Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Nyári gombás fertőzések

Nyári gombás fertőzések

2024. május 03., péntek | Ma: Tímea (HU), Galina (SK)
Tanácsadó Vissza
Címlap > Tanácsadó > Nyári gombás fertőzések
Nyári gombás fertőzések 2013. október 06. vasárnap, 12:46
Nyári gombás fertőzések

   A nyári időszakban meglehetősen gyakoriak a gombás bőrfertőzések. Ezért nem árt óvatosnak lenni, hiszen elsősorban a strandok, a zuhanyzó rácsa, az öltöző köve terjesztheti a gombás fertőzést. Bizonyított tény, hogy a még tiszta (vízforgatós, túlfolyós) uszodák vize is fertőzött, s ez így van világszerte. A medencék vizében gombákat, trichomonas vaginalist, baktériumokat és vírusokat mutattak ki. A gomba akkor érzi magát igazán jól, ha megnövekedett páratartalmú bőrön, izzadt testfelületen telepedhet meg. Mindez pedig a nyári kánikula alkalmával gyakran előfordul. A gombás fertőzés eleinte a talp bőrét támadja meg, később a lábujjak közötti területek és végül a körmök is fertőződhetnek.

   Elsősorban az ujjak között, körömnél üti fel a fejét. Kezdetben a köröm csak ritkán fáj, de a későbbiek során, amikor megvastagodik, a körömre gyakorolt nyomás már fájdalmat okozhat. Egyetlen körömtől kiindulva a fertőzés átterjedhet a láb többi körmére is. Ha a körmöt is érinti a fertőzés, ennek tünete, hogy a köröm elszíneződik, megvastagszik, töredezetté válik. Ha a talpunkon száraz hámlás alakul ki, vagy apró égő, viszkető hólyagocskák jelennek meg, felmerül a fertőzés gyanúja. A lábujjak között kialakuló hámlás, berepedezés hasonlóképp intő jel. Legjobb megoldás kezelésére a higiéniás szabályok betartása és különféle ecsetelők. Bizonyos gombás fertőzések főleg a túlsúlyosokat veszélyeztetik, náluk ugyanis a has redőiben, a combhajlatban, a mell alatti redőben vagy akár a hónaljban is megtelepedhet gomba. A fertőzés jellemzője nagy vöröses-barna folt, majd nedvező, bűzös, hámfosztott terület. Nyáron az izzadás miatt, kiemelten fontos az összeérő bőrredők gondos törlése. Érdemes rendszeresen hintőport használni, amely szárazon tart, és segíti a megelőzést.

   A gombás fertőzés a háton, vállon, mellkason enyhén hámló, világosbarna, esetleg fehér színű foltok jelzik a fertőzést. Nevét onnan kapta, hogy napfény hatására kivilágosodnak, szinte fehérekké válnak, és nem barnulnak le. Tévesen szokták a napfény hatásának tulajdonítani, pedig gombás fertőzésről van szó. Kezelésére ecsetelőt, krémet kell használni. A nyári fertőzések ugyanis leggyakrabban a nemi szerveken vagy a nyálkahártya szexuális érintkezésnek kitett felületén okoznak tüneteket. Kiváltó oka a fertőzött vízzel történt érintkezés. Azok szokták elkapni, akiknél a nyálkahártya összetétele megváltozik, és így védtelenné válnak. Nyáron gyakoribb, de a meleg mellett azért kell még egy legyengült immunrendszer, valamilyen gyógyszer (fogamzásgátló) mellékhatása vagy cukorbetegség is ahhoz, hogy kialakuljon. A leggyakoribb tünetek a külső nemi szervek viszketése, a törmelékes folyás és az égő érzés. Nem egyszerűen megoldható probléma, érdemes orvoshoz fordulni a betegséggel.

   Ha az alábbi típusok közül valamelyiket észleli magán, akkor mindenképpen forduljon orvoshoz, és mihamarabb kezdje el a kezelést. Mindenképpen érdemes időben elkezdeni, megelőzve a komolyabb fertőzést, ami akár ekcéma kialakulásához is vezethet. A megelőzés legfontosabb része a mindennapos, alapos lábmosás után a lábfej, a talp és a lábujjközök szárazra törlése, hintőporozása. Az ecsetelők, hintőporok megakadályozzák a láb izzadását, így rontják a gombák életkörülményeit, s ezzel segítik megakadályozni megtelepedésüket. Az ilyen készítmények használata különösen fontos a gyakori uszodalátogatóknál, rendszeres sportot, komoly fizikai erőkifejtést végzőknél. A saját törülköző, és a papucs használata természetes higiéniás követelmény. Sose álljunk uszodai zuhany alá mezítláb, és ne közlekedjünk papucs nélkül az uszodai öltözőben, folyosókon. Ne használjuk más papucsát, cipőjét, törülközőjét. Kerüljük a láb ujjait összepréselő, a szellőzést gátló cipőket. Ne viseljünk nejlonzoknit, válasszunk inkább pamutot. Fürdés után használjunk hintőport.

   Ismert tény, hogy az egyensúlyban levő szervezetet nem támadják meg a kórokozók. Ez a gombák esetében különösen igaz. A gombák ugyanis a savas közeget szeretik, épp ezért fontos a szervezet lúgosítása friss zöldségek, és bő folyadékbevitel fogyasztásával.

   A megfelelően lúgos közeg ugyanis a mi testi sejtjeinknek kedvez, és így a gombák növekedése visszaszorul. A gomba akár a belekben, akár a külső és belső nemi szerveken, akár a lábujjakon és körmökön jelenik meg, mindig belülről nő, és nem a felületen él.

   Épp ezért sokkal fontosabb belsőleg védekezni ellene. A külsőleg alkalmazott módszerek, csak segítenek, de igazi oki kezelést nem nyújtanak.

MUDr. Czellárik Mária, Vágsellye

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)