Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Miért drágább 2016. május 1-től az online vásárlás külföldrő

Miért drágább 2016. május 1-től az online vásárlás külföldrő

2024. április 25., csütörtök | Ma: Márk (HU), Marek (SK)
Tanácsadó Vissza
Címlap > Tanácsadó > Miért drágább 2016. május 1-től az online vásárlás külföldről?
Miért drágább 2016. május 1-től az online vásárlás külföldről? 2016. június 09. csütörtök, 10:06
Miért drágább 2016. május 1-től az online vásárlás külföldről?

   Az Európai Parlament és a Tanács 952/2013/EU számú rendeletével létrehozta az új Uniós Vámkódexet, mellyel megállapította az Unió vámterületére beszállításra kerülő vagy onnan kiszállításra kerülő árukra alkalmazandó általános szabályokat és eljárásokat.

   Országunkban az új szabályok elsőként 2016. május 1-én lépnek hatályba, közvetlenül érintve és módosítva egyebek közt a postai küldeményekre vonatkozó vámeljárás feltételeit. Ettől a naptól jelentős változásokat észlelhetünk azoknál a postai küldeményeknél, melyek természetes személyeknek érkeznek az Unió vámterületén kívüli külföldi üzletekből vagy raktárokból. Ezek főként a különböző harmadik országbeli (pl. Kína, USA, Törökország) webáruházokból érkezett csomagokra vonatkoznak, mivel éppen ezen áruk besorolásának változása is az aktuális módosításoknak tudható be. Míg 2016. május 1-ig ezek a küldemények nem kereskedelmi jellegű árunak számítottak, ezzel számos előnyt élvezve az egyszerűbb és olcsóbb beszállítás következtében, úgy jelenleg az új vámkódex ezekre a küldemények már mint kereskedelmi árura tekint. A szigorítások főként a drágább csomagokat illetik, ezeknél hozzáadott engedélyezésekre, és az ezzel kapcsolatos költségekre kell számítani.

   A Szlovák Köztársaság Pénzügyi Közigazgatási Hátóságának értesítése szerint a változások nem érintik majd a 150,- EUR értékig terjedő küldemények beszállítását országunkba. Ez eddigi szabályoknak megfelelően a vámhatóság továbbra is haladéktalanul szabad forgalom alá helyezi ezeket a küldeményeket, amennyiben azok tartalmuk értékét bizonyító okmánnyal rendelkeznek, és beszállításukat nem szegi törvényes akadály vagy tilalom. Ezeknél a csomagoknál a vámhatóság megvámoltatva vagy vámmentesen postai kézbesítésre engedi a csomagokat a címzett számára (a vámmentesítésés feltételeiről bővebben a www.financasprava.sk weboldalon olvashatunk). A 150,- EUR értéket meghaladó küldeményeknél viszont már minden esetben vámnyilatkozatot kell tennünk, melyhez a pénzügyi hatóság értesítése szerint mellékelni kell minden olyan okmányt, mely az adott csomag tartalmával kapcsolatban szükséges lenne az áru piaci értékesítésre, függetlenül áttól, hogy a küldeményt kizárólag saját használatra rendeltük, vettük. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy amennyiben a csomag tartalmának jogszerű piacra helyezésére szükség van pl. a Szlovák Kereskedelmi Felügyelet,  az Állami Gyógyszer-ellenőrző Intézet, a Közegészségügyi hivatal vagy az Állami Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrző Hatóság engedélyére, úgy ezt az engedélyt mellékelni kell az általunk benyújtot vámnyilatkozat mellé. Mivel a nevezett engedélyek beszerzése hozzáadott költségekkel járhat, így növekszenek csomagunk beszállításának költségei is. Szintén 2016. május 1-től növeli majd költségeinket az a törvénymódosítás is, mely szerint újonnan küldeményünk vámértékébe beleszámítódik majd csomagunk postai kézbesítési díja is, így megnövelvén küldeményünk értékét az elvámoltatás szempontjából.  

   Mivel az Uniós Vámkódex hatályba helyezése országunkban valóban szélesen érinti a vámeljárás feltételeit, célszerű bármilyen, az Unió vámterületén kívül eső vásárlás esetében tájékozódni az illetékes vámhivatal előtt az aktuális feltételekről és szabályokról, nehogy a külföldi vásárlástól várt jelentős megtakarítás helyett nem várt költségek lepjenek meg minket a vámhatóságnál.

   Ez a jogi tanácsadás nem teljeskörű; a korlátozott kérdésfeltevés, valamint a szűkös terjedelmi korlátok folytán nem minden esetben alkalmas az adott probléma mindenre kiterjedő megválaszolására, valamint a teljes jogi vélemény kialakítására. Ennek következtében sem a szerkesztőség, sem pedig a választ adó ügyvéd nem vállal teljeskörű felelősséget az adott jogi tanács gyakorlatban való felhasználásáért. A felmerült jogi problémájával kapcsolatos végső döntése előtt mindenképpen konzultáljon jogi képviselőjével.

Mgr. Kőrösi Ildikó, ügyvéd
tel. sz. 0908 468 260

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)