Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Ovisok az iskolában, Zsigárd

Ovisok az iskolában, Zsigárd

2024. április 26., péntek | Ma: Ervin (HU), Jaroslava (SK)
Intézmények Vissza
Címlap > Intézmények > Ovisok az iskolában, Zsigárd
Ovisok az iskolában, Zsigárd 2015. április 22. szerda, 14:13
Ovisok az iskolában, Zsigárd

   Az óvodából az iskolába való átmenet nagy lépés a gyermek életében. A tanulás iránti kíváncsiság mellett azonban gyakran szorongó érzések kerítik hatalmukba a kisgyermekeket. Vajon mi vár rám az iskolában? Milyen lesz az új környezet, az osztálytársak? Megtanulok-e írni, olvasni, számolni? Ilyen és ehhez hasonló kérdések fogalmazódnak meg bizonyára minden kisgyerekben az iskolába lépés előtt.

   Az óvoda és az iskola közös feladata, hogy ezt a szorongásérzetet minél jobban csökkentse és zökkenőmentesebbé tegye az iskolakezdést a leendő kisiskolások részére. Kiemelkedő szerepe van a gyermek harmonikus, egyéni képességeket figyelembe vevő differenciált fejlesztésének és a tanulás játékos környezetbe való beépítésének. Ehhez viszont szoros együttműködésre van szükség a két intézmény között, ugyanis csak közös munkával érhetjük el, hogy a legkisebbek is megbarátkozzanak az iskolával, illetve beilleszkedjenek a közösségbe.

   Intézményünk már évek óta igyekszik minél szorosabb kapcsolatot ápolni és fenntartani az óvodával. Ez leginkább abban nyilvánul meg, hogy az iskola által szervezett rendezvényekre és előadásokra rendszeresen meghívjuk az óvodásokat is, hogy bepillantást nyerjenek életük következő és mérföldkőnek számító állomásába.

   Az idei közös ovi-suli programot az Ifjú Szívek Kakukktojás című műsorával kezdtük az ősz folyamán. Az előadásra a helyi kultúrházban került sor. A vidám arcokból és a hatalmas tapsviharból ítélve minden gyerek nagyon jól szórakozott. A színvonalas műsor megismertette velük a táncok sokféleségét és szépségét. A következő közös program sem váratott sokat magára. December 6-án együtt nevettünk a Karlson család bűvészprodukcióin az alapiskola tornatermében. 

   Az ádventi időszak mind az óvodában, mind az iskolában meghitt, igazi karácsonyváró hangulatban telt el.  Az iskolásokkal ünnepi díszeket készítettünk a karácsonyi vásárra és ezzel párhuzamosan készültünk a karácsonyi kultúrműsorra is. Mindkét rendezvényre szeretettel meghívtuk az óvodásokat is. Nagyon jó érzéssel töltött el bennünket, hogy mi is meghívást kaptunk az ovis karácsonyi vásárra.

   Természetesen az idén sem maradt el a Sulileső, amely a beíratkozás előtti héten zajlott. E program célja egyrészt az, hogy a nagycsoportosok bepillanthassanak az iskola életébe, megismerkedjenek az iskolatársaikkal és a tanító nénikkel, másrészt a közös játékos-mesés foglalkozás keretén belül csupa-csupa jó élménnyel térjenek haza. A találkozás lehetőséget biztosít arra is, hogy a leendő elsőseinket kicsit jobban megismerjük. Az egyes foglalkozások során kiderül, mennyire szeretnek a gyerekek rajzolni, mesét hallgatni, beszélgetni, tudnak-e helyesen bemutatkozni, milyen a kézügyességük, stb. Tájékozódhatunk továbbá arról is, hogy a tanuláshoz szükséges készségeik, képességeik mennyire fejlettek. Mindezek ismeretében tudatosabban készülhetünk a szeptemberi tanévkezdésre, hogy az egyéni képességek figyelembevételével hatékonyabban tudjuk gyarapítani a gyermekek tudását és fejleszteni képességeiket. Ajándéközön, mosolygós arcocskák, kíváncsi gyermekszemek, vidám csacsogás, önfeledt szórakozás és sok-sok meglepetés – ezek mind, mik jellemzik ezt a hagyománnyá vált, teázással és sütizéssel végződő közös „ovis-sulis“ programot.

   Iskolánkon immár néhány éve együtt emlékezünk az óvodásokkal az 1848/49-es eseményekre március 15-én a református templomban, valamint közös kultúrműsorral köszöntjük az édesanyákat és a nyugdíjasokat a helyi kultúrházban.

   Az iskolaévnek azonban még nincs vége. További terveink között szerepel a Clipperton Társulat, Gál Tamás és Kiss Szilvia színészházaspár meghívása. Reméljük, hogy ezen rendezvényekre is elfogadják a meghívást az ovisok, és megtisztelnek bennünket a jelenlétükkel!

   Iskolánk számára nagyon fontos a harmonikus óvoda-iskola kapcsolat fenntartása és ápolása, mert egészséges személyiségfejlődésű gyermekeket szeretnénk nevelni, akik szilárd alapokra tudják építeni a jövőjüket és boldog gyermekkorra emlékeznek vissza.

Király Erika, Varga Lilla

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)