Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Őskori leletek Mátyusföldön II.

Őskori leletek Mátyusföldön II.

2024. május 08., szerda | Ma: Mihály (HU), Ingrida (SK)
Helytörténet Vissza
Címlap > Helytörténet > Őskori leletek Mátyusföldön II.
Őskori leletek Mátyusföldön II. 2013. október 06. vasárnap, 10:47
Őskori leletek Mátyusföldön II.

Bronzkorszak (i.e. 2200 - 750)

   Az emberiség eme korszakában kiteljesedett a patriarchátus: a nagycsalád vezetőjévé a férfi vált. A mezőgazdaság alapja a faekés földművelés, a lovakat már igás állatként is használták. Kialakult a harcosok rétege. A megerősített települések közül a jelentősebbek közigazgatási, politikai, gazdasági központokká váltak. Kialakult a kézművesek rétege. Halottaikat zsugorított testtartásban, egyes esetekben hamvasztva temették el. Kialakult a Napkultusz.

   Korai bronzkorszakbeli leleteinket Nagygurab, Vágsellye-Vágvecse, Feketenyék, Taksony, Diószeg és Geszt térségében tárták fel régészeink, 1952-től kezdődően. Többek között az ún. nyitrai kultúra gazdag lelőhelyeire bukkantak, majd az unetikus temetkezési formák maradványaira (zsugorított helyzetben lévő halottak). A magyarádi kultúra gazdag lelőhelyeként emlegetjük Gesztét.

   A sírdombos kultúra (temetkezési forma) népeinek kultúrájára bukkantak a szakemberek Ábrahám, Diószeg és Vezekény térségében, ez a középső bronzkor kultúrája. Ez azt jelenti, hogy már a mai temetkezési formát alkalmazták.

   A felső- vagy késői bronzkorszak legjelentősebb kultúrája az urnamezői népesség kultúrája volt. Lelőhelyei: Nagygurab, Ábrahám, Királyrév, Diószeg, Deáki, Sempte, Szered, Patta és Vágsellye térsége.

   A sírok feltárása a bizonyítéka a bronzból készült gazdag szerszámoknak, fegyvereknek.

A vaskorszak (i.e. 750 – időszámításunk kezdetei)

   Az őskorszak legfejlettebb évszázadai. A kemény, de törékeny bronzeszközöket a vas váltotta fel. Az első korszak a salburg melletti lelőhelyről Haltstattól kapta a nevét, a második szakasz a svájci lelőhely La Tene után.

   A törzsfők sírjaiban a fegyvereken és ékszereken kívül négykerekű kocsik, vert edények és egyéb luxusdolgokat találtak. A törzsi arisztokrácia elkülönült a közösség többi tagjaitól.

   A kései, latenei – vaskorban élő népeket már név szerint ismerjük. Az elsők a kelták voltak.

   A haltstatti kultúra népeinek maradványai, lelőhelyei a következő településeken gazdagítják Mátyusföld őskorát: Réte, Geszt, Nagygurab, Szered, Pusztafödémes, Nagyfödémes, Ábrahám, Vágsellye.

   A fiatalabb vaskorszak emlékeire Nagygurabon, Nebojszán, Felső Jattón, Tornócon, Szereden, Vágsellyén, Felsőszeliben, Taksonyon, Ábrahámban és Alsó Szerdahely területén bukkantak rá elsősorban építkezések alkalmával a szakemberek.

   A gazdag eszköztár – fegyverek, díszítőelemek, kerámia és a csontvázak a magasan fejlett emberi társadalom bizonyítékai.

   Időszámításunk kezdetén a Mátyusföldön is megjelennek a rómaiak, az ókor egyik legfejlettebb birodalmának katonái. Nem szabad megfeledkeznünk az egyiptomi, a közel- és távolkeleti népekről, akik már időszámításunk előtt fejlett társadalmakban éltek.

(Irodalom: Szlovák történelmi lexikon, Tomáš Kőnig: Galantský región v praveku, Az emberiség krónikája)

Pukkai László

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)