Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Ne csak karácsonykor fogyasszunk halat

Ne csak karácsonykor fogyasszunk halat

2024. április 27., szombat | Ma: Zita (HU), Jaroslav (SK)
Tanácsadó Vissza
Címlap > Tanácsadó > Ne csak karácsonykor fogyasszunk halat
Ne csak karácsonykor fogyasszunk halat 2016. január 15. péntek, 15:44
Ne csak karácsonykor fogyasszunk halat

1. Jó a szívnek

   A szív- és érrendszeri megbetegedések gyakorisága miatt több halat kellene enni. A telítetlen zsírsavtartalom (különösen az omega-3) segíti szívünk megfelelő működését, a vér normál koleszterinszintjének fenntartását, ezért jelentős szerepe van a fent említett betegségek megelőzésében és diétás kezelésében is. A halak rendszeres fogyasztása tehát, segít helyrebillenteni az egészségünket és kiegyensúlyozottabbá varázsolja étrendünket. A hazai tenyésztésű halak közül a fehér és a pettyes busa bővelkedik leginkább ezekben a zsírsavakban.

2. Jó a gyomornak

   A telítetlen zsírsavak mellett sok vizet is tartalmaz a halhús. Emiatt és a laza, finom szerkezetű kötőszövetének köszönhetően könnyen emészthető. Elkészítési ideje is sokkal rövidebb, mint az egyéb húsoké, nem igényel hosszantartó hőkezelést. Ha bő olajban sütjük, érdemes odafigyelni arra, hogy nagyon sokat felszív belőle, ami sajnos plusz kalóriát jelent. Halételeinket is érdemes tehát inkább párolni, főzni, grillezni, teflonserpenyőben vagy sütőzacskóban sütni.

3. Jó az agynak

   A halak zsírsavösszetétele jótékonyan járul hozzá az emberi agy optimális fejlődéséhez. Ez igaz a magzati szakaszra is, csakúgy, mint az időskorban egyaránt. A rendszeresen halat fogyasztóknál kisebb a szellemi leépülés, a szív- és érrendszeri-, továbbá a szembetegségek kialakulásának kockázata.

4. Jó a babának és a mamának

   A kismama táplálkozása révén biztosítja a megfelelő tápanyagok eljutását gyermekének, magzatkorban a méhlepényen keresztül, míg csecsemőkorban a szoptatás által biztosítható. Ezért mind a kismamáknak, mind a szoptatós anyukáknak ugyanolyan fontos a halak rendszeres fogyasztása, azonban mindenképpen kerülni kell a nyers, a nem megfelelően hőkezelt, illetve a nagy testű tengeri halak fogyasztását - cápa, királymakréla, kardhal, cserepeshal -, melyek nagyobb koncentrációban tartalmazhatnak nehézfém szennyezettséget.

5. A legjobb pedig: grillezve, sütve vagy töltelékkel

   Az alacsony zsírtartalmú halaink közé tartozik a pisztráng, ami amellett, hogy nagyon ízletes, magas fehérjetartalommal is bír, ráadásul 20 dkg elfogyasztásával fedezhetjük a napi omega-3 zsírsav bevitelünket is! Sütve, grillezve, töltve egyaránt elkészíthető, de tökéletes alapja lehet szendvicskrémeknek, salátáknak egyaránt.

Békés, Boldog Karácsonyi ünnepeket kívánok minden kedves olvasónak!

MUDr. Czellárik Mária

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)