Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Száraz Pál: Falu a madárdalos fák alatt

Száraz Pál: Falu a madárdalos fák alatt

2024. május 03., péntek | Ma: Tímea (HU), Galina (SK)
Könyvajánló Vissza
Címlap > Könyvajánló > Száraz Pál: Falu a madárdalos fák alatt
Száraz Pál: Falu a madárdalos fák alatt 2013. október 16. szerda, 09:09
Száraz Pál: Falu a madárdalos fák alatt

   Nagykér község első írásos emlékének 895. évfordulója alkalmából került kiadásra a „Falu a madárdalos fák alatt” című szép külsejű könyv, amely akár szabad folytatása is lehetne Szőke József: „Nagykér” című monográfiájának, amely 1993-ban jelent meg a községről. Természetesen néhány adat mindkét könyvben megjelenik, hiszen ugyanarról a községről van szó, de egyben kölcsönösen kiegészítik egymást.

   A könyv, amely a Csemadok Művelődési Intézete gondozásában jelent meg, célja, hogy megismertesse az olvasót a Nyitra folyó partján, a madárdalos fák alatt meghúzódó község múltjával és jelenével, s egyben felhívja a figyelmet az értékes történelmi és néprajzi adatokra.

   A könyv egy része az érdekes, talán itt-ott már feledésbe merülő népszokásokat is felidézi. Többet közülük éppen a szerző őrzött meg az utókornak, hiszen már fiatal kora óta szenvedélyesen gyűjtötte ezeket. Mindig nyitott szemmel és füllel járt az emberek között, de elsősorban nyitott szívvel figyelte az idősebbek beszélgetését. Így kaphatott helyet a könyvben a régi szokások, gyermekjátékok, kiolvasók egy része is. A szerző hűen írja le a régi disznóölések, lakodalmak hagyományát, felidézve az egyes eseményekhez tartozó versikéket, mondókákat.

   A könyvből kitűnik, hogy a szerző annak ellenére, hogy már több mint három évtizede nem lakik a községben, a mai napig figyelemmel kíséri szülőfaluja mindennapjait, fejlődését. Mindmáig szívesen beszélget el az idősebb emberekkel, akik az értékes információk kifogyhatatlan forrásai.

   A mi környékünk mezőgazdasági terület, ezért úgy gondoltam, hogy érdekes lenne a könyvből a mezőgazdaságról írt részekből idézni.

Hegypásztorok

   Nemcsak a faluban voltak őrök. A hegypásztorok a pásztor úton cirkálva (az alsó és felső hegyen) vigyáztak a vermekre, hajlékokra, hogy azokat a tolvajok fel ne törjék, be ne törjenek a pincékbe. A falunak két hegypásztora volt. Ezek felett volt a hegybíró, aki a vitás ügyekben volt hivatott ítéletet hozni, és a pásztorokat ellenőrizni hivatásuk gyakorlásában. Ha a hegybíró meg akart győződni, hogy a pásztorok a posztjukon vannak-e, belefújt a „kuvikba” (ez a kuvik rövidke ökörszarvból készült duda volt). Ha a hegypásztorok az éj csendjében visszafeleltek, meggyőződött róla, hogy milyen irányból jön a hang.

   A határban is voltak csőszök, akik vigyáztak a határra. A tilosba tévedt jószágot behajtották a községházára, ahol a községi bíró az illetővel megfizettette a „becse”-t (az okozott kárt.)

Gabonás vermek 

   A nagykéri malomba vezető út mellett a baloldalon valamikor nagy és kisméretű, szögletesre ásott gabonás vermek húzódtak. Itt helyezték el a „dézsmát”, ezért elődjeink „dézsmakert”-nek is nevezték, s a parasztság ide volt köteles beszolgáltatni az állam részére kiszabott dézsmát. Ezek a gabonás vermek a háborús hódítások alatt sokszor kiürültek.

   A község lakosainak is voltak saját gabonás vermeik, ezek a szőlők aljában és az ún. szilvásokban voltak. Ide rakták a télire való megőrlendő gabonát.

   A gabonás vermeket használat előtt kiszárították, belegyújtották a szalmát (persze előre jól kitapasztották), majd kifüstölték, hogy a téli hónapok alatt megóvják a gabonát a zsizsikektől meg a nyirkosságtól. A vermeket szögletesre, köcsögalakúra ásták, zsúpszalmával kibélelték, hogy a nedvességtől megvédjék. Amikor a vermet megtöltötték, a tetejét agyaggal jól ledöngölték és kúp alakúra kiképezve finoman letapasztották, hogy a csapadék és az egerek hozzá ne férhessenek.

   Gabonás vermeket a múlt századunk elején sokan használtak, mert akkor gabonaraktárok csak az uradalomban voltak.

(Dunaszerdahely, 2008)
-szme-

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)