Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Tardoskeddi kitekintő

Tardoskeddi kitekintő

2024. május 14., kedd | Ma: Bonifác (HU), Bonifác (SK)
Közélet Vissza
Címlap > Közélet > Tardoskeddi kitekintő
Tardoskeddi kitekintő 2014. február 25. kedd, 22:24
Tardoskeddi kitekintő

Bérházak átadására készül a község

   Tardoskedd községben 2006-ban építettek utoljára bérlakásokat. Az idő és a tapasztalat azt mutatta, hogy hét év távlatával igény van mégtöbb lakásra. „A községben 2013 augusztusában megkezdődött a bérházak építése. A kivitelező cég 2 x 5 lakás felépítésére kötelezte el magát.  Az egyes lakások nagysága 54,51 m2. A beruházás teljes értéke 556.212,- €. Ennek fedezetét a Lakásépítési Alapból kívánjuk biztosítani - számolt be a kérdésemre Tóth Marián, polgármester. A beruházónak december végéig sikerült a szerződésben foglaltakat teljesíteni, illetve az év végéig kolaudálni a lakásokat. Így nem okoz gondot, hogy a kiválasztott lakók, akik a feltételeket teljesíteni is tudták, februárban elfoglalják a bérházaikat.”- tette hozzá a polgármester.

   Tudomásomra jutott, hogy a bérházak iránt nagy volt az érdeklődés, ezért a képviselő-testület határozata értelmében, tavasszal még 10 bérházat szándékoznak építeni Tardoskedden. Ha már a beruházásokról és az építkezésekről esett szó, meg kell említeni, hogy a községben 2014-ben a Tesco üzletlánc is épít majd.

Vásárcsarnok a kistermelőknek

   A község központjában évek óta kihasználatlanul áll a volt Napocska óvoda épülete. Ezért a jelenlegi vezetőség arról döntött, hogy nem hagyja az épületet tönkremenni, hanem felújítja azt. A felújítást részben önköltségből, részben támogatásból valósítják meg. „A Cergát- Vág Helyi Akciócsoport, még 2013-ban nyert támogatást a volt óvoda felújítására. Arra gondoltunk, hogy a helyi kistermelőknek jó lehetőség lenne, ha hetente 2-3 alkalommal díjmentve árusítani tudnák az árujukat. A szabadon árusító standok mellett az épületben helyet kap a Tardoskeddi Mezőgazdasági Szövetkezet üzlete is, ahol a szövetkezet termelte termékeket vásárolhatják meg. De pékárut is kínálunk az érdeklődőknek.” – mondta el a polgármester.

   „Több kisvállalkozó jelezte, hogy helyiséget szeretne bérelni az épületben, így eleve a munkálatok során, már az igényeknek megfelelően alakítottunk. Kicseréltük a nyílászárókat, falakat bontottunk, illetve építettünk; teljesen megújult a fűtő-, a víz –és az energiarendszer is. Amint az időjárás engedi, a külső burkolat is új színt kap.“ – informált a polgármester.

   A polgármester elmondása szerint, Tardoskedd a dolgos, mezőgazdaságáról híres község volt. „Sajnos, ma - nemcsak a falunkban- egyre kevesebben kertészkednek, termelnek. Bízok benne, hogy a Vásárcsanok egy újabb lehetőség arra, hogy az emberek  ismét a hazai terméket, legyen az: zöldség, gyümölcs, hús, tejtermék, méz vagy házilag készített árú, fogják előtérbe helyezni“- fejezi be gondolatát Tóth Marián.

Napközi otthon az idősek részére

   Nem állítok valótlant, ha azt mondom, hogy a társadalom öregszik. A falvak általános problémája, hogy a szépkorú lakosok számára mindennapos ellátást kell biztosítani. A törődés, a gondozás olykor-olykor nem kis összegbe kerül a településnek. „Tardoskedden 5 gondozó nyújt individuálisan ápolási szolgáltatást, melyet a község finanszíroz. Ez a szolgáltatás évente a költségvetésünkből 26.308,-€ jelent. Ezért a vezetőség előzetes felmérések alapján úgy döntött, hogy napközi otthont hoz létre az idősek számára. Községünk vendégházát tettük az élőírásoknak megfelelően rendbe. Itt a munkálatok nem igényeltek nagyobb befektetést, ugyanis az épületet három évvel ezelőtt teljesen felújítottuk. A tervezett napközi otthon éves működtetéséhez az állami költségvetésből is hozzájárul a minisztérium. 12 nyugdíjas töltheti napjait kellemes, kulturált közegben, két alkalmazott felügyelete mellett. Az otthon hétfőtől péntekig, 7-től 17 óráig működik, és napi 3-szori étkeztetést biztosít. A napközi otthon célja, hogy segítséget nyújtson a rászorulóknak, szociális tanácsadás és rehabilitációt nyújtson, de nem feledkezhetünk meg a munkaterápiáról sem.“- tette hozzá a község polgármestere.

- BL -

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)