Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Száraz Pál: Kilométerkő

Száraz Pál: Kilométerkő

2024. május 03., péntek | Ma: Tímea (HU), Galina (SK)
Könyvajánló Vissza
Címlap > Könyvajánló > Száraz Pál: Kilométerkő
Száraz Pál: Kilométerkő 2013. október 08. kedd, 11:51
Száraz Pál: Kilométerkő

   A nagykéri születésű, s jelenleg immár több mint 35 éve Nagyfödémesen élő és alkotó Száraz Pál első novelláskötete Kilométerkő címmel jelent meg a Gyurcsó István Alapítvány gondozásában. A kötet huszonnégy írást - novellát, mikro novellát tartalmaz.

   Pénzes István, a közelmúltban elhunyt tanár, a szerző régi alkotótársa így mutatta be a kötetet: „Az esztétikus külsővel, a hátsó borítón a szerző portréjával és tömör életrajzával forgalmazott könyvet ajánlatos felütni, beleolvasni, s a leírtakon elrévedezni… Igen, eltűnődni hétköznapjaink ellentmondásain, elrévedezni az apró győzelmek és fájó csalódások embert, lelket szilárdító, jellemet formáló, állandóan változó én-világunk alakulásán… Száraz Pál elbeszélései tömörek. A novellaírás klasszikus forgatókönyve szerint az élet egy-egy pillanatát ragadják meg, feszültséggel telik, konfliktusba torkollnak, s az írások vége, mint a mérgesen becsapott ajtó váratlan fordulattal (befejezetlen, ki nem fejtett epizóddal) zárulnak.” Ezekhez a gondolatokhoz nyugodt szívvel hozzátehetjük, hogy az olvasó fantáziájára bízza, hogy olvasson a sorok között, esetleg ő maga fejezze be a történetet.

   A kötetet a nagyfödémesi születésű Botlík Aladár, festőművész alkotásai díszítik, elválasztva egymástól a könyv három ciklusát (Kilométerkő, A torony, A pók).

   Az olvasmányos, szép kivitelezésű elbeszélés kötet minden esetre arra buzdít mindenkit, hogy legalább ilyenkor, az ünnepek alatt vegyen kezébe egy-egy könyvet, s a szépen feldíszített fenyőfa mellett merüljön el a szavak csodálatos világában.

Ízelítőül álljon itt egy írás a kötetből, mellyel maga a szerző értő olvasásra buzdítja mindenkori olvasóját.

O l v a s n i

   Néha nagyobb erővel olvasni, mint amilyen erővel az írás készült, melyet olvasol! Áhítattal, szenvedéllyel, figyelemmel és kérlelhetetlenül olvasni. Az író fecseghet, de te olvass szűkszavúan. Minden szót, egymás után. Előre és hátra hallgatózva a könyvben, látva a nyomokat, melyek a sűrűbe vezetnek, figyelni a titkos jeladásokat, melyeket a könyv írója talán elmulasztott észlelni, mikor előre haladt műve rengetegében. Soha nem olvasni fitymálva, mellékesen, mint akit lakomára hívtak, s csak a villa hegyével turkál az ételekben. Úgy olvasni mindig, mintha a siralomházban olvasnád az utolsó könyvet, melyet benyújtott celládba a porkoláb. Életre, halára olvasni, mert az a legnagyobb, az emberi ajándék.

Gondold el, az árva űrben csak mi emberek vagyunk.

(Dunaszerdahely, 1999)

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)