Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Szent István-napi ünnepség Bécsben

Szent István-napi ünnepség Bécsben

2024. május 08., szerda | Ma: Mihály (HU), Ingrida (SK)
Lezajlott események Vissza
Címlap > Lezajlott események > Szent István-napi ünnepség Bécsben
Szent István-napi ünnepség Bécsben 2013. október 20. vasárnap, 15:04
Szent István-napi ünnepség Bécsben

   A Szent István nap utáni szombaton a Bécsi Magyar Katolikus Egyházközség első szent királyunkról, Szent Istvánról, 1986 óta immár hagyományosan, minden évben magyar nyelvű misével emlékezik meg. Az ünnepi szentmisét mindig egy magyar megyéspüspök mutatja be 20 pap részvételével a bécsi Szent István Székesegyházban (Stephansdom), déli egy órakor. Szent István tiszteletére bemutatott szentmisére a Bécsi Főegyházmegye, és annak érseke Christoph Schönborn bíboros engedélyével kerül sor.

   2013. augusztus 24-én a kismácsédi Gyékényes tánccsoport már negyedik alkolommal vett részt ezen az ünnepségen. A csoportot a kismácsédi MACHED Polgári Társulás által szervezett zarándokúton a diószegiek kis csoportja is elkísérte. A bécsi Magyar Katolikus Egyházközség meghívására az ünnepségre ebben az évben is több ezer zarándok, valamint negyven néptánc- és népdalcsoport érkezett Ausztriából, Erdélyből, Magyarországról, Szlovéniából és Szlovákiából.

   Az ünnepi műsor felvonulással kezdődött, a hagyományőrző csoportok népviseletbe öltözve vonultak be a Szent István Székesegyházba, hogy részt vegyenek a szentmisén, melynek hagyományai 1552-re nyúlnak vissza, amikor az első magyar nyelvű szentmisét tartották. A misén részt vett Szalay-Bobrovniczky Vince bécsi magyar nagykövet, ausztriai magyar egyesületek és szervezetek vezetőségi tagja, valamint a helyi Széchenyi István cserkészcsapat is.

   Az egybegyűlteket Simon Ferenc esperes, bécsi magyar lelkész köszöntötte. Ezt követte dr. Udvardy György, pécsi püspök ünnepi miséje. Orgonán Lévay Tibor főkántor kísért. I. István királyt Udvardy György olyan uralkodóként és hívő emberként jellemezte, aki a bibliai példabeszédben szereplő emberhez hasonlóan „házát kősziklára építette”. Továbbá hangsúlyozta, hogy I. István király személye a magyar nép tudatában, önazonosságában megkérdőjelezhetetlen, azt egyetlen történelmi kor vagy csoportosulás sem tudta megkerülni.

   A szentmise végén a Pápai-, Székely- és Magyar Himnusz eléneklése után ünnepi körmenetben vitték a Szent István karcsont-ereklyéjét a székesegyház máriapócsi oltárához, ahol a jelenlevők hódolatukat fejezhették ki. Az I. Istvánnak tulajdonított csontereklyét a székesegyház kincstárában őrzik, aranyozott bronzból készült ereklyetartóban, amelynek a tetején a magyar korona kicsinyített másolata látható.

   A szentmise után részt vettünk az érseki palota udvarában rendezett szeretetvendégségen. Ezután hagyományoknak megfelelően náptánccsoportok és népdalénekesek fellépése következett. A székesegyház melletti téren és a bécsi érseki palota udvarán a kismácsédi Gyékényes tánccsoport a székesegyház melletti téren lépett fel, nagy sikert aratva. Rajtuk kívül Felvidéket a felsőszeli Rozmaring Éneklőcsoport képviselte, Csallóközből dunaszerdahelyi, alistáli, nyárasdi és felsőpatonyi csoportok mutatkoztak be, s rendszeresen eljönnek a zoboralji hagyományőrzők gímesről, nagycétényből, nyitracsheiből, nyitragesztéről, pogrányból és alsóbodokról.

   Hitünkben megerősödve, és lelkileg feltöltődve tértünk haza e meghitt ünnepségről, amelyen remélhetőleg jövőre ismét részt vehetünk.  

Pethő Andrea

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)