Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
„Sok szép dolgot tudtunk véghezvinni szeretett községünkért”

„Sok szép dolgot tudtunk véghezvinni szeretett községünkért”

2024. május 12., vasárnap | Ma: Pongrác (HU), Pankrác (SK)
Közélet Vissza
Címlap > Közélet > „Sok szép dolgot tudtunk véghezvinni szeretett községünkért”
„Sok szép dolgot tudtunk véghezvinni szeretett községünkért” 2014. január 07. kedd, 14:58
„Sok szép dolgot tudtunk véghezvinni szeretett községünkért”

   Községünk létezéséről az 1113-ból származó Zobori okiratból értesülhetünk. Az első írásos feljegyzés kerek, 900. évfordulóját ünnepelte a falu ez év szeptemberében. Az objektivitás kedvéért kiegészíteném az ünnepi beszámolót.

   A rendszerváltás után, 1990-től egészen haláláig Fekete László volt a polgármester, én a képviselőtestület tagja voltam. Ebben az időszakban került sor a községben a vízvezeték-hálózat megépítése és a gáz bevezetése. Ennek köszönhetően van Feketenyéken ma minden háztartásban vezetékes víz és gáz. Abban az időben leégett községünk óvodája, így gyorsan újat kellett építenünk. Ezenkívül kialakítottuk a szeméttelepet is. 1999 szeptemberében én lettem a község polgármestere, ezt a tisztséget csaknem 12 éven át viseltem. A képviselőtestülettel karöltve odaadó, a faluért dolgozni akaró munkatársaimmal együtt, sok szép dolgot tudtunk véghezvinni szeretett községünkért.

   Ebben az időszakban készült el a temető új kerítése, felújítottuk a kultúrházat, sor került a templom teljes felújítására (torony, tető, a falak víztelenítése, ablakok és ajtók cseréje, új sekrestye hozzáépítése, oltárok restaurálása, a talaj csempézése, külső-belső festés) községi támogatással, továbbá a templomi orgona restaurálására, a futballpálya öltözőinek átépítésére, a gáz bevezetésére. Felújítottuk a tűzoltószertárat, sor került a gáz bevezetésére az óvodába és iskolába, az iskola tetőszerkezetének teljes cseréjére az emeleti részen, ekkor készült az iskola új kerítése. A község 22 telket közművesített, melyeken két új lakónegyed épült. Az egész községben megépült a szennyvízelvezető-hálózat (útjavítással), elkészült a községi hivatal új épülete a könyvtárral együtt.

   2009-ben 420 000 euró értékben Európa Uniós pályázatot nyertünk. Ebből építette a falu mostani vezetése a szabadidőközpontot és a piacteret. A 2007-2009-es években a Dudvág-régió pályázatából Feketenyék községnek 4,5 millió szlovák korona jutott. Ebből a pénzből építette meg a mostani vezetés a halottasházat. Polgármesterségem idején magas színvonalon volt nálunk a kultúra és a sport. Fénykorát élte a CSEMADOK helyi szervezete, színjátszó csoport, tánccsoport és énekkar működött aktívan. Ezek a kultúrcsoportok rendszeresen felléptek nemcsak itthon, hanem a környező falvakban is. Felnőtt futballcsapatunk az 5. ligában játszott. Aktívan működött az ifjúsági csapatunk és két diákcsapatunk (idősebbek és fiatalabbak). A községnek saját autóbusza volt, melyet a helyi szervezetek utaztatásra ingyenesen igénybe vehettek.

   Dióhéjban talán csak ennyi, amit fontosnak tartottam megemlíteni az objektivitás érdekében az 1990–2010-es időszakból. Egyébként én Feketenyéket nem tartom álmos falunak, sem elmaradottnak. Feketenyéken születtem, mindig is itt laktam, 30 éven keresztül voltam képviselő, 12 évig polgármester. Boldog vagyok, hogy sokat tehettem ezért a településért, ezért a népért. Szeretem a községünket, szeretem a feketenyékieket. Dolgos, becsületes, vendégszerető, jó magyar emberek laknak itt, akik nem szeretik a hazugságot, az egyoldalúságot, az igazság elhallgatását.

Lukovics István, Feketenyék volt polgármestere

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)