Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Nehézláb tünetegyüttes

Nehézláb tünetegyüttes

2024. április 25., csütörtök | Ma: Márk (HU), Marek (SK)
Tanácsadó Vissza
Címlap > Tanácsadó > Nehézláb tünetegyüttes
Nehézláb tünetegyüttes 2015. július 23. csütörtök, 13:29
Nehézláb tünetegyüttes

   A lábunk súlyos mint az ólom, dagad, bizsereg, viszket és fáj – ez az az  érzés, amikor fáradt és nehéz a lábunk. Ezek a tünetek utalhatnak egyrészt erősen megterhelt, de egészséges lábakra, másrészt lehet az ok betegség, pl. a vénás keringés elégtelenségének jele. 

   Különösen veszélyeztetettek a túlsúlyosak, akik túl keveset isznak és túl keveset mozognak,de hasonló tüneteket érezhetnek azok, akiknek kocogás után, vagy terhesség alatt jelentkeznek a „nehéz láb” jelei.  A különböző okok miatt a kezelések is különbözőek, többnyire segíthet a lábak felpolcolása, valamint a hideg-meleg fürdő.

Gyakori ok a vénaelégtelenség

   Aki a „nehéz lábaktól” szenved, gondoljon arra, hogy az ok vénabetegség is lehet.  Ha nem teszünk valamit időben, ez súlyos következményekkel járhat, a visszértágulatoktól a fekélyen át a trombózisig terjedhet a betegség. 

   A gyenge vénákra utaló tünetek közé tartozik a bokadagadás, valamint viszketés és bizsergő érzés, szúró fájdalom is lehet a vénagyengeség jele. Akinek sok ún. seprőere, látható visszere van, feltétlenül figyeljem oda.

   A vénák gyengeségének sok oka van, az örökletes tényezők éppen úgy szerepet játszanak, mint a kevés mozgás, vagy az egészségtelen életmód. Ilyenkor az erek kitágultak, amitől azután megakadályozza a vér visszaáramlását a lábakba. Ha a „szelepek” nem jól záródnak, a vér visszaáramlik, ez pedig a vénák további tágulatát okozhatja. Idővel a megnövekedett vénás vérnyomásos szakaszokból folyadék szivároghat ki, ami ödémát/vizenyőt/ okozhat – amit, ha nem kezelnek, súlyos szövődményeket okoz. Ha a „nehéz lábak” oka vénabetegségre vezethető vissza, kerülje a hosszan tartó állást és ülést. Fájó lábát lehetőleg helyezze magasra, amilyen gyakran csak lehet, váltózuhany is segít a fájdalmak enyhítésében.

   A visszereket speciális vénatornával lehet erősíteni. A gimnasztika segítségével a vérerek rugalmasak maradnak és a szelepek ismét jól zárnak. Ennek másik előnye, hogy a vér visszaáramlása a szívbe könnyebbé válik. Mivel a vénagimnasztika során az izmok a comb és a vádli alatt nyomják a vénákat, azok összenyomódnak, és elősegítik a vér szív felé való áramlását.

   Ha különösen sok seprűere van, forduljon orvoshoz, ő kompressziós harisnyát írhat fel. Ez támogatja a vénafunkciókat azáltal, hogy külsőleg gyakorol nyomást a vénákra.

Nehéz lábak sportolás után

   Sport után a legtöbb ember tapasztalta már, hogy „nehéz” a lába. Akinél viszont ez rendszeres, feltétlenül figyeljen oda. Ha kizárható a szervi ok, betegség, az edzésprogramot kell módosítani.

   A leggyakoribb ok sportolás után a kemény tréning, vagy a rövid pihenőidő. A kocogás utáni nehézláb-érzés az izomzat elfáradására utal. Jelzi a szervezetnek, hogy kerülni kell a nagy terhelést. Aki elegendő regenerációs szakasz ellenére is problémákkal küzd, készíttessen vérképet, az ásványi anyagok hiánya (vas, magnézium, kalcium) is okozhat nehéz lábakat. Ha erről van szó, sportolás után megfelelő módon fel kell tölteni az ásványisó-raktárakat.

Nehéz lábak nyáron

   Nyáron különösen sok nő panaszkodik a nehéz lábak miatt. Ennek oka a magas hőmérséklet, amely kitágítja a vénákat. Az értágulattal a bőr vérellátása megnő, és megnövekszik a hőcserélő felület. Ezáltal a test több hőt képes leadni. Ennek a szabályozásnak azonban van egy hátránya: előfordulhat, hogy a vénák kitágulása következtében a véna-szelepek már nem jól zárnak, és a vér egyes helyeken felgyülemlik, emiatt érezzük nehéznek a lábunkat. Emellett a nyári meleg miatt a test éppen a magas hőmérséklet miatt sok folyadékot veszít, a vér viszkózussá, sűrűbbé válik, és a véráramlat lassúbbodik. Ez is előidézheti a vér pangását a lábakban. Ezért  nyáron különösen sokat kell inni, így a vér folyékonyabb lesz. Pihenjünk árnyékban, a lábakat kissé magasabbra helyezzük.

Nehéz lábak utazáskor

   A vénagyengeségben szenvedők hosszú utazáskor (autó, repülőgép) ügyeljenek néhány szabály betartására. Mivel a hosszú ülés alatt sok vér gyűlik fel a lábakban, fokozott a trombózis veszélye. Feltétlenül tartsák be az alábbiakat:

  • Fogyasszon elegendő folyadékot.
  • Ülés közben érintse meg többször a bokáját, és ne tegye egymásra a lábait.
  • Iktasson be minden órában egy kis szünetet, járkáljon egy keveset. Ezt megteheti repülőgépen és vonaton is.
  • Viseljen gumírozott harisnyát/zoknit

Nehéz lábak terhesség alatt

   Terhesség alatt különösen sok nő panaszkodik a nehézláb-tünetek miatt. Ez a megváltozott hormonháztartásra vezethető vissza, amikor  az érrendszer a szokásosnál jobban tágul. Mintegy 20 százalékkal több vér áramlik át az ereken, ilyenkor a vénás szelepek rosszabbul záródnak, és vérpangás keletkezhet az vénákban. A növekvő testsúly következtében a vénák is nagyobb terhelésnek vannak kitéve, fájdalmas visszértágulatok keletkezhetnek. Ezért gyakrabban helyezze magasabbra lábait, ez éjjelre is javasolt. Napközben kerülni kell a hosszas állást és ülést. Aki ezt mégsem kerülheti el, ügyeljen arra, hogy időről időre megmozgassa lábait. A terhesség alatti mozgás is segít a nehéz lábak ellen mint a  terhességi gimnasztika és sok séta. Ajánlatos kompressziós harisnyát viselni terhesség alatt.

   Az alábbi hétköznapi tanácsok segítségével a nehézláb-tünetek egyszerűen kezelhetők.

  • Kerülje a hosszas ülést vagy állást. Ha ez nem megoldható, járkáljon közbe-közbe, és ne fektesse egyik lábát a másikra.
  • Tegye gyakrabban magasra lábait, pl. munka közben, olvasáskor, tévénézéskor vagy alváskor.
  • Masszázs is segíthet: a lábat mindig alulról felfelé masszírozzuk, hogy segítsük a vér visszaáramlását a szív felé.
  • Viseljen gumírozott harisnyát.
  • Kerülje a szoros öltözéket. Különösen zokni viselésekor kell ügyelni arra, hogy a gumírozott rész ne vágjon be a bőrbe.
  • A túlsúlyosak próbáljanak fogyni.
  • Hordjon lapos cipőt.
  • Kerülje – ha teheti – a nyári hőséget.
  • Igyon sokat, hiszen a folyadék javítja a vérkeringést.
  • Járkáljon gyakrabban mezítláb.

   A rendszeres mozgás edzi a vénákat és megelőzi a nehéz lábakat. Elsősegély lehet duzzadt lábak esetén jégkocka-, hideg vizes, almaecetes borogatás. Ha a fentiek ellenére sem múlik el a duzzanat, fájdalom, feltétlenül forduljon orvoshoz.

MUDr. Czellárik Mária

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)