Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Színházlátogatáson Győrben

Színházlátogatáson Győrben

2024. május 05., vasárnap | Ma: Györgyi (HU), Lesana/Lesia (SK)
Lezajlott események Vissza
Címlap > Lezajlott események > Színházlátogatáson Győrben
Színházlátogatáson Győrben 2014. február 19. szerda, 11:15
Színházlátogatáson Győrben

   Az idei téli szünet nem sok sportolási lehetőséget nyújtott a gyerekeknek. Nincs hó, nincs jég, tehát kimarad a szórakozásból a szánkózás, a korcsolyázás. Még szerencse, hogy az olvasás és a számítógépes játékok mellett más közösségi találkozókra is sor kerülhetett. Ilyen a színházlátogatás is. Petőfi János vitéz c. elbeszélő költeménye tananyag az alapiskolában, s meseszerű témájával szívesen foglalkoznak a tanulók. Így Pónya Zsuzsanna tanító néninek nem volt nehéz összetoboroznia egy autóbuszra való jelentkezőt, hogy megnézhessék a Petőfi-mű alapján készült daljátékot a Győri Nemzeti Színházban.

   A karácsonyi ünnepek után dec. 29-én a felsőszeli Széchenyi István Alapiskola tanulóinak különleges élményben volt részük. Az alsó tagozatból főleg a 2. évfolyam, a felső tagozatról pedig az 5. és a 6. évfolyam tanulói voltak kíváncsiak az előadásra.

   Bakonyi Károly írta a szövegkönyvet, Heltai Jenő a verseket szerezte, Kacsóh Pongrác pedig megzenésítette azokat, rendezte Szűcs Gábor. A daljáték miatt a tanulókat kísérő családtagok is várakozással telve ültek a zsúfolt nézőtéren. Többjük már látott valamilyen feldolgozást a Petőfi-műből. Az első felvonás elején a jól ismert "Én a pásztorok királya..." kezdetű dalt azonban hiába várták. A patakpart helyett a falusi nagyjelenetben a huszárok éppen a legényeket verbuválták katonának. Az újszerű elgondolás hatásos volt. A rendező több helyen másként oldotta meg a jelenetet, mint ahogy az elbeszélő költeményben van. Ennek ellenére az előadás nagyon tetszett, végülis a közismert dallamok mind felcsendültek, csak a rendezői megoldások hatottak újszerűen. De ez nem csökkentette az előadás értékét.

   Köszönet Pónya Zsuzsanna tanítónőnek, aki a téli szünetre ilyen hasznos és kellemes szórakozásra hívta meg a tanulókat.

Mészáros Magdolna

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)