Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Tőkehúzás Farkasdon

Tőkehúzás Farkasdon

2024. április 26., péntek | Ma: Ervin (HU), Jaroslava (SK)
Helytörténet Vissza
Címlap > Helytörténet > Tőkehúzás Farkasdon
Tőkehúzás Farkasdon 2015. február 20. péntek, 14:10
Tőkehúzás Farkasdon

   A farsangot követő böjti időszak első napjához kapcsolódik egy érdekes farsangzáró helyi szokás, a tőkehúzás. A tőkehúzás Farkasdon minden életben létezett. Ez az érdekes szokás a mai napig nyomon követhető.

   A tőkehúzást általában megelőzi az egy héttel előtte rendezett találkozó, ahol a farsangjárás résztvevői elkészítik jellegzetes öltözeteiket. Fiatal legények, házasemberek, de idősebb férfiak is tagjai lehetnek a csoportoknak. Hamvazószerda reggelén, a helyi hagyományokat hűen megőrizve, elindulnak a tőkehúzók házról házra. A menet élén az első dorongulló megy, utána pedig a menyasszony a vőlegénnyel, őket a harmónikás kíséri. Majd a tyúkkosaras és az írnok következik. A tőkehúzó és a hátulsó dorongulló zárja a sort. Az első dorongulló benyitva a kapun, utat készít a menyasszonynak és a vőlegénynek, akik az udvarba lépve a harmonikaszóra táncra perdülnek. Közben a tyúkkosaras elfogadja a háziak ajándékát /tojás, bor, szalonna, kolbász, pénz/, az írnok pedig egy jegyzetfüzetbe bejegyzi a kapott javak listáját. A tőkehúzó mellettük mókázik, a földön hempereg, a dorongullók energikusan löknek rajta a botjukkal, közben nagyokat rikkantanak, huhognak, botjaikkal csörögnek.

   A tőkehúzók még ebéd előtt befejezik útjukat, és visszatérve kiindulópontjuk helyére, leveszik álarcaikat, megpihennek, majd előkészülnek az esti mulatságra, a pocitára. Ennek az eredeti célja a kapott javak elfogyasztása volt. Hagyományosan citerazenére mulattak, amelyet később felváltott a tangóharmonika.

Danter Izabella: Farkasd néprajza /részlet a  Farkasd község monográfiájából/

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)