Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Rebarbara

Rebarbara

2024. április 26., péntek | Ma: Ervin (HU), Jaroslava (SK)
Receptek Vissza
Címlap > Receptek > Rebarbara
Rebarbara 2013. október 06. vasárnap, 11:15
Rebarbara

   Olvasóink ajánlására és kérésére egy új rovatot indítunk. Várjuk tanácsaikat, receptjeiket, ötleteiket.

Rebarbara, népies nevén – kesernyés szár

   A rebarbara már kétezer éve ismert gyógynövény. Dél-Szibériából származó évelő. Magvetéssel, vagy tőosztással szaporítjuk.

   Tavasz végén jelenik meg a piacokon, már a nagy üzletláncokban is kapható. Sok háziasszony közömbösen megy el mellette, mert nem ismerik eléggé és nem tudják mire, hogyan használják. Pedig előnyös tulajdonságaiért és pikáns ízéért érdemes az étrendünkbe beiktatni. Ásványi anyagokat, főleg káliumot, növényi savakat és C-vitamint tartalmaz.

   A meghámozott levélnyelek – szárak – levesnek, mártásnak elkészítve, sütve, pörkölve kompótnak, krémnek, pite – és rétestölteléknek egyaránt alkalmasak.ű

   Vásárláskor ügyeljünk rá: akkor friss, ha a szárak kettétörve roppannak. A piros színű szárak jobb ízűek, mint a zöldek, mert kevesebb oxálsavat tartalmaznak.
Egészségügyi szempontból is értékes növény, mivel frissítő hatású, serkenti a bélműködést, gyengén hashajtó, vér -, vesetisztító hatású. Egyesek zöldségként tartják, mások viszont gyümölcsként., Mert ez is az is.   

Rebarbara kompót

   A rebarbarát centiméteres darabokra vagdaljuk és cukros vízben főzzük, melyben szegfűszeget, fahéjat, citromot teszünk. A főzésnél ügyeljünk, mert könnyen szétfő.

Rebarbarakrém

Hozzávalók: 50 dkg rebarbara, 10 dkg cukor, ½ citrom leve, egy csomag vaníliás cukor, egy maréknyi piskóta

   A megtisztított rebarbarát feldaraboljuk és kevés vízzel a hozzávalókkal együtt megfőzzük. Egészen péppé keverjük és egy maréknyi piskótát szórunk bele. Kihűtve tálaljuk.

Málnás rebarbaralekvár

Hozzávalók:
500 g megpucolt és szeletelt rebarbara
250 g málna
250 g cukor

Elkészítés:

   A málnát a cukorral feltesszük főni. Mikor felolvadt a cukor és jó leves, dönthetünk: szitán átpasszírozzuk, így mag nélküli lesz a végeredmény, vagy benne is hagyhatjuk a magokat (ahogy én is tettem, ti. engem egyáltalán nem zavarnak, sőt!).
Hozzáadjuk a szeletelt rebarbarát és néha megkeverve sűrűre főzzük.
A tűzről lehúzva botmixerrel pépesítjük, visszahúzzuk, megvárjuk, míg újra felforr és kész is.
Forrón kis üvegekbe töltjük, celofánnal lezárjuk és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni (kb. 1 nap).

Galambos Zsuzsanna, Hidaskürt 

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)