Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
„Tökjó” nap a Zsigárdi MTNY Alapiskolában

„Tökjó” nap a Zsigárdi MTNY Alapiskolában

2024. április 25., csütörtök | Ma: Márk (HU), Marek (SK)
Lezajlott események Vissza
Címlap > Lezajlott események > „Tökjó” nap a Zsigárdi MTNY Alapiskolában
„Tökjó” nap a Zsigárdi MTNY Alapiskolában 2017. január 03. kedd, 13:47
„Tökjó” nap a Zsigárdi MTNY Alapiskolában

   Hazánkban is egyre jobban elterjedő szokás a Halloween megtartása, amely leginkább angolszász nyelvterületre jellemző ünnep. Az ünnep szorosan összefügg a Halottak napjával.

   Ősi mítosz szerint október 31- e az istenek és a halottak éjszakája. Megjelenése egészen a keltákhoz vezethető vissza, mert szerintük ezen az éjszakán térnek vissza a földre azok a bűnös lelkek, akik nem a mennybe, hanem a pokolba kerültek haláluk után. A legenda szerint ahhoz, hogy a földről elűzzék ezeket a lelkeket,  hatalmas tüzet gyújtottak és különféle áldozatokat mutattak be, ezzel segítve őket nyugalmat találni.

   Az idők folyamán az ünnep jellege kicsit megváltozott, de legfontosabb szimbóluma, a tűz, a világítás megmaradt.  Ezen az estén világszerte mécsessel megvilágított töklámpásokat gyújtanak meg az emberek. Régen takarmányrépából faragták a különböző figurákat, ma már sütőtököt használunk erre a célra.

   A Zsigárdi Alapiskolában október 27-én mi is „Tökjó” napot szerveztünk. Erre az alkalomra szeretettel meghívtuk a kedves szülőket, nagyszülőket, iskolabarátokat, akik közül páran megtiszteltek bennünket jelenlétükkel és egy kellemes délelőttöt töltöttek velünk az iskolában.

   A „Tökjó” napra már napokkal előtte készültek a gyerekek. Különböző méretű és formájú tököket hoztak és jobbnál jobb ötletekkel álltak elő az elkészítésükkel kapcsolatban. Az immár hagyománnyá váló töklámpás készítésbe, tökfaragásba iskolánk összes tanulója bekapcsolódott a pedagógusokkal és néhány szülővel együtt. Csütörtökön, a harmadik tanítási óra után az osztályok a tanító nénik és tanító bácsik felügyeletével, segítségével hozzáláttak a tökök kifaragásához. Közben a 9. osztály tanulói sütőtököt sütöttek az iskola konyhájában. Az ízletes és vitamindús finomság mellett a jó hangulat meghozta gyümölcsét. Néhány óra múlva rengeteg kreatív, vicces, félelmetes, szép vagy éppen nem mindennapi töklámpás, „tökcsoda” díszítette az iskola főbejárati lépcsőjét. A rémisztően mosolygó tökarcok mellett megjelentek egészen egyedi alkotások is, mint pl.: a „tökpáva”, süniodu, virágkosár, szellemház, gomba, mécsestartó és a Halloween ünnepének jelképei: a fekete macska, az óriáspók és a denevér.

   Nagyon jó volt látni a gyerekek lelkesedését, ahogy kézzel kiszedték a tökök belsejét, megtervezték a figurákat és közösen elkészítették a szebbnél szebb alkotásokat. Közös munka, nevetés, móka, szórakozás és elismerő dicséretek jellemezték az egész napot.

   Este, sötétedés után újra összegyűltünk az iskola előtt és a gyerekek, szülők társaságában meggyújtottuk a töklámpásokat. Gyönyörű volt. Ekkor lehetett látni igazán a kész remekműveket. Köszönet érte a gyerekeknek, szülőknek és pedagógusoknak egyaránt.

   Remélem jövőre ugyanilyen jó hangulatú és fantáziadús alkotásokkal teli „Tökjó” napot tudhatunk magunk mögött.

Mgr. Varga Lilla, pedagógus

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)