Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Népzenei találkozó Felsőszeliben

Népzenei találkozó Felsőszeliben

2024. április 20., szombat | Ma: Konrád, Tivadar (HU), Marcel (SK)
Lezajlott események Vissza
Címlap > Lezajlott események > Népzenei találkozó Felsőszeliben
Népzenei találkozó Felsőszeliben 2017. január 03. kedd, 13:48
Népzenei találkozó Felsőszeliben

   A Bicskás zenekar immár negyedik alkalommal szervezte meg népzenei és kulturális találkozóját, melyre 2016. október 21-22-én került sor a felsőszeli művelődési házban.

   Az érdeklődők pénteken a Lovasíjász című filmet láthatták, utána pedig a lovasíjászatról, a Kassai völgyről, a filmvásznon is megjelenő Francisti Lászlóval, a Vermes és Zele törzs tagjával beszélgettek.

   Másnap, az ünnepi találkozón, először az 56-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójáról emlékeztek meg. Petőfi Sándor A nép nevében című versét Renczés Balázs tolmácsolta. Az összeállításban Lénárt Krisztina, Nogely Csaba, Perleczky Pál és László Tibor közreműködtek.

   A napjainkban is aktuális gondolatok után a magyar népzene és néptánc kapta a főszerepet a színpadon. A műsorvezető, Szalai Gyöngyi köszöntötte a résztvevőket.

   A vendégek sora ismét bővült, hiszen a hazai Mátyus tánccsoport /vezetője, Molnár Bea/ mellett a mosonmagyaróvári Gazdász táncegyüttest és az ógyallai Bellő tánccsoportot /Deme László/köszönthettük. A Bicskás zenekarral közösen /Renczés Balázs/ pedig a helyi Kikelet citerazenekar is fellépett.  A műsort a helyi Csemadok Bulibicska amatőr színjátszó csoportjának /Nogely Mónika/ bemutatója is színesítette.

   A pergő műsorözönben mindenki megtalálta a szívének kedves műfajt. A bemutatók után táncház következett, melyen a Hárompatak zenekar és a Bicskás játszott. A táncokat Gálik Gábor és párja, az Ifjú Szívek táncegyüttes tagjai tanították. A teltházas előadás után a táncolni szerető közönség hajnalig bírta az új lépések próbálgatását.

   A jól sikerült rendezvény a népzenei és kulturális hagyományok ápolásának jelentős és felejthetetlen megnyilvánulása volt. Örömmel tölti el az embert, hogy a táncházmozgalom ismét reneszánszát éli, s a fiatalok is ráéreznek a közös tánc és ének felemelő erejére. Igaza van a nagy gondolkodónak, aki ezt írta:

   "Minden olyan napot elveszettnek kell tekintenünk, amelyen nem táncoltunk legalább egyszer." (Nietsche)

   Reméljük, a következő táncos estre nem kell sokat várnunk!

Mészáros Magdolna

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)