Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Tisztújító kongresszust tartott az MKP

Tisztújító kongresszust tartott az MKP

2024. május 07., kedd | Ma: Gizella (HU), Monika (SK)
Közélet Vissza
Címlap > Közélet > Tisztújító kongresszust tartott az MKP
Tisztújító kongresszust tartott az MKP 2016. július 18. hétfő, 13:46
Tisztújító kongresszust tartott az MKP

Tisztújító kongresszust tartott a Magyar Közösség Pártja Érsekújvárott, ahol a párt küldöttei országos elnököt, az OT-elnökét, szakmai alelnököket és az országos elnökség tagjait is megválasztották.

   A 196 küldött közül 180-an támogatták Menyhárt Józsefet, 16-an nemmel szavaztak, s ketten nem szavaztak. Az új elnök elsősorban megköszönte mindenkinek az elvégzett munkát és azt a bizalmat, amit a küldöttektől kapott. Őry Pétert a párt második legfontosabb posztjára, az Országos Tanács élére választották.

Megválasztották az új alelnököket - ötből hárman újak

   A tisztújító kongresszuson a küldöttek megválasztották a párt új alelnökeit is. A gazdasági alelnök - ahogy eddig is - Farkas Iván lesz, neki egyébként nem volt kihívója, és 183 szavazattal őrizte meg korábbi pozícióját. A mezőgazdasági és környezetvédelmi alelnöki posztért hárman indultak, Varga Péter, Pomichal István és Pleva László. 114 támogató szavazattal a Gazda Polgári Társulás elnökét, Varga Pétert választották meg. Az önkormányzati és közigazgatási alelnök Kőrösi Ildikó lett, kihívója nem volt, mert a korábbi másik jelölt Őry Péter volt, ő azonban értelemszerűen már nem indult ezért a posztért. Megőrizte alelnöki pozícióját Németh Gabriella, hiszen korábban is ő felelt az egészségügyért, a szociális kérdésekért és a családpolitikáért. Az oktatásügyi alelnöki posztra három jelölt volt: A. Szabó László, Hrbácsek-Noszek Magdolna és Kiss Beáta. A küldöttek Kiss Beátát támogatták a legnagyobb számban. .

   Módosították az alapszabályt is, azzal a szándékkal, hogy könnyebb legyen a jövőben a szabályzat módosítása, így azt háromötödös többséggel már az Országos Tanács is megteheti.

Menyhárt: aktív és felelős politizálás

   Aktív és felelős politizálást ígért röviddel megválasztása után az új elnök. Mint mondta, nem változik a párt programja és irányultsága, továbbra is az etnikai alapú politizálást tartják prioritásnak. Emellett a folytonosság megtartását is fontosnak tartotta hangsúlyozni. "A kommunikáció nyitottabbá válik" - fogalmazott Menyhárt József, hozzátéve, hogy az új vezetés, az új elnökség és az új alelnökök új lendületet adhatnak a pártnak.

   A kormány eddigi tevékenységét a pártvezetők úgy értékelték, hogy már láthatóak a negatív trendek is, ugyanakkor gesztusokat elvárnának a kormánytól, mind ahogy elvárják azt is, hogy a koalíció haladéktalanul hozzálásson a kormányprogramban foglaltak teljesítéséhez, valamint prioritásként kezelje a déli járások felzárkóztatását, a regionális különbségek enyhítését.

   A magyar-magyar párbeszéd fontosságát is hangsúlyozta mind Menyhárt József, mind Őry Péter, ezt azonban nem a politikai térfélre szorítva gondolják megvalósítandónak, hanem a párbeszédet a civil társadalmi szervezetekkel és a kulturális élet képviselőivel képzelik el. Őry Péter ennek a párbeszédnek az intézményesítését is elképzelhetőnek tartja, mert ugyan a Kerekasztal fóruma a civil párbeszédnek, de annak sem a párt, sem a választott tisztségviselők, így például az önkormányzatok és megyék képviselői sem részesei.

   Menyhárt József a kiszélesített együttműködésben szerepet szánna a magyarul beszélő romákkal való párbeszédnek is, és kulcsfontosságúnak tartja a leszakadó régiók gazdasági felzárkóztatását.

Megalakult az Országos Elnökség is 

   A kongresszus utolsó napirendi pontjaként megválasztotta a párt 18 tagú elnökségét is, amelynek tagja az elnök, az OT-elnök, az 5 alelnök, valamint Cziprusz Zoltán, Csúsz Péter – a középső régióból, keletről Gergely Papp Adrianna és Furik Csaba, Pozsony megyéből Bárdos Gyula, Nyitra megyéből Samu István és Szigeti László, Nagyszombat megyéből Hájos Zoltán, Forró Krisztián és Berényi József, valamint Csáky Pál EP-képviselő.

   Farkas Iván gazdasági alelnök azt mondta, kurzusváltás a gazdasági elképzelésekben nem várható, a fő cél Dél-Szlovákia felzárkóztatása és infrastrukturális fejlesztése. Németh Gabriella is a választási programban foglaltak érvényesítését tartja elsődlegesnek, az pedig a szegények és munkanélküliek megsegítésén, az életminőség javításán alapul. Kiss Beáta is folytonosságról beszélt, az iskolarendszer megőrzését, de egy új stratégiának a kidolgozását is jelezte, valamint kulcsfontosságúnak tartja a kisebbségi kultúrák finanszírozása rendszerének az újragondolását. Kőrösi Ildikó elődje, Őry Péter irányvonalának a folytatását ígérte, vagyis a párt területi közigazgatási koncepciójának továbbvitelét és az önkormányzati munka minél hatékonyabbá tételét. Varga Péter a kisgazdák és a nagy mezőgazdasági egységek közti egyensúly megteremtését hangsúlyozta. Úgy véli: jövőképet kell adni a kisgazdáknak.

   A Megújult MKP célja, hogy megállítsuk az asszimilációt. Azt vállaltuk, hogy következetesen és hatékonyan képviselőjük a magyar közösség érdekeit – mondta végül Menyhárt József.

-ON-

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)