Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Prof., Mgr., Dr. Somogyi László önéletrajza

Prof., Mgr., Dr. Somogyi László önéletrajza

2024. április 27., szombat | Ma: Zita (HU), Jaroslav (SK)
Helytörténet Vissza
Címlap > Helytörténet > Prof., Mgr., Dr. Somogyi László önéletrajza
Prof., Mgr., Dr. Somogyi László önéletrajza 2014. május 21. szerda, 11:05
Prof., Mgr., Dr. Somogyi László önéletrajza

   Somogyi Károly és Sidó Angelika 11 gyermekes családjában született 10. gyermekként, 1937. nov. 2-án, a Mátyusföldi Kismácsédon csehszlovák állampolgárként.

   „1938-ban a 80 %-ban magyarlakta területek Magyarországhoz való visszacsatolása után magyar állampolgár lettem.

   A II. világháború után szülőföldemet újra Csehszlovákiához csatolták, ahol gyermek létemre a Beneš-dekrétumok révén nemcsak hontalan, hanem háborús bűnös is lettem.

   Kisdorogon, az itt hagyott svábok, a Bácskába telepített és onnan idemenekült székelyek és más menekült magyar etnikumú gyermekek között kezdtem el, már csaknem 10-éves koromban, az általános iskola első osztályát. A nyári szünetekben tanulással, vizsgákkal ugrottam át az osztályokat. Az elmaradás behozatala után a bonyhádi gimnáziumba mentem.

   Az iskolai elmaradást az okozta, hogy Kismácsédnak a II. világháború alatt nem volt tanítója. A háború után meg olyan szlovák tanító házaspárt helyeztek hozzánk, akik egy szót sem tudtak magyarul. A kismácsédiak meg egy szót sem tudtak szlovákul.

   Mivel gimnazista koromban az általunk megtermelt gabonát leadásra kötelezték, fejadagomat a nyári szünetben a Juhépusztai Állami Gazdaságban kapálással, gyapotszedéssel és a cséplőgépnél való munkákkal kellett megkeresnem.

   Az 1956-os forradalomban negyedikes gimnazistaként aktívan részt vettem a szovjet szimbólumok megsemmisítésében és tagja voltam a fegyveres Nemzetőrségnek is. A forradalom leverése után Ausztriába menekültem, ahol újra hontalan lettem.

   1957-ben Ausztriában, az Absam melletti Wiesenhofban (Tirol) a Norvég Vöröskereszt által a magyar menekültek számára létrehozott Gimnáziumban érettségiztem.

   1957-ben Rockefeller (amerikai) ösztöndíjat kaptam, amivel a Grazi Egyetem testnevelés-föld és néprajz szakára beiratkozhattam. Az 1800 Schillinges ösztöndíj felét kaptuk, hogy több magyar menekültnek juthasson, ami megélni kevés, de meghalni sok volt. Így „nagyon nagy úrrá tett”, attól függetlenül, hogy a szünetekben munkát kellett vállalnom, ami legtöbbször a focin keresztül sikerült. Ugyanis az Osztrák bajnokság második legmagasabb osztályában játszottam. Német tudásom javulásával a gyári munkák helyet focitréner és úszómester voltam.

   1962-ben a bécsi egyetem tornatanári és edzői diplomát szereztem, amelyik a legmagasabb osztrák focitréner licencet is tartalmazza.

   1964-ben osztrák állampolgárságot kaptam, ami előtte még soha sem voltam, de remélem hatszori kényszerváltás után végre zaklatások nélkül, ausztriai magyarként élhetek.

   1967-ben föld-és néprajzból a Grazi Egyetemen a burgenlandi magyarságról írt és megvédett disszertációmért doktorrá avattak.

   1968-ben testnevelés- és földrajz szakon tanári (Magister) diplomát szereztem.

   1965-ben az ugyancsak magyar menekült Buda Gizellával, aki szociálpedagógus lett, házasságot kötöttünk és nemsokára a Burgenlandi Felsőlövőre (Oberschützen) költöztünk, ahol én a gimnáziumban testnevelő és földrajz tanár, Gizella pedig a diákotthonban nevelőnő volt.

   Két gyermekünk közül László szociálpedagógus, Attila pedig testnevelő, földrajz és magyar szakos tanár a Felsőőri (Oberwarti) kétnyelvű gimnáziumban, valamint a Burgenlandi magyarok népfőisko-lájának az elnöke.

Tudományos munkáim:
1) A Burgenlandi Magyarság: történelem-földrajz-településforma-etnikum-szociálökonómia, előmagyar és honfoglaláskori helyneveink Ausztriában és Bajorországban (németül és magyarul).
2) Kismácséd.
3) Vajon a Mátyusföldi Kismácsédon lehetett-e Sur vezér vára, aki a Lech-mezei csata egyik nagy vesztese volt?
4) Kismácsédi nyelvjárás.
5) Így emlékszem a Kisdorogi labdarúgás első lépéseire. 
6) Operenciás Tenger, a mesében rejlő valóság.
7) Besenyő magyar kötődések a középkorban Honismeret 2010/3 sz. 39-67. old.     
8) Melyik sportágban, melyik életkorban kell specializálni?

Társadalmi tevékenység:
A burgenlandi magyarok akadémikus klubjának az elnöke.

Kiemelt sporteredményeim: 4. Osztrák bajnokság:
1)  Az Osztrák egyetemek labdarúgó bajnokságán a Grazi Egyetem válogatottjában szerepelve Osztrák bajnokságot nyertünk.

Tanár koromban:
2) Osztrák bajnok voltam az Oberschützeni gimnazisták focicsapatával.      
3) Ugyancsak osztrák bajnokságot nyertem egyéniben és csapattal a tájékozódási futóimmal,
4) valamint a tíz gimnazistából álló atlétacsapattal (gátfutás, távolugrás, súlylökés és stafétafutás)

Kitüntetés:
1) 1972-ben az oktatási tanács által a nevem előtt hivatalosan használható Professzor titelel-címmel lettem kitüntetve.                
2) 2008-ban Kismácsédon Diszpolgárrá avattak.         

Írta: Varga Ferenc

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)