Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Próbáljunk meg segíteni magunkon!

Próbáljunk meg segíteni magunkon!

2024. április 23., kedd | Ma: Béla (HU), Vojtech (SK)
Házunk tája Vissza
Címlap > Házunk tája > Próbáljunk meg segíteni magunkon!
Próbáljunk meg segíteni magunkon! 2015. szeptember 03. csütörtök, 13:53
Próbáljunk meg segíteni magunkon!

   A betegség nagy része léleki eredetű, ha valamit nem tudunk feldolgozni, akkor az valahol megnyilvánul. Minden családban, személyiségnél, előbb - utóbb valamilyen hiányosság okán fogva jelentkezik ilyen - olyan tünet, amit nagyon egyszerűen kezelhetünk.

   Körülöttünk minden megtalálható, amire szükségünk van, még a gyomnak tartott növény nek is gyógyhatása lehet, csak tudni kell, hogyan,  miképpen lehet felhasználni. Ezen tapasztalataimat szeretném önökkel megosztani, s nagyon örülnék, ha önök is megosztanák a saját tapasztalataikat másokkal. Nagyobb sikereket tudunk elérni, ha az orvostudomány mellett kiegészítésképpen az otthoni, egyszerű orvoslást is használjuk. Valamikor az emberek a gyógynövényeket nem csak az orvoslásra, hanem a főzésnél, sütésnél is egyaránt használták.

   A gyógynövényeket többféle formában tudjuk felhasználni, például  tea, kivonat, krém, fürdő formájában. A mai számban a körömvirágról szeretnék részletesebben írni, hiszen már szépen nyílik a kertünkben, s nagyon sok betegségnél segít. Van néhány olyan gyógynövényünk, amely több betegségnél is segít, szerintem ez is.  Mire is jó? Milyen hatású? ...antibakteriális, antivírusus, gyulladásellenes, rákellenes. E szavakban benne van minden. A virágait állandóan kell szedni, finom teát készíthetünk belőle akkor is, ha nem vagyunk betegek, megelőzés gyanánt. Én citromfűvel és mentával  keverem,  kellemes illatú teát kapok.  A virága jól szárítható, így egész évben elérhető  a  kedvenc teakeverék.

Mikor lehet szárítani?

  1. Amikor telehold van, mert akkor van a legnagyobb ereje a gyógynövényeknek, s aztán két hétig alkalmas az idő a szárításra, holdfogyatkozás idején. A nedv ilyenkor a gyökérben van, így kevés a nedvességtartalma.
  2. Ha esik, vagy öntözünk egy napig nem alkalmas az idő a szedésre, szárításra.
  3. Ha a hold növekszik, akkor is szedni kell a virágját, nehogy magba menjen, mert aztán elszárad.

   Először körömvirág kivonatot készítettem  fájós, görcsös  mellekre. Olvastam, hogy a kivonat  több mellproblémánál segít, legyen az fájás, görcsök, nagyobbodott csomó stb. Az első kenés után mindjárt érezni lehetett, hogy jóval gyengébb a fájás, s három nap után a fájás és a görcsök a mellekben teljesen megszűntek. Néha ugyan előjöhet, ha nagyobb terhet cipelünk a vállunkon, de a körömvirág kivonat használata után mindjárt megszűnik.  Ezenkívül nagyon hatásos a sebeknél, fájós, gyulladásos részeknél, pl. ha megütjük magunkat, foltoknál, ha valami megcsíp , egyszóval kigyógyítja a beteg húst, a csomók eltűnnek tőle - csak gyakran kell kenni vele  a testrészt.

Hogyan  készíthetjük el a körömvirág kivonatot?

   Leghatásosabb a tiszta borból készített pálinka, vagy törkölypálinka. Egy liter pálinkába 52%-ba egy marék friss körömvirágot teszünk, s hűvös helyen 2 hétig állni hagyjuk, aztán átszűrjük.

Körömvirágkrém 

   Nagyon hatásos a fájós, foltos lábaknál, visszerekre, amit mindig alulról felfelé kenünk a szív felé.

   Elkészítése: 500 g orvosi vazelín vagy disznózs, 4 nagy marék apróra vágott körömvirág  /virág, szár, levél/. Az apróra vágott körömvirágot a forró zsiradékba tesszük, s amikor már sestyereg, levesszük a tűzről, s állni hagyjuk egy éjjelen át, majd átszűrjük.

Körömvirág fürdő

   Nagyon hatásos az aranyérnél, penészes megbetegedésnél.

   Elkészítése: négy nagy marék egész körömvirágot  / vagy 10 dkg szárítottat/  leforrázunk kb. 2 – 3 l forró vízzel, s állni hagyjuk legalább egy órán át, majd átszűrve beletesszük a fürdőkádba.  Annyi vizet engedünk rá, hogy a vesénk el legyen takarva / a szív nem/, és 20 percig pihenünk a vízben. Ha kihűl, felöntjük forró vízzel. Utána jólesik a pihenés.

Sok sikert kívánok Önöknek!

Szabó Erzsébet

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)