Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Muskátlis néptánckör, Vágkirályfa /2016/

Muskátlis néptánckör, Vágkirályfa /2016/

2024. április 19., péntek | Ma: Emma (HU), Jela (SK)
Szervezetek, csoportok Vissza
Címlap > Szervezetek, csoportok > Muskátlis néptánckör, Vágkirályfa /2016/
Muskátlis néptánckör, Vágkirályfa /2016/ 2016. július 20. szerda, 12:59
Muskátlis néptánckör Vágkirályfa

   Hat évvel ezelőtt vágkirályfai és vágsellyei magyar alapiskolákból jöttek össze a táncolni vágyó gyerekek, és alakult meg a Muskátlis néptánckör Daru Bertalan Elvira vezetésével. A csoportnak akkor még csak 14 tagja volt. Ebben a tanévben már 40-re nőtt a létszám, aminek a csoport vezetője nagyon örül.

   „Az a célom, hogy minél több gyermek ismerkedjen meg a néptánccal, népdalokkal. Szeretném, ha néphagyományaink nemcsak a múlt emlékei lennének, hanem a gyerekek újra életre keltenék azokat. Közelebb kerülnek így a gyökereikhez és a magyar népi kultúrához. Hetente egyszer van próba a vágkirályfai és a vágsellyei magyar alapiskolákban, valamint havonta egy szombati közös próbát is tartunk Vágkirályfán. Jó kis testedzés ez a gyerekeknek, valamint a hangszálaimnak.  Közösség formáló ereje is van a csoportnak, meg kell tanulni egymást elfogadni és kompromisszumokat kötni. Leggyakrabban a helyi rendezvényeken lépünk fel. Elsősorban felvidéki táncokat tanultunk a gyerekekkel: mátyusföldi, jókai, tardoskeddi, gömöri, magyarbődi táncokat. Műsorainkban megelevenítettük a verbuválást, a téli, tavaszi és pünkösdi népszokásokat is.  

   Idén csoportunk, Jönnek a huszárok címmel, egy táncos mesejátékot mutatott be, amelyben rétközi gyermekjátékokat, karikázót, verbunkot, csárdást jártak a gyerekek. Fő támogatónknak Vágkirályfa községnek köszönhetően gyönyörű viseletekben léptek fel a gyerekek. Sikerült huszár ruhát varratnunk Szarka Zsuzsával, csizmákat vettünk a fiúknak, igazi huszárcsákókat rendeltünk, a lányok blúzait PRO-HAND Kft-nek köszönhetjük, sok szoknyát, kötényt és a huszárzászlót is magam varrtam. Rengeteg energiát fektettünk a műsorba, de sikerült egy színvonalas előadást létrehozni. Nagyon ügyes táncosaim vannak, néhányan a kezdetektől, ovis koruktól táncolnak, de sokan idén csatlakoztak hozzánk. Volt már úgy, hogy alig fértek el a gyerekek a színpadon. De mindenki szerepel a fellépéseken. Nem profi táncosokat akarok belőlük nevelni, csak a tánc szeretetét, valamint a szereplés élményét szeretném átadni nekik.

   A nyári szünetben sem pihenünk. Családunk minden nyáron ellátogat néhány felvidéki folktáborba, amit a lányaim nagyon élveznek és én is találkozhatok azokkal az emberekkel, akikkel régen a Szőttesben táncoltam együtt. Most többen is vagyunk a volt Szőttes tagok közül, akik gyermek-néptánccsoportot vezetünk, így próbáljuk jó értelemben megfertőzni a népzene és néptánc szeretetével a felnövekvő generációt. Reméljük igyekezetünk eredményes lesz, és nem veszik el a magyar népi kultúra, gyermekeink tovább viszik majd a stafétát.”

Daru Bertalan Elvira

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)