Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Szép születésnap

Szép születésnap

2024. április 20., szombat | Ma: Konrád, Tivadar (HU), Marcel (SK)
Szervezetek, csoportok Vissza
Címlap > Szervezetek, csoportok > Szép születésnap
Szép születésnap 2016. július 20. szerda, 12:57
Szép születésnap

35 évvel ezelőtt alakult meg Nagyfödémesen a gyermek fúvószenekar, amely akkor a „Veľkouľančanka” nevet kapta.

De milyen is volt a kezdet?

   1981 januárját mutatta naptár, amikor egy legjobb éveiben lévő Nagy Alajos jelentkezett az akkori helyi nemzeti bizottság elnökénél, JUDr. Kerďo Pálnál, hogy szeretne a községben egy gyermek fúvószenekart alakítani. Az elnök úr az Állami Gazdaság akkori igazgatójától, Ing. Jaroslav Kmeťtől kapott támogatást, és közös erővel biztosították be a hangszereket az 50 jelentkező gyermek számára. A tanfolyamnak a helyi kultúrház adott otthont. A kezdő lépések nagy lelkesedéssel párosultak, amelynek eredményeként pontosan 35 évvel ezelőtt a május elsejei felvonuláson, Diószegen már ott meneteltek a nagyfödémesi fúvósok is.

   Az évek teltek, a félszeg kisfiúkból deli legények, házas emberek lettek. Többen közülük más elfoglaltság miatt nem folytatták a zenélést. Néhányan azonban a mai napig hűek maradtak a zenéléshez, és felnőttként is folytatják ezt a nemes kedvtelést. Próbáik helyszíne a nagyfödémesi kultúrház. Hangszereik egy része ugyan már nem úgy szolgál, ahogy kellene, de a községben mindig megértésre találtak, ha egy-egy hangszert pótolni kellett. A zenekar tagjai maguk is mindent megtesznek, hogy mindig megfelelő hangszeren szólaltassák meg a csodálatosnál csodálatosabb dallamokat.

   Az elmúlt 35 év alatt több változásra is sor került a csoportban. Nagy Lajos bácsi már megérdemelt nyugdíjas éveit tölti. A csoport vezetését pedig immár több mint 20 éve Steinhauser Zoltán vállalta magára. Egy rövid ideig tagjai voltak a Kis Duna Egyesített Fúvószenekarnak, amelyben a nagyfödémesi, a helysúri és a jókai fúvószenekarok tagjai zenéltek együtt.

   A fúvószenekar szerves részét képezi a Galántai járás nagyközsége kulturális és társadalmi életének, de a környező falvakba, járásokba is szívesen hívják őket. Mindig ott vannak a májusfaállításnál, a majálison, falunapi és márciusi ünnepségeken, illetve Szőgyéni Vigadalmon is. Karácsony napján pedig, már több mint 30 éve, mindig Mikulás ruhában pompázva járják be az egész községeket, hogy csodálatos karácsonyi dalaikkal már reggeltől meghitt hangulatot teremtsenek.

   Nemcsak határainkon innen, hanem határainkon túl is öregbítik a község jó hírnevét, amelyet több magyarországi vendégszereplés bizonyít. Legtöbbször a község testvértelepülésein - Csabrendeken és Jánossomorján vendégszerepeltek.

   A község lakosai mellett az önkormányzat is nagyra értékeli azt az önkéntes munkát, amelyet a fúvószenekar tagjai az elmúlt 35 év alatt elvégeztek.

   Az együttes megalakulásának 25. évfordulója alkalmából, 2006-ban, a fúvószenekar a „Község díja” kitüntetésben részesült, Steinhauser Zoltán pedig 2008-ban „A község polgármesterének díját” kapta.

   A szép születésnapról az idei majális alkalmából rendezett ünnepségen emlékeztek meg, amelyen részt vett az alapító, Nagy Alajos is, akinek a fúvószenekar megalakulásának 35. évfordulója alkalmából „A község címerével díszített emlékérem bronz fokozatát” kapta. Steinhauser Zoltánnak, a Veľkoúľančanka fúvószenekar példás vezetéséért „A község címerének domináns elemével – a méhecskével díszített emlékérem bronz fokozatát” adományozta Nagyfödémes  Község Önkormányzata.

   Az elismeréseket Gőgh Ferenc polgármester és Sztraka József alpolgármester adták át a kitüntetetteknek. A fúvószenekart egy 1.500,- € anyagi támogatásról szóló utalvánnyal jutalmazták, amelyet új hangszerek vásárlására fordíthatnak.

   Fúvószenekarunknak szívből gratulálunk, s a további években jó egészséget, kitartást és sok sikert kívánunk!

Száraz Erzsébet, a kulturális központ igazgatója

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)