Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Szemerényi Károly Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola életéből

Szemerényi Károly Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola életéből

2024. április 25., csütörtök | Ma: Márk (HU), Marek (SK)
Intézmények Vissza
Címlap > Intézmények > Szemerényi Károly Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola életéből
Szemerényi Károly Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola életéből 2017. január 03. kedd, 14:08
Szemerényi Károly Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola életéből

   A nyári szünet élményeiből felocsúdva, szeptember 1-jén az iskola ismételten kitárta kapuját diák és tanító előtt. Nagy odaadással kezdtük meg a munkát, hiszen tudtuk, hogy nem mindennapi esemény áll előttünk. A szokásos őszi programjainkat – papírgyűjtés, őszi termés kiállítása, a Rákóczi Szövetség által adományozott ösztöndíj átadása, egészséges nap - kiegészítve 2016. október 25-én megünnepeltük alma materünk épületének 40. születésnapját.

   Az ünnepségre nagy lendülettel készültünk. Délelőtt, iskolánk nagyobb évfolyamos  tanulói egyéni prezentációkat hallgathattak az iskolánk múltjáról és jelenéről.  Ezt követően kvíz formájában számot adtak az iskolával kapcsolatos tudásukról. Az alsó tagozatot látogató diákok, szebbnél szebb képeket festettek, rajzoltak. Elkészültek a papírszívek is, melyek valamennyi diák és pedagógus nevét tartalmazták. A közös ünnepségre, az iskola folyosóján került sor, amikor is a szíveket elhelyeztük az Élet fáján, jelképezve a jelenünket, bízva a jövő magyar nyelvű oktatásában.  Természetesen, nincs születésnap torta nélkül. Ezért iskolánk tíz osztálya közösen örülhetett az osztályok egyéni tortáinak.

   A délelőtti programok a meghívott vendégek üdvözlésével folytatódtak. Leleplezésre került a 40. születésnapra emlékeztető emléktábla az egykori és jelenlegi igazgatók közreműködésével. Megnyitottuk a múlttat idéző kiállításunkat is, melyet tablók kiállításával egészítettünk ki. A látogató segítségére volt/van egy idővonal is, mely az elmúlt 40 év fontos eseményeit tartalmazza. Halottak napja közeledtével a kopjafáknál kegyeletünket róttuk le az elhunyt pedagógusok előtt a megjelent vendégekkel, pedagógusokkal és tanulókkal közösen. Az iskola épületében található rendezvényünket, a Faluházban folytattuk. Itt kezdetét vette az ünnepi kultúrműsor. Velünk ünnepelt: Bukovszky László, a Szlovák Köztársaság kormánybiztosa, Szőköl István, a komáromi Módszertani Központ igazgatója, Szákszend és Környe polgármesterei, illetve az iskolák igazgatói, községünk polgármestere és a hivatal képviselői, Mogrovič Renáta a Szülői Szövetség és az Iskolatanács elnöke, valamint az iskolatanács jelenlegi tagjai, Ágh Zoltán, az Oktatásügyi, Kultúra és Sport Bizottság elnöke, az iskola jelenlegi és egykori pedagógusai, alkalmazottai, településünk oktatási intézményeinek igazgatói, az iskolánkat látogató gyermekek szülei, hozzátartozói. Az ünnepi beszédeket követően felavattuk iskolánk 2017-es naptárát. A 12 fő, központi képet intézményünk két tehetséges, volt diákja készítette Tóth Ferenc és Bíróczi Réka személyében. A könnyeket szemünkbe csaló ünnepi műsor, fénypontja volt a megható, megemlékező napnak.   

   A 40 év nem hosszú idő egy intézmény életében. Visszatekintve a múltba és szemügyre venni a jelent, bízván az iskolának létjogosultságában. Nemzetiségi intézményként felelősségünk, még hatványozottabb. Megerősíteni a nemzeti tudatot, a hovatartozás fogalmát, az elhivatottságot a gyökereinkhez a mai világban, nagy kihívás. Örökkön bizonyítani, harcolni a megmaradásunkért. De mi, a magyar nyelven, anyanyelven oktató pedagógusok tesszük - ahogy tették az előttünk járók-, a dolgunkat. Némán, a nemzet napszámosakén, megbecsülésre várva tanítjuk Tardoskedd felnövekvő nemzedéket. Ez volt az ünnepünk üzenete.

PaedDr. Tóth Szilvia 

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)