Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Receptek

Receptek

2024. április 26., péntek | Ma: Ervin (HU), Jaroslava (SK)
Receptek Vissza
Címlap > Receptek > Receptek
Receptek 2013. október 05. szombat, 11:18
Receptek

Szeder (Rubus)

   Nagyon változékony faj, rengeteg rokona él hazánkban. Nemesített fajtája a tüskementes szeder. Fényes, fekete termése van. Kitűnő íz, gyümölcshab, befőtt, szörp készíthető belőle, nagy a C-vitamin tartalma.

Szörp

Hozzávalók: 600 g szeder, 0,5 l víz, 3 teáskanál citrompótló, 500 g kristálycukor, tartósítószer – szorbinsav (kyselina sorbová)

Elkészítés: A szedret megmossuk, felöntjük vízzel és beletesszük a citrompótlót majd 2-3 percig főzzük. Leszűrjük és hozzáadjuk a cukrot és újra 2-3 percig főzzük. Leállítjuk a főzést, belekeverjük a tartósítószert és üvegekbe rakjuk. Száraz dunsztba tesszük.

Gyors kalács

Hozzávalók: 400 g féldercés liszt, 1 csomag sütőpor, 200 g kristálycukor, 2 egész tojás, 1,5 dcl olaj, 1,5 dcl langyos víz

Elkészítés: A vízbe beleöntjük az olajat, majd a lisztet, cukrot, tojást, sütőport is hozzáadjuk és összekeverjük. A tésztát szétkenjük a kizsírozott és kilisztezett pléhen. Sűrűn megrakjuk szederrel. Közép meleg sütőben megsütjük.

Tetejét megszórhatjuk fahéjjal is.

Sütés előtt morzsalékot is tehetünk rá.

Ennek hozzávalói: 5-6 kanál dercés liszt, 5-6 kanál porcukor és 6-8 dkg vaj

Elkészítése: Mindezt beletesszük a tálba és összemorzsoljuk. Hűtőbe tesszük, és csak akkor vesszük ki, ha szükségünk van rá. Ügyeljünk rá, hogy morzsalékos legyen!

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)