Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Nagyfödémesi „lánglovagok”

Nagyfödémesi „lánglovagok”

2024. március 04., hétfő | Ma: Kázmér (HU), Kazimír (SK)
Szervezetek, csoportok Vissza
Címlap > Szervezetek, csoportok > Nagyfödémesi „lánglovagok”
Nagyfödémesi „lánglovagok” 2015. június 22. hétfő, 13:11
Nagyfödémesi „lánglovagok”

   130 évvel ezelőtt alakult meg a nagyfödémesi Önkéntes Tűzoltó Testület, amelyet a „lánglovagok” természetesen méltóképpen megünnepeltek. Az ünnepségre május 1-én került sor.

   Ha belelapozunk Nagyfödémes község történelmébe, hiteles képet kapunk arról, hogy a veszélyek, természeti károk természetesen ezt a községet sem kerülték el. Például 1862-ben nagy árvíz, s alig telt el három év, a községet újabb veszély - tűvész sújtotta.

   Feltételezhető, hogy ezek a rossz tapasztalatok vezették arra a község polgárait, hogy a községben megalakítsák az önkéntes tűzoltó egyletet. Erről az 1884. szeptember 3-án tartott alakuló ülés résztvevői döntöttek. A hiteles korabeli dokumentumok alapján az egylet az országos tűzoltó szervezet kötelékébe 1885. április 22-én nyert felvételt. Így a nagyfödémesi tűzoltók ezt a napot tartják az Önkéntes Tűzoltó Egylet megalakulása napjának.

   Az ünnepségsorozat az 1970-es években épült tűzoltó szertár udvarán, a vendégek fogadásával vette kezdetét, majd a Szent Flórián szobornál koszorúzási ünnepséggel folytatódott, ahol a helyi önkormányzat és a helyi tűzoltók mellett a magyarországi testvértelepülésről, Csabrendekről érkezett vendégek is elhelyezték a megemlékezés koszorúit.

   Az ünnepség díszfelvonulással folytatódott a helyi római katolikus templomhoz, ahol a hálaadó szentmise alkalmával Kasáš Béla plébános úr arra is felhívta a figyelmet, hogy a valóságos tűz mellett, sokszor jó lenne a szívekben égő harag lángját is kioltani.

   A szentmise után a díszfelvonulás a község főterén lévő szabadtéri színpadhoz folytatódott, ahol a majálisra egybegyűlt szépszámú közönség fogadta a „lánglovagokat”.

   Gőgh Ferenc polgármester, aki maga is gyakorló tűzoltó, ünnepi beszédében kitért a tűzoltó egylet megalakulásának körülményeire. Megtudhattuk, hogy az egylet első elnöke Dubovszky József, első parancsnoka pedig Popper Albert volt.

   „A megalakulás óta pontosan 130 év telt el, amit a testület tagjai tartalmas munkával töltöttek ki. Elnökök és parancsnokok, vezetőségi tagok, tagok váltották egymást, de mindig voltak olyanok, akik a közösség érdekében lelkesíteni tudták a tagokat, mindenféle ellenszolgáltatás nélkül tették, s teszik a dolgukat ma is. Mindezért fogadják az önkormányzat és lakosaink őszinte köszönetét.” – mondta többek között

   A 130 év alatt ennek a szervezetnek az életében is voltak sikeresebb évek és hullámvölgyek is, de mindig tették, amit tenniük kellett. A mentési munkálatok mellett nagy figyelmet szentelnek a tűzmegelőzésre és a felvilágosító munkára. Sikeres versenycsapataik vannak, akik szép eredményekkel dicsekedhetnek. Egyik kiemelten fontos feladatuknak tekintik az utánpótlás nevelését. Érdekes és nagyon népszerű rendezvényük, az idén immár 11. alkalommal megrendezésre kerülő, éjszakai tűzoltó verseny, amely a község polgármesterének kupájáért folyik.

   Az ünnepi alkalomból sor került kilenc önkéntes tűzoltó előléptetésére. Az előléptetés után tűzoltó autó szirénájának a hangja zavarta meg az ünnepséget, amely szerencsére most nem szolgálatba hívta a tűzoltókat, hanem a Szlovák Belügyminisztérium ajándéka érkezett a községbe egy Tatra 815-ös tűzoltó autó formájában, amelyet maga a belügyminiszter, Robert Kalinák hozott ajándékként az ünneplő testületnek.

   A miniszter úr rövid köszöntőjében nagyra értékelte az önkéntes tűzoltók munkáját, s reményét fejezte ki, hogy a nagyfödémesi tűzoltók munkájukban nagy hasznát veszik majd ennek az új autónak, s a környék településeinek is segítséget nyújthatnak.

   Az évforduló alkalmából az jubiláló szervezet több tagja részesült járási és országos elismerésben. A testület parancsnokát, Kiss Mihályt és elnökét Tóth Gyulát, valamint a testületet Tibor Mikuš, megyeelnök emlékéremmel tüntette ki. Az önkéntes tűzoltók galántai járási bizottsága a határon átnyúló példás együttműködésért emlékérmet adományozott a testvértelepülés tűzoltó testülete elnökének, Mezei Józsefnek, volt parancsnokának, Soós Miklósnak, valamint Csabrendek polgármesterének, Turcsi Józsefnek is. 

   Az évforduló alkalomból a község anyagi támogatásának köszönhetően felújításra került a testület eredeti csapatzászlaja, amely még 1935-ben készült Pauer Jolán családjának támogatásával.

   A nagyszerű ünnepség méltó módon támasztotta alá a nagyfödémesi önkéntes tűzoltók sikeres tevékenységét, amely remélhetőleg a jövőben is magas színvonalat ér el.

   Jómagam is részese lehettem az egész ünnepségsorozatnak. Végignézve a résztvevők arcán, végighallgatva a 130 év alatt elvégzett munkát, ez a néhány gondolat jutott eszembe:

   A tűzoltó személye példa arra az egyszerű emberre, aki azért dolgozik, képezi magát, hogy a bajba jutott embertársainak segítséget nyújtson. Mindezért, azonban köszönetet, jutalmat nem vár, nem hivalkodik, csendben végrehajtja a feladatát. A tűzoltók azok, akik elsőként szállnak szembe tűzzel, vízzel, természeti erőkkel. Sok milliárdos értékeket mentenek meg. S míg egy-egy művész alkotását, tudós felfedezését évtizedekig, sőt évszázadokig lehet emlegetni, a tűzoltók hőstette csak egy napi hír a médiában. Jó lenne, ha Szent Flórián mai követői nem csak veszély esetén, vagy egy-egy ilyen jeles napon válnának láthatóvá, hanem a mindennapokban is ott lennének a köztudatban.

Szárazné Manczal Erzsébet
Fotó – Németh Tibor

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)