Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Sajtkészítés házilag

Sajtkészítés házilag

2024. május 05., vasárnap | Ma: Györgyi (HU), Lesana/Lesia (SK)
Receptek Vissza
Címlap > Receptek > Sajtkészítés házilag
Sajtkészítés házilag 2013. október 08. kedd, 11:53
Sajtkészítés házilag

   Ha a hosszú őszi és téli estéken kísérletező kedvünk támadna, nagyon finom és olcsó keménysajtot készíthetünk el családunknak.

A házilag készített sajthoz a következő dolgokat kell beszerezni:

   A legfontosabb a jó minőségű házi tehéntej, amely beszerezhető a termelőtől vagy a tejautomatákból. Lefölözött, üzleti tejjel nincs értelme kísérletezni, mert biztos, hogy csak kiöntenénk az egészet.

   Már az első sajt elkészítésekor rájövünk, hogy a házitej valóban megbízható minőségű-e. A jó minőségű házisajt 6 liter tejből készíthető, súlya 70-80 dkg. Ha a tej rosszabb minőségű, akkor ennél kevesebb, 40-50 dkg sajtot kapunk.

   A jó minőségű házitej beszerzésén kívül szükségünk lesz 1,5 dl ecetre, sóra, egy vadonatúj textilpelenkára, egy préselőedényre, amihez egy préselőkorong is tartozik. A préselőedényt a koronggal nagyon könnyen el tudjuk készíteni otthon is. Nyomósúlyként megfelelő lesz egy 2,5 literes műanyag flakon, teli vízzel.

A préselőedényt az alábbiak szerint készítjük el:

   Egy műanyag ételhordó alsó részéből készítjük el az edényt, úgy, hogy az oldalát és az alját kilyukasztgatjuk, hogy a savó a lyukakon kiszivároghasson. 2 mm-es lyukakat fúrunk az edény alján körkörösen, arányosan elosztva, és az edény oldalán kb. 2 cm magasságig, az edény aljától számítva. A préselőkorongot műanyag vágódeszkából készíthetjük el, ami szintén könnyen beszerezhető, és aránylag vastag. A vágódeszkából akkora átmérőjű kört vágunk ki, hogy beleférjen a préselőedény belsejébe.

   Ha a préselőedényünk elkészült, akkor hozzákezdhetünk a sajtkészítéshez, ami szinte gyerekjáték lesz ezután.

   A 6 liter tejet keverés mellett habosra felforraljuk, majd 2 evőkanál sót teszünk bele, így főzzük kb. 2 percig. Ha a sajtot fűszerrel, bazsalikommal, snidlinggel vagy kaporral szeretnénk ízesíteni, akkor ezeket a fűszereket ekkor kell belerakni. Utána 1,5 dl ecetet adunk hozzá, és még 2 percig főzzük.

   Az ecet összerántja a tejet, és az így kapott sűrű anyagot szűrjük le a textilpelenkán. Hagyjuk lecsöpögni. Még forrón, pelenkástól tegyük bele a préselőedénybe, tegyük rá a tetejére a korongot, és nehezéknek a vízzel teli flakont. A mi esetünkben a flakon lesz a nyomósúly. Hűvös helyen, 10 -12 óra alatt a fölösleges savó kicsöpög. Másnap reggel pelenka segítségével ki lehet a formából szépen borítani, és már kész is a finom sajt. Én este szoktam elkészíteni, reggelinél már a sajttal kedveskedek a családomnak.

   A sajtkészítés következő teendője a sózás, tehát a tartósítás. A sajt tetejét és az oldalát jól bekenjük sóval, ezután megfordítjuk. A másik oldalát is besózzuk, majd egy rövid ideig állni hagyjuk.

A sajt sárgulása természetes jelenség, az érés folyamata:

   Minnél tovább érleljük, annál sárgább és keményebb lesz. Ez a fajta házisajt azonnali fogyasztásra ajánlható, kirántásra is alkalmas, mert garantálhatom, hogy a panírból a házisajt nem fog sütés közben kifolyni. Biztosan állíthatom, hogy az általunk elkészített sajtot nem lehet elrontani, azonnal elfogy és a család kedvence lesz.

Ing. Bréda Tamás, Nagymácséd

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)