Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Pintér Ferenc

Pintér Ferenc

2022. július 07., csütörtök | Ma: Appolónia (HU), Oliver (SK)
Helytörténet Vissza
Címlap > Helytörténet > Pintér Ferenc
Pintér Ferenc 2015. március 13. péntek, 12:35
Pintér Ferenc

   Pintér Ferenc pedagógus, karnagy 1909. június,24-én született Pereszlényben /ma Ipolyság része/. 1989. június 27-én, Diószegen halálozott el. Nős, felesége Erdős Mária volt. Egy leány, Kenyeres Pintér Dóra édesapja, aki most már nyugállományú pedagógus.

   Az alapiskolát szülőfalujában, a gimnázium első négy osztályát Ipolyságon végezte. Fogtechnikusnak készült. Amikor Pozsonyban 1927-ben megnyílt a magyar nyelvű állami tanítóképző, jelentkezett, s 1931-ben sikeresen maturált. Az ötvenes években a Pozsonyi Pedagógiai Főiskolán, zenei szakon folytatott sikeres tanulmányokat. Pozsonyban ismerkedett meg Szalatnai Rezsővel és id. Rajter Lajossal, akik tanárai voltak, s közbenjárásukra Bartók Bélával is ismeretséget kötött. Ez az ismeretség népdalgyűjtő körútra ösztönözte őt.

   Katonai szolgálata előtt 1931-ben Garamszentgyörgyön, 1933-1940 között Libádon tanított, majd Kőhídgyarmat /1940-1945/, Lom nad Rimavicou, Jarabá következett 1947-ben, és Korpona 1948-1950-ben. A minisztérium megbízatása alapján 1950-ben  szervezte meg Ipolyságon a magyar tanítási nyelvű alapiskolát, amelynek 1956-ig igazgatója volt. Ekkor kérte áthelyezését Diószegre, ahol 1974-ig az iskola igazgatója volt, majd haláláig zenetanára.

   Életének legaktívabb korszaka a Diószegen eltöltött 32 esztendő. Az iskolán énekkart alapított, valamint a városi Csemadok országos hírű vegyeskarát, a Vox Humánát vezette. Aktívan bekapcsolódott a Kodály Napok szervezésébe, sőt több országos versenyen is képviselte Mátyusföldet. Alapítója és 15 évig tagja volt a Csehszlovákiai Magyar Tanítók Központi Énekkarának, karnagyképző tanfolyamokat vezetett. Több alkalommal szerepelt a Szlovák Rádióban és TV-ben is. A diószegi citerazenekar alapítói közé tartozott, vezette a vízkeleti és vágkirályfai kórusokat is.Tagja volt a pozsonyi Liszt Ferenc Társaságnak. Tankönyveket, módszertani útmutatókat szerkesztett az alapiskolák tanulói részére.

   1961-ben Példás tanító, 1970-ben Érdemes tanító kitüntetésben részesült, 1976-ban pedig A Kultúra Érdemes Dolgozója kitüntetést kapta munkája elismeréséül.

Forrás: Pukkai László - Mátyusföldi lexikon

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)