Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Neves mácsédiak

Neves mácsédiak

2024. május 03., péntek | Ma: Tímea (HU), Galina (SK)
Közélet Vissza
Címlap > Közélet > Neves mácsédiak
Neves mácsédiak 2013. október 20. vasárnap, 14:48
Neves mácsédiak

Dr. Kubovics Imre, egyetemi professzor

   A nagymácsédi származású, Magyarországon élő Dr. Kubovics Imre egyetemi professzor tudományos munkásságáról lapunk korábbi számaiban már olvashattak. Elsősorban annak az ünnepségnek a kapcsán, melynek keretében a kiváló tudós professzort, a nemzetközileg elismert szaktekintélyt, 2005. augusztus 12-én községünk polgármestere Nagymácséd díszpolgárává avatta. Az oklevél átvétele után az ünnepelt tartalmas köszönőbeszédét végighallgatva megtapasztalhattuk, milyen erősen kötődik Kubovics professzor úr a gyökereihez, mennyire meghatározó volt számára a szülőföldje és szülőfaluja iránt érzett, szívét – lelkét egy életen át hevítő szeretet. Ez az alapérzés, valamint a lelkiismeret ereje, a másokkal szembeni tolerancia, továbbá az akarat és a kötelességtudat kísérték életútját és tudományos kutatói tevékenységét.

   Községünk önkormányzatának meghívására a professzor úr az idén is megtisztelte falunkat, és 2013. június 28-án a községi hivatal dísztermében egy rendhagyó est keretében emlékezetes, magával ragadó előadást tartott a mintegy százfős hallgatóságnak. Beszélgetőtársa, és egyben az est házigazdája Dr. Bánki Gyula egyetemi oktató, szintén falunk szülötte, volt, aki ismertette Kubovics professzor úr szakmai érdemeit, a geológia a kőzettan és a vulkanológia területén kifejtett tudományos kutatómunkájáról, valamint a meteoritok kutatásában szerzett ismereteiről, tapasztalatairól. A professzor úr életkorát meghazudtoló szellemi és fizikai frissességgel, csodálatra méltó szakmai tudásával, széles látókörével a kérdésekre válaszolva fantasztikus előadást tartott.

   Érdeklődése a csillagok és a naprendszer keletkezése iránt már gyermekkorában megmutatkozott. A kőzetek tanulmányozása felé szintén gyermekkori élményei, a szülőfalu, Nagymácséd határában akkor még létező „mácsédi dombok” indították el. Előadása során életútját végigkísérve, újkori történelmünk nagy szakasza elevenedett meg előttünk.

Kubovics Imre

   1949-től 1953-ig a Pázmány Péter (Eötvös Loránd) Tudomány Egyetem geológus szakán tanul, s szerez diplomát. 1962-ben szerezte meg az egyetemi doktori, 1966-ban a földtudományok kandidátusa, 1975-ben a tudomány doktora fokozatot. 1966 és 1993 között az ELTE TTK Kőszertani-Geokémiai tanszékét vezette. 1977-1983 között az ELTE TTK dékáni tisztét töltötte be. 1993 és 1994 között Antall József, majd Boross Péter kormányában a Művelődési és Közoktatási Minisztérium felsőoktatási helyettes államtitkára volt. 1997-től 2011-ig az MTA Geonómiai Tudományos Bizottságának elnöke.

Elismerései, a sok közül:
- 1965. Az oktatásügy kiváló dolgozója
- 1972. A földtani kutatás kiváló dolgozója
- 1983. A Munka Érdemrend aranyfokozata
- 1983. Eötvös Emlékérem aranyfokazata
- 1985. Pro Universitate Emlékérem (ELTE)
- 1992. Felsőoktatási Emlékplakett
- 1995. Szent-Györgyi Albert – díj
- 1996. Apáczai Csere János Emlékérem aranyfokozata
- 2000. Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje
- 2005. Eötvös József koszorú
- 2005. Eötvös Lóránd Tudományegyetem tiszteletbeli doktora és professzora
- 2005. Nagymácséd díszpolgára
- 2007. Apáczai Csere János Emléklap és emlékérem

Nagymácsédi Közlöny, 2013. augusztus

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)