Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Népi gyermekjátékok

Népi gyermekjátékok

2024. április 25., csütörtök | Ma: Márk (HU), Marek (SK)
Gyerekeknek Vissza
Címlap > Gyerekeknek > Népi gyermekjátékok
Népi gyermekjátékok 2015. május 26. kedd, 13:04
Népi gyermekjátékok

Jöhet a bika nagy bömböléssel /Tardoskedd/

   Tavasszal játsszák a fiúk a faluszéli legelőn. A zöldellő mezőben egy kört húznak. A játékosok közül bikát választanak. A bikát a játék helyéről egy félreeső helyre küldik, ahonnét nem láthatja a kört, sem azt, a többiek mit csinálnak. A körben lévők közben a földből ököl nagyságú darabokat vágnak ki, de utána a kivágott földdarabokat visszaillesztik a helyükre. Akkor szólnak a bikának: Jöhet a bika nagy bömböléssel. Jön is. A játék kedvéért jó nagyokat bömböl, azután a földbeszúrt bicska segítségével keresni kezdi a kivágott földdarabokat.

   Amikor megtalálja, hirtelen felkapja és iparkodik megdobni azt, akié a megtalált hant. Ha nem találja el, kezdődik a keresés elölről, ha megdobta, szerepet cserélnek.

Vározás /Tallós/

   A fiúk egy belapított kört húznak a földre. A játszók két bandára oszlanak. A választás dönti el, melyik banda lesz bent a várban, és melyik kint. A kintiek úgy helyezkednek el, hogy onnan ügyesen megdobhassák a bent levőket. A kintiek a labdát először gyorsan egymásnak dobálják, és aki úgy érzi, hogy a bentiek közül vaslakit el tud találni, rádob az illetőre. Ha eltalálja, az a játékos kiáll a v árból, ha nem találja el, ő áll ki. Az a csapat nyer, amelyiknél több játékos marad.

Labdapásztor /Nádszeg/

   Húznak egy kört a földön. A kör közepén áll a pásztor és őrzi a labdát. /Az öregek emlékezete úgy tudja, hogy az fadarab is lehetett./A kör szélén helyezkednek el a többiek, ki-ki a maga lyukja mellett, kezükben szintén bot van. Ezzel a bottal igyekeznek a körből kiütni a labdát. Közben azonban a pásztor valaki lyukába teszi a botját, akkor azután már az lesz a pásztor, ki lyuk nélkül maradt.

Bakos József gyűjtése

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)