Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Rozmaringok III. Országos Találkozója

Rozmaringok III. Országos Találkozója

2024. május 05., vasárnap | Ma: Györgyi (HU), Lesana/Lesia (SK)
Lezajlott események Vissza
Címlap > Lezajlott események > Rozmaringok III. Országos Találkozója
Rozmaringok III. Országos Találkozója 2013. november 10. vasárnap, 17:26
Rozmaringok III. Országos Találkozója

   A Csemadok Felsőszeli Alapszervezete 2013. szeptember 27-én rendezte meg a Rozmaringok III. Országos Találkozóját a helyi művelődési házban. E nagyszabású rendezvénysorozat öt évvel ezelőtt kezdődött Farnadon, majd 2011-ben Abaújszina volt a helyszíne, ebben az évben pedig Felsőszeli.

   A Rozmaring nevet viselő kórusok, éneklő- és tánccsoportok rendszeres találkozójáról van szó, célja pedig az anyanyelvi kultúra terjesztése.

   2013. szeptember 27-én, pénteken délután érkeztek a csoportok. Abaújszina, Bacska, Hárskút, Farnad, Sáró, Nagyölved, Szímő és Tardoskedd énekesei, táncosai jöttek el a találkozóra. A hazai éneklőcsoport vendége volt még a felsőszeli Mátyus tánccsoport is.

   A színes felvonuláson, amely az alapiskolától a művelődési házig tartott mintegy 180 ember vett részt. Ezután a parkban elültették a három rozmaringot, ami a találkozót jelképezte. A közös éneklés rozmaringos dalokkal folyt egészen a kultúrházig, ahol a vezetőség pogácsával és pálinkával fogadta az énekeseket. A fiatalok pedig feltűzték a rozmaringos jelvényt a dalosoknak.

   Kísérőprogramként a díszteremben az alapiskola helyi értékeket felkutató diákjai tartottak előadásokat. Varga Ákos a mák termesztéséről és felhasználásáról, Kiss Virág és Perleczky Réka pedig a hagyományos szüreti ünnepségről számolt be. Az emeleti kisteremben Takács Mihály régész nyitotta meg a néprajzi kiállítást, melyen az egykori szeli családok életének egy-egy részletét láthatta az érdeklődő.

   Az esti gálaműsort Mészáros Magdolna, a felsőszeli éneklőcsoport vezetője, a Csemadok helyi elnöke nyitott meg. A gálaműsorban a hazai Rozmaring vegyes éneklőcsoport mutatkozott be először. Utánuk a férfikar felsőszeli gyűjtésű betyár- és katonadalokat adott elő.

   A műsor további részében az abaújszinai együttes kalotaszegi táncokkal lépett színpadra. A közönség vastapssal köszöntötte őket. Ezt követte a farnadi asszonykórus, majd a nagyölvedi vegyes éneklőcsoport. Legmesszebbről a bacskai női kar érkezett, a Bodrogközből, egészen az ukrán határtól. A legszebb vidékről, a Csermosnya völgyéből érkezett a hárskúti vegyes éneklőcsoport. Gömöri népdalcsokorral és katonadalokkal örvendeztették meg a közönséget. A szímői női kart a citerások is elkísérték. Nem hiányoztak a sárói énekesek sem. Összeállításuk nagy sikert aratott. A tardoskeddi vegyes éneklőcsoport, hangszerkíséretes bemutatkozása is elnyerte a jelenlevők tetszését. Együtt énekelt az egész művelődési ház. A jó hangulatú műsort a felsőszeli Mátyus táncegyüttes fellépése zárta, gömöri táncokat adtak elő.

   A színpadon levő díszlet címadó dalát, a "Szagos a rozmaring..." kezdetűt közösen elénekelve ért véget a Rozmaringok III. Országos Találkozója Felsőszeliben.

   A vacsora után kötetlen éneklés, szórakozás következett.

   A keleti régióból érkezett csoportok másnapi programja is változatos volt. Kora délelőtt a falu nevezetességeit tekintették meg, majd résztvettek a hagyományos szüreti felvonuláson.

   A rozmaringos csoportokat Mészáros Magdolna vezetésével a felsőszeli éneklőcsoport a régió bemutatására invitálta. Galántán megnézték az Esterházy-kastélyt, majd Kodály Zoltán szobránál közösen elénekelték "A csitári hegyek alatt..." kezdetű népdalt. Deákin a katolikus templom történetét Hajdú Irén nyugalmazott történelem szakos tanár ismertette. Az előadás után a "Boldogasszony anyánk" kezdetű himnikus énekkel búcsúztak a dalosok a történelmi falaktól.

   A tartalmas két nap után búcsút vettek egymástól a csoportok, s a bacskaiak megígérték, hogy két év múlva ők hívják meg a többieket a következő találkozóra, az ország legkeletibb csücskébe.

Mészáros Magdolna, Felsőszeli

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)