Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Mi az allergia? ...folytatás

Mi az allergia? ...folytatás

2024. május 04., szombat | Ma: Mónika (HU), Florián (SK)
Tanácsadó Vissza
Címlap > Tanácsadó > Mi az allergia? ...folytatás
Mi az allergia? ...folytatás 2013. október 06. vasárnap, 12:00
Mi az allergia? folytatás...

Csökkenthető-e az allergia kialakulásának esélye?

   Igen. Mivel az allergiás hajlam öröklődhet, ugyanakkor az allergiás tünetek megjelenésében, illetve az allergiás betegség kialakulásában egyéb tényezők is közrejátszanak, a magas rizikócsoportba tartozó csecsemők (családi anamnézis) esetében fontos bizonyos megelőző lépéseket tenni, hogy a tünetek vagy betegség kialakulásának esélyét csökkentsük.

Ilyen óvintézkedések az alábbiak:

1. Lehetőség szerint szoptassa minél tovább gyermekét. (Vizsgálatok szerint a legalább 6 hónapos anyatejes táplálás csökkenti a kockázatot!)

2. Ha nincs lehetősége gyermeke anyatejes táplálására, válasszon számára ún. hypoallergén tápszert.

3. Szoptatás ideje alatt gyógyszert ne szedjen, csak ha orvosilag mindenképpen indokolt.

4. A csecsemő 1 éves kora alatt ne kapjon idegen fehérjét, pl. tehéntejet.

5. Minden új táplálékot csak fokozatosan vezessen be a csecsemő étrendjébe.

6. Ne dohányozzon gyermeke közelében.

7. A csecsemő környezetében ne legyen allergiát kiváltó anyag (por, penész, stb.), ill. háziállat (pl. macska, kutya, stb.)

   A már kialakult allergiás tünetek, betegségek esetében is csökkenthető tünetek súlyossága, kiújulásának gyakorisága.
Az allergia úgynevezett multifaktoriális betegség.

   Ez azt jelenti, hogy kialakulásában, lefolyásában, a tünetek időszakos kiújulásában vagy megszűnésében több tényező játszik közre. Az allergiás betegség alapját általában örökletes veleszületett hajlam - genetikai, biológiai háttér - képezi, amelyre az allergiás betegség családi halmozódása utal. Ez a túlérzékenység azonban önmagában még nem vezet törvényszerűen az allergiás tünetek megjelenéséhez. További tényezők együtthatása határozza meg, hogy az allergia mikor, milyen formában (azaz milyen allergiás tünetként vagy betegségként), milyen súlyos tünetekkel jelentkezik, egyszeri, visszatérő, vagy tartós tüneteket okoz-e.

   Az esetek egy részében azonban egyáltalán nem jelentkeznek allergiás tünetek az egyén élete folyamán, annak ellenére, hogy egy esetleges allergiavizsgálat, bőrpróba kimutatja az érzékenységet bizonyos allergénekre.

   Ezek a további tényezők a környezeti ártalmak, hatások (pl. dohányfüst, légszennyezettség), a pszichoszociális tényezők, az allergének aktuális jelenléte, és a szervezet aktuális állapota (pl. stressz, fertőzés, betegség, hormonális és anyagcsereváltozások).

MUDr. Czellárik Mária, Vágsellye

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)