Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Új távlatok a fogyasztóvédelemben

Új távlatok a fogyasztóvédelemben

2024. április 20., szombat | Ma: Konrád, Tivadar (HU), Marcel (SK)
Tanácsadó Vissza
Címlap > Tanácsadó > Új távlatok a fogyasztóvédelemben
Új távlatok a fogyasztóvédelemben 2016. március 04. péntek, 15:08
Új távlatok a fogyasztóvédelemben

   2016. február 1-én emelkedett hatályra az a 391/2015 Z.z. számú fogyasztói viták alternatív rendezéséről szóló törvény, mely segítségével a fogyasztók újonnan viszonylag gyorsan és egyszerűen rendezhetik vitáikat az eladókkal.

   Az új törvény szerint ha a fogyasztó nem elégedett azzal, ahogy az eladó kezelte panaszát, illetve vélelmezi jogainak megsértését az eladó által (akár árucikkek vásárlása vagy akár szolgáltatásnyújtás során), a fogyasztó igényelheti az eladónál döntésének vagy eljárásának felülbírálását (žiadosť o nápravu). Amennyiben az eladó elutasítja a fogyasztó kérelmét, vagy 30 napon belül nem válaszol rá, a fogyasztó azonnal egy alternatív vitarendezési szervhez fordulhat, amely viszonylag rövid idő alatt (általános ügyekben 90 nap) megoldja a vitát. Az eddigi bírósági eljárásokhoz képest az új rendszer előnye, hogy a fogyasztó nem csak időben, de viszonylag költségmentesen érheti el jogainak érvényesítését, hiszen a vitarendezési szervek ingyenesen vagy szimbolikus 5,- EUR-s illeték befizetésének ellenében járnak el.

   Jelenleg a törvény három alternatív vitarendezési szervet nevez: A hálózáti iparágak szabályzásáért felelős hivatalt (Úrad pre reguláciu sieťových odvetví), Az elektronikus kommunikáció és postai szolgáltatások szabályzásáért felelős hivatalt (Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb), valamint a Szlovák Kereskedelmi Felügyeletet (Slovenská obchodná inšpekcia). Az utóbbi a legtöbb esetben illetékes a fogyasztói vitarendezésben, mivel tevékenysége a legszélesebb körű fogyasztóvédelmet öleli fel. A fogyasztó a vita jellemétől függően ezen szervek valamelyikéhez fordulhat az indítványával, melyben megnevezi az eladó személyét, gondosan ecseteli a vita körülményeit, valamint leírja a vitával kapcsolatos igényét. Az illetékes szerv a fogyasztó indítványának megvizsgálása után megkezdi vitarendezési tevékenységét, melynek végső célja a felek közti peren kívüli megegyezés elérése a vita egyes pontjaiban. Az eljárás során az illetékes szerv folyamatosan kapcsolatban van a vita mindkét résztvevőjével. Törvényes érvek segítségével próbálja meggyőzni az eladót arról, hogy tartsa tiszteletben a fogyasztói jogokat, esetleg elmagyarázza a fogyasztónak, hogy az indítványában megnevezett igénynek nincs törvényes alapja. Fogyasztói szempontból mindenképpen előnyt jelent, hogy az eladó törvényes szankciók kirovása miatt köteles együttműködni az alternatív vitarendezési szervvel. A vitarendezés remélhetőleg békés megoldással zárul. Ennek kifejezéseként a felek közt egy olyan írásbeli megállapodás köttetik, ami jogerejével megfelel egy magánjogi szerződésnek. Amennyiben az eladó mégsem hajlandó megállapodni a fogyasztóval, viszont az eljárás során egyértelműen bebizonyosodik a fogyasztói jogok eladó általi megsértése, az alternatív vitarendezési szerv a fogyasztó számára kiad egy indokolt véleményezést, mely bár nem minősül egy kötelező érvényű határozatnak, viszont a fogyasztó számára mindenképpen hasznos lehet, amikor az igényét az illetékes bíróság elé terjeszti. Az alternatív vitarendezés ugyanis nem zárja ki egy esetleges későbbi bírósági eljárás indítványozását, hiszen a felek az alternatív rendezést követően is bírósághoz fordulhatnak ugyanabban az ügyben.

   Ez a jogi tanácsadás nem teljeskörű; a korlátozott kérdésfeltevés, valamint a szűkös terjedelmi korlátok folytán nem minden esetben alkalmas az adott probléma mindenre kiterjedő megválaszolására, valamint a teljes jogi vélemény kialakítására. Ennek következtében sem a szerkesztőség, sem pedig a választ adó ügyvéd nem vállal teljeskörű felelősséget az adott jogi tanács gyakorlatban való felhasználásáért. A felmerült jogi problémájával kapcsolatos végső döntése előtt mindenképpen konzultáljon jogi képviselőjével.

Mgr. Kőrösi Ildikó, ügyvéd
Tel.: 0908 468 260

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)