Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Szenczi Molnár Albert (1574-1634)

Szenczi Molnár Albert (1574-1634)

2024. május 04., szombat | Ma: Mónika (HU), Florián (SK)
Helytörténet Vissza
Címlap > Helytörténet > Szenczi Molnár Albert (1574-1634)
Szenczi Molnár Albert (1574-1634) 2013. október 08. kedd, 11:47
Szenczi Molnár Albert (1574-1634)

   A zsoltárfordító, református prédikátor Szencen született. Legjelentősebb alkotásának zsoltárfordításai tekinthetők, melyek az első magyar költői műfordítások, egyben mélyen átélt, személyes vallomások is, melyek a 17. század második felére a református gyülekezetek legkedveltebb énekeivé váltak.

   Győrben, Göncön, majd Debrecenben tanult. Résztvett Károlyi Gáspár környezetében az első teljes magyar nyelvű Biblia kinyomtatásában. 1590-ben németországi tanulmányútra indult. Wittenbergben, Heidelbergben, majd Strassburgban folyatatta tanulmányait. Magas színvonalú nyelvi-filológiai képzésben részesült.

   1599-ben hazalátogatott, hogy pártfogókat keressen irodalmi és tudományos terveihez. 1600-ban Szencen tartózkodott, és bejárta a Felvidéket. Bár sikerült polgárokból és főnemesektől némi pénzt összegyűjtenie, úgy érezte, Németországban jobbak a kilátásai, ezért visszatért oda. 1603-ban Nürnberg mellett telepedett le, itt elkészítette latin-magyar és magyar-latin szótárát. 1606-ban elkészült zsoltárfordításaival, átdolgozta Károlyi Gáspár bibliafordítását, majd közzétette nyelvtanát. A Biblia függelékekkel bővített kiadásán dolgozott. Jelentős irodalom- és tudományszervező tevékenységet is folytatott, támogatta és irányította a németországi református főiskolákon tanuló magyar diákokat.

   Munkáinak Magyarországon is visszhangja támadt, többen igyekezetek őt hazatérésre bírni. 1624-ben végleg hazatért Magyarországra. Egy ideig Kassán élt, feltehetőleg tanárként dolgozott, majd Bethlen Gábor Kolozsváron vette igénybe szolgálatait művelődéspolitikai és diplomáciai kérdésekben. Itt halt meg 1634 januárjában, hatvanéves korában, pestisben. A Házsongárdi temetőben nyugszik.

   Szenczi Molnár Albert célja az volt, hogy a protestantizmus szellemi közkincsét bemutassa a magyar reformátusoknak, a magyarság szellemi színvonalát fölemelje a nyugati példaképek rangjára, ugyanakkor a nyugati népeknek bemutassa a magyar nyelv és szellem teljesítményeit.

Forrás: Jeles mátyusföldiek

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)