Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Tökfesztivál Taksonyon

Tökfesztivál Taksonyon

2024. május 02., csütörtök | Ma: Zsigmond (HU), Žigmunt (SK)
Lezajlott események Vissza
Címlap > Lezajlott események > Tökfesztivál Taksonyon
Tökfesztivál Taksonyon 2016. november 25. péntek, 09:06
Tökfesztivál Taksonyon

   Hagyományteremtő szándékkal szervezett Tökfesztivált Taksonyon a helyi önkormányzat. A rendezvény helyszínéül szolgáló teret különböző formájú és színű tökökkel díszítették fel.  Az idelátogatók megcsodálhatták a tökházikót, a töklámpásokat, szurkolhattak a sportversenyeken és a bemutatók forgatagában, tökből készült ételkülönlegességeket kóstolhattak meg.

   „A fesztivál fő jellemzője természetesen a tök volt, illetve a kultúra, a sport és a kulináris finomságok. Ezek együtt alkották az első taksonyi Tökfesztivált, amelyet a falu szívében a Szentháromság téren tartottunk. A kultúrházban kézműves foglalkozás volt a gyermekeknek, a téren pedig a helyi szervezetek, illetve a lakosok tartottak gasztronómiai bemutatót. Nagyon nagy sikere volt a sportjátékoknak, a tökgurításnak és az emberi csocsónak, amely egy felfújható nagy csocsó, amelyben a hagyományos figurákat emberek helyettesítik. Nagyon élvezték a játékot kicsik és nagyok, minden korosztály megmérethette magát. Természetesen a kultúra sem hiányzott a fesztiválról. Két csodálatos előadás volt, mindkettő a gyermekek részére, szlovák és magyar nyelven, mivel kétnyelvű falu vagyunk. Az egyikben Mozart operáját, a Varázsfuvolát mutatták be játékosan a pozsonyi zeneművészeti főiskola operaszakos hallgatói, a másik pedig Écsi Gyöngyi előadásában a Szőlőszem Kálmán című bábjáték volt.  Mindkettő interaktív előadás volt, a gyermekek nagyon élvezték, hogy részesei lehettek a történetnek” - mondta Mészáros Márta a község polgármestere.

   A fesztivál meglepetése a tökkirály és a tökkirályné megkoronázása volt, akik a koronázás után megkapták a falu kulcsait és vele együtt a faluvezetés minden gondját. Igaz csak aznap délutánra. A királyi pár részt vett a kézműves foglalkozáson, megkóstolták a „tökös” finomságokat, szurkoltak a sportoló közönségnek.  Ők választották ki a legszebb töklámpást és természetesen a királyi pár kezéből vehették át az elismeréseket a díjazottak, vagyis a sport-, az étel- és a sütemény verseny győztesei.

   „Kicsit tartottam attól, hogy vajon beneveznek-e az emberek a gasztroversenyre, de most már nagyon örülök, hogy ennyi étel és süti készült a fesztivál alkalmával. Nagyon nagy siker aratott az MKP helyi szervezetének tökös-szalonnás lepénye, és a községi hivatal alkalmazottjai által készített és frissen sütött cukkinis puffancs.

   A Csemadok sütőtöklevese az első helyen végzett. A helyi nyugdíjasklub asszonykái különlegesen finom és egyedi sütikkel leptek meg bennünket. Természetesen a szervezeteken kívül községünk lakosai is hozták finomságaikat, köszönet érte. Szeretném megköszönni minden közreműködőnek, segítőnek, aki hozzájárult a fesztivál sikeréhez: a községi hivatal alkalmazottainak, azoknak, akik a katlant, illetve a sütőt kölcsönözték, azoknak, akik megsütötték a finom édes sütőtököt és a hántolt sózott tökmagot. Természetesen köszönjük mindenkinek azt a sok-sok tököt, amelyet a díszítésre használtunk. Külön szeretném megköszönni Szőcs Ildikó képviselőnek és segítőtársainak a Tökházikó díszítését, amelynek csodájára járnak az emberek” – mondta el a polgármesterasszony.

   Hagyományteremtő szándékkal, a helyi értékek és a kreativitás bemutatására került megrendezésre az első taksonyi Tökfesztivál. Reméljük, ez a rendezvény a jövőben bekerül a falu jeles kulturális eseményei közé.

Szabó Éva


Tökpuffancs - (30 darab)

Hozzávalók: 0.5 kg reszelt tök (cukkini, patiszon), 1 tojás, 20 dkg féldercés liszt, ½ sütőpor, 1,5 dcl tej,  1 tk fokhagyma, 1 tk majoránna, 1tk só.

Elkészítés: A tököt lereszeljük, hozzáadjuk a tejet a tojást a fűszereket. Jól összekeverjük. Óvatosan beledolgozzuk a sütőport és a lisztet. Összedolgozzuk a keveréket, és tíz percig pihentetjük. Végül forró olajban kis halmokat sütünk belőle.


Tökkrémleves - (1,5l)

Hozzávalók: 1 kg tök, 2 db leveskocka, vegeta, fehér bors, só, 1 mk gyömbér, citromlé, 2 dcl tejszín, vaj.

Elkészítés: A tököt nagy kockákra vágjuk, sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk. Megszórjuk pici borssal és kristálycukorral. Forró sütőben puhára sütjük. Ha kicsit kihűl fazékba rakjuk, felöntjük 1 l vízzel és botmixerrel pépesítjük. Felöntjük annyi vízzel, hogy finom krémes állagot kapjunk. Ne felejtsük el, hogy még 2 dcl tejszín is szükséges, tehát figyeljünk a leves sűrűségére, Beledobjuk a leveskockát és felforraljuk. Ízesítjük kicsi borssal, vegetával, citromlével és egy mokkás kanálnyi reszelt gyömbérrel. Hozzáadjuk a tejszínt és egy kanálnyi vajat. Kiforraljuk és pirított kenyérkockával tálaljuk.

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)