Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Száraz Pál: Beszélő fények

Száraz Pál: Beszélő fények

2024. május 05., vasárnap | Ma: Györgyi (HU), Lesana/Lesia (SK)
Könyvajánló Vissza
Címlap > Könyvajánló > Száraz Pál: Beszélő fények
Száraz Pál: Beszélő fények 2014. április 08. kedd, 13:28
Száraz Pál: Beszélő fények

   „Az alapiskolát Nagykéren végeztem. 1969-ben Losoncra kerültem, a Losonci Építőipari középiskolába. Abban az időben kezdtem el írogatni. Tagja voltam a Kármán József irodalmi és művészeti körnek. Barátaimnak tudhattam Ferencz Ferdinánd, Lóska Lajos, Sólyom Laci bácsi, Szabó Gyula festőbűvész urakat, akik már sajnos nem élnek, de ma is tisztelettel és hálával gondolok rájuk. Ardamica Ferenc író barátomnak még ma is sokat köszönhetek. Számomra az irodalom és az építészet egyet jelent. Mindig írtam és építész voltam. Úgy érzem, csak így lehetek teljes életet élő ember. Most egy csokorra való írást, elbeszélést, novellát, mikronovellát, karcolatot, egyéb szövegeket, verseket gyűjtöttem egy kötegbe. 1999-ben a Gyurcsó István alapítvány gondozásában megjelent a Kilométerkő című novelláskötetem.

Tavaszi réten

Színek csatáznak most
a réten
nótaszó kedve van
az égnek

dalolnak, nincs már
ami fájjon
lepkék becézik egymást
a gyöngyvirágon

csilingelnek a zöld füvek
bogarakat ringat az árok
megáll egy percre a patak
tapsol a szél, amerre járok

Fagyosszentek

   Estefelé hideg fényben utaztam. A nap lebukott a hegy mögött. A vörösarany fényben, a látóhatár peremén kopasz, csapzott rajzú fák látszottak, mint a japán nyomatokon. Az éles, hideg világosságban olyan tárgyilagos volt a világ, mint egy hűtőszekrény. Minden a helyén volt.
A fagyosszentek pontosan, órára érkeztek, mint a lelkiismeretes hivatalnokok, s lehűtötték a tavaszi világ lázas gőzeit, megdermesztették a tavasz boldog önkívületét. a természet mintha megijedt volna önnön pátoszától, köhintett egyet és hidegen nézett maga elé.
• Nem lehet folytonosan énekelni és gyújtogatni! – mondták szigorúan a fagyosszentek. – ölts kabátot, dideregj, szállj magadba. Éppen azért, mert május van.

Évek – napok

Ó, a napok, milyen szépek voltak
az élet ajándékai…
Jöttek sorban, fénylőn, ragyogva
Ölelni, boldogítani.

Számoltam őket: kétszáz, négyszáz…
De abbahagytam hirtelen,
És most már nem törődöm velük.
Mert ők sem törődnek velem. 

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)