Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Ősi tudás- Felvidéki Rovásírásvetélkedő és Műveltségi Találk

Ősi tudás- Felvidéki Rovásírásvetélkedő és Műveltségi Találk

2024. április 27., szombat | Ma: Zita (HU), Jaroslav (SK)
Helytörténet Vissza
Címlap > Helytörténet > Ősi tudás- Felvidéki Rovásírásvetélkedő és Műveltségi Találkozó - 2016
Ősi tudás- Felvidéki Rovásírásvetélkedő és Műveltségi Találkozó - 2016 2016. július 11. hétfő, 10:55
Ősi tudás- Felvidéki Rovásírásvetélkedő és Műveltségi Találkozó - 2016

   A Palóc Társaság immár XII. alkalommal rendezte meg az Ősi tudás- Felvidéki Rovásírásvetélkedő és Műveltségi Találkozót, melyre az idén csaknem 180-an jelentkeztek.

   A három körzeti fordulóból 48-an jutottak be az országos döntőbe, melynek helyszíne Dunaszerdahelyen a Kodály Zoltán Alapiskola és a Városi Művelődési Központ volt.

   A felsőszeli Széchenyi István Alapiskola diákjai közül Kozmér Barbara, Dobrí Anita, Szalai Karola képviselték az iskolájukat e vetélkedőn.

   Május 6-án kora reggel már a hangos olvasás feladata várta őket, majd a latin betűs szöveg átírása rovásra és fordítva. Mivel ez az országos döntő volt, itt számot kellett adniuk a magyar nyelv ismeretéről is, előzőleg 60 idegen kifejezést kellett magyarítani, vagyis megkeresni a magyar megfelelőjét. A feladatlapon ebből 15-öt kellett megoldaniuk, a Kárpát-medencében található rovásemlékek közül hármat fel kellett ismerniük. Mindezen feladatok elvégzésére 50 perc állt a rendelkezésükre.

   Az idén először vettek részt felnőttek is az E korosztályban, többen Magyarországról és a délvidéki Adáról érkeztek. A 12 személynek a 11-11 soros szöveg másolásával, 25 idegen szó magyarításával és 5 rovásemlék megnevezésével szintén 50 perc alatt kellett bizonyítania, hogy otthon van e témában.

   A vetélkedőnek otthont adó Kodály Zoltán Alapiskola rovásírásos emléktáblát avatott az intézmény folyosóján, melyet Ibolya Olivér igazgató és Z. Urbán Aladár, a Palóc Társaság elnöke leplezett le. Készítője Patassy Sándor grafikus és honlapkészítő, aki a felvidéki rovásírók honlapját is létrehozta.

   Míg a bírálóbizottság a dolgozatokat javította, a fiatalok a művelődési központban érdekes előadásokat hallgattak Szőke István Atilla versíró közreműködésében, továbbá kiállításokat néztek meg, mint a Szülőföldem, Felvidék c. fényképkiállítást, továbbá Simon Anikó üvegfestményeit. Természetesen a szórakozás és a játék sem hiányozhatott, régi hangszereket mutattak nekik és a hangjukat is kipróbálhatták. A rovásemlékek felismerése itt sem hiányzott.

   Az eredményhirdetést Z. Urbán Aladár vezette, közben szót kért Dr. Molnár Imre, a Pozsonyi Magyar Kulturális Intézet igazgatója, a rendezvény fővédnöke. Csodálatát fejezte ki, hogy ennyi fiatal rendszeresen foglalkozik és ismerkedik a rovásírással. Reményének adott hangot, hogy a régmúlt hiányosságainak feltárásában és igaz tolmácsolásában ezek a fiatalok majd kiveszik részüket, s nem ferdítik el a valóságot.

Eredmények:

A korosztály:
1. Uller Botond, Ada, Cseh Károly Általános Iskola, felkészítő Krizsák Katalin
2. Nagy Dóra, Révkomárom, Marianum, felkészítő Vörös Hajnalka
3. Puss Veronika, Érsekújvár, Czuczor Gergely MTNYA, felkészítő Salgó Gabriella

B korosztály:
1. Balla Fanni, Érsekújvár, Czuczor Gergely MTNYA, felkészítő Salgó Gabriella
2. Várady Liliána, Nyékvárkony, 5. sz. Szent Jakab Cserkészcs., felkészítő Várady Tamara
3. Pőcz Sára, Nagymagyar, Magyar Tannyelvű Alapiskola, felkészítő Bohák Csaba

C korosztály:
1. Kozmér Barbara, Felsőszeli, Széchenyi István Alapiskola, felkészítő Mészáros Magdolna
2. Dékány Barbara, Udvard, Kaszap István Cserkészcs., felkészítő Szőgyéni Lívia
3. Haver Márta, Dunaszerdahely, Kodály Zoltán Alapiskola, felkészítő Patassy Sándor

D korosztály:
1. Novák Bernadett, Ipolyság, Szondy György Gimnázium, felkészítő nincs
2. Haver Denisa, Dunaszerdahely, 10. sz. Szent György Cserkészcs., felkészítő Sörös Angéla
3. Pőcz Eszter, Pozsony, Duna Utcai Magyar Gimnázium, felkészítő Bohák Csaba

E korosztály:
1. Turák Krisztián, Udvard, Konstantin Egyetem – Nyitra, felkészítő nincs
2. Haramia Aliz, Gomba, egyetemista – Pozsony, felkészítő nincs
3. Mészáros Magdolna, Felsőszeli, Széchenyi István Alapiskola, felkészítő nincs

   A helyezetteknek gratulálunk! Z. urbán Aladár hangsúlyozta, hogy itt mindenki nyertes, mert olyan műveltséggel gazdagodott, amit elődeink használtak, csak a történelem viharai nem engedték terjeszteni. Szerencsére ma ismét reneszánszát éli ez a fajta ismeret, s reméljük, továbbra is lesznek kitartó oktatói és tanulói a rovásírásnak.

Mészáros Magdolna

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)