Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Szeptemberi receptek (2016)

Szeptemberi receptek (2016)

2024. április 26., péntek | Ma: Ervin (HU), Jaroslava (SK)
Receptek Vissza
Címlap > Receptek > Szeptemberi receptek (2016)
Szeptemberi receptek (2016) 2016. szeptember 13. kedd, 13:24
Szeptemberi receptek (2016)

Sós zserbó

Hozzávalók: 45 dkg liszt,15 dkg zsíros margarin,1,5 dl tej, 2 dkg élesztő,40 dkg túró, 3 e.k. tejföl, 4 tojás, pici cukor, só, szezámmag és zsír a tepsi kikenéséhez.

Elkészítés: A lisztet összemorzsoljuk a zsírral. Az élesztőt felfuttatjuk a tejjel, cukorral és a liszthez keverjük. Hozzáadjuk a fele tejfölt, sót és a 2 tojássárgáját, majd összegyúrjuk. A tésztát 3 részre osztjuk, és egy kicsit pihentetjük. Közben a túrót összekeverjük a megmaradt tejföllel, 2 tojássárgájával és pici sóval. A 4 tojásfehérjét kemény habbá verjük és összekeverjük a túróval. / a 2 tojássárgája marad a kenéshez/. A tepsit kikenjük zsírral az 1. tésztát kinyújtjuk, és a tepsibe helyezzük. Rákenjük a töltelék felét és erre helyezzük a 2. nyújtott tésztát, amit megkenünk a maradék töltelékkel. Betakarjuk a 3. tésztával. A tetejét ajánlatos fogvájóval megszurkálni és ezután lekenni a tojássárgájával. Szórhatunk rá szezámmagot és egyéb magokat is, kinek mi található otthon.180 fokon sütjük kb.30 percig. Ha megsült, hűtsük letakarva.


Mákos-meggyes süti

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 30 dkg kristálycukor, 5 tojás, 1,5 dl étolaj, 1,5 dl víz, 1-1 csomag vaníliás cukor, sütőpor, kimagozott meggy vagy sárgabarack apróra vágva.

Elkészítés: Felverjük a tojásokat a cukorral és a vízzel, majd apránként hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, olajat, vaníliás cukrot. Jól összekeverjük, mixeljük és a sütőpapírral bélelt tepsire fordítjuk a masszát. Erre rárakjuk a gyümölcsöt és 180 fokon sütjük. Ha kihűlt, ráfordítjuk a gyúródeszkára, lehúzzuk a papírt, visszafordítjuk a tepsibe és porcukorral meghintjük. Egyszerű és ízletes.


Vasutas szelet /gluténmentes/

Hozzávalók: 30 dkg liszt /PRONIX-uni/,10 dkg margarin, 4 tojássárgája, 20 dkg porcukor, 2 dl tej, 1 csomag sütőpor, 2 e.k. kakaópor, kb. 15 dkg lekvár /szilva, barack, málna /ízlés szerint. Hab: 4 tojásfehérje, 20 dkg cukor, 1-2 csepp citromlé

Elkészítés: A tojássárgáját a cukorral jól kikeverjük, majd lassan hozzáadjuk a margarint, a lisztet, a sütőport és a tejet. Kétfelé vesszük a tésztát, az egyik felébe keverjük a kakaóport és zsírozott, lisztezett tepsibe rakjuk kanalanként úgy, hogy egyszer a fehér, másodszor a kakaós tésztát kanalazzuk. Közepes lángon sütjük. Közben elkészítjük a habot. A félig megsült tésztát megkenjük az ízlés szerinti lekvárral, erre rákenjük a habot és még tovább sütjük, de inkább csak szárítjuk.


Egyszerű kuglóf

Hozzávalók: 25 dkg félgrízes liszt, 25 dkg porcukor, 1/2 csomag vaníliás cukor, 1/2 csomag sütőpor, 4 tojás, 9 e.k. étolaj, 7 e.k. forrásban lévő víz, reszelt citromhéj, 1 e.k. rum, 2 e.k. kakaópor, pici só

Elkészítés: A cukrot, tojássárgáját és a reszelt citromhéjat jól összekeverjük, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, rumot, sót, forró vizet, étolajat. Lassan hozzákeverjük az átszitált lisztet, a sütőport és végül a tojásfehérjéből felvert habot. A tészta kb. 3/4 részét a jól kikent, lisztezett kuglófformába öntjük, a többi részhez keverjük a kakaóport, jól összekeverjük és rákanalazzuk a világos tésztára. 160 fokon sütjük kb. 40 percig / közben turbóba/.  A kihűlt kuglófot kifordítjuk a formából és porcukorral meghintjük.

Lovász Andrea receptjei, Nagyfödémes

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)