Vízkeleten

Ünnepi Csemadok évzáró taggyűlés Vízkeleten

2024. április 26., péntek | Ma: Ervin (HU), Jaroslava (SK)
Szervezetek, csoportok Vissza
Címlap > Szervezetek, csoportok > Ünnepi Csemadok évzáró taggyűlés Vízkeleten
Ünnepi Csemadok évzáró taggyűlés Vízkeleten 2015. január 23. péntek, 07:41
Ünnepi Csemadok évzáró taggyűlés Vízkeleten

   Decemberben tartotta ünnepi évzáró taggyűlését a Csemadok Vízkeleti Helyi Alapszervezete, melyen megemlékeztünk a szövetség megalakulásának 65. évfordulójáról is.

   A  kultúrház zsúfolásig megtelt, sokan eljöttek, többek között a  régi csemadokosok,  de ott voltak a fiatalok, a szülők, a nagyszülők és természetesen az unokák is.  Ez örömmel töltött el minket, szervezőket, mert láttuk, hogy a Csemadok életképes, nem öregszik, csak a korosztályok váltják egymást, ami azt jelenti, hogy van utánpótlás.

   Mivel az ünnepi taggyűlés karácsony előtt zajlott, ez jó alkalmat biztosított kísérő programok megszervezésére is. A helyi magyar alapiskola pedagógusai, a szülők és a diákok ötletes karácsonyi díszeket készítettek, tehát volt karácsonyi vásár, mézeskalácsból készített karácsonyi díszek árusítása és természetesen könyvvásár is.  

   Az ünnepi taggyűlést Viczén Piroska, a szervezet vezetőségi tagja vezette, mely egy szavalattal kezdődött. Kulcsár Tibor: Gyökerek című versét Bodri Eleonóra, a Pátria Rádió műsorvezetője előadásában hallgattuk meg. Ezt követően Gasparovics Kiara énekelt, majd a helyi alapiskola diákjai nagyon megható és szép verses-zenés összeállítással köszöntötték a jubiláló Csemadokot, melyet az évzáró taggyűlés követett. Majd fellépett a Csemadok mellett működő modern tánccsoport három korosztálya Varjú Szandra vezetésével.  

   Az ünnepi megemlékezést Bognár Hajnalka nyitotta meg, aki operaáriákat énekelt, ígéretes tehetség, jelenleg még középiskolás, és énekesi pályára készül. Majd az ünnepi megemlékezés következett. A szervezet elnöke részletesen felidézte a Csemadok Vízkeleti Alapszervezetének 65 éves gazdag kultúrmunkáját, melynek dokumentumait a jelenlévők megtekinthették a gazdag kiállításon is, korabeli fényképeken, dokumentumokon, okleveleken. Az ünnepi esten még fellépett a helyi Harmónia női éneklőcsoport és a Dióhéj citerazenekar. Az ünnepi taggyűlés baráti, kötetlen beszélgetéssel ért véget.

   A Csemadok Vízkeleti Alapszervezete 1949.október 10-én alakult meg, elsők között a Galántai járásban, köszönhetően a fáklyavivőknek – Nagy Lászlónak, Nagy Rudolfnak, Nagy Endrének, Kürtössy Sándornak, Pék Lajosnak, – és a többi lelkes csemadok tagnak, akik elkezdték és megalapozták a szervezet munkáját. Köszönet illeti azokat is, akik azóta is biztosítják a szövetség munkájának folytonosságát. Az eltelt 65 év alatt gazdag kultúrmunkát fejtett ki a szervezet. Az 1950-es években a lelkes tagok népszínműveket játszottak, melyekkel bejárták a környékbeli falvakat. Ezt esztrádműsorok követték, majd 1972-ben megalakult az énekkar Pintér Feri bácsi vezetésével, akitől a stafétabotot az 1980-as évek elején Feri bácsi tanítványa, Óvári Mária vette át, aki már 30 éve vezeti az énekkart, mely 2000-ben női éneklőcsoporttá alakult. Az 1970-es években megalakult az irodalmi színpad, mely 10 évig sikeresen működött. Az irodalmi színpad tagjai kicserélődtek, de a fiatalok ünnepi rendezvényeken rendszeresen fellépnek.

   A 65 év alatt mindig megújult a szervezet munkája, és a kor követelményeit figyelembe véve egyre változatosabb, színesebb lett. Ami mindig is fontos volt számunkra - az anyanyelv ápolása, az irodalom népszerűsítése, a néphagyományok, népszokások megőrzése, és természetesen a fiatalok bekapcsolása a szervezet munkájába, melynek érdekében mindent elkövettünk. Az 1990-es évek elején Vígh Sándor vezetésével megalakult a citerazenekar, mely közel 10 évig sikeresen működött. Majd az ifjúsági klub, mely két évig Vízkeleti Újság címmel negyedévenként újságot jelentetett meg.

   Szervezetünk a kultúra egyéb területén is bizonyított. Író-olvasó találkozókat, irodalmi emlékesteket, vetélkedőket, történelmi előadásokat, kirándulásokat és színházlátogatásokat szerveztünk. Rendszeresen megemlékezünk a jeles történelmi évfordulókról, évente megrendezzük a hagyományos farsangi batyubált.

   Húsz éve a szervezet mellett működő Harmónia éneklőcsoport baráti kapcsolatot tart fenn testvérközségünk, a magyarországi Pest-Taksony Német Nemzetiségi Vegyeskarával.

   2003-tól kétévente a mi szervezetünk rendezi meg a Bíborpiros szép rózsa népzenei vetélkedő mátyusföldi területi döntőjét, melyen a helyi Harmónia női éneklőcsoport is mindig részt vesz és sikeresen szerepel. 2004-től nyaranta az alapiskolás gyermekek részére egyhetes kézműves tábort, évközben pedig több alkalommal családi kézműves foglalkozásokat szervezünk. 2008-tól pedig minden év októberében megrendezzük a Harmónia Népzenei Találkozót, melyen mátyusföldi, csallóközi és zoboralji éneklő-és tánccsoportokat látunk vendégül. Tavaly pedig a szervezet mellett megalakult egy modern tánccsoport is, tehát egy újabb színfolt a Csemadokban, ők a legfiatalabbak.

   Az ünnepi évzáró taggyűlésen a Csemadok jelképes születésnapi tortáján égő 65 gyertyát nem fújtuk el, hanem évente még újabbat teszünk mellé, hogy még nagyobb fénnyel világítson, mutassa a helyes utat, melyen mennünk kell tovább, előre még nagyon sokáig, hogy megmaradjunk!

Pék Éva, a szervezet elnöke

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)