Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Meleg Mária: Téged Isten dicsérünk

Meleg Mária: Téged Isten dicsérünk

2024. április 26., péntek | Ma: Ervin (HU), Jaroslava (SK)
Könyvajánló Vissza
Címlap > Könyvajánló > Meleg Mária: Téged Isten dicsérünk
Meleg Mária: Téged Isten dicsérünk 2016. március 03. csütörtök, 13:59
Meleg Mária: Téged Isten dicsérünk

   Emlékkönyv Főtisztelendő Danczi Lajos Krisztus papja születésének kilencvenedik évfordulója alkalmából.

   Egy pap sem végezheti kizárólag a saját munkáját, mert múltat vesz át, és jövőt épít, elődtől veszi át, és utódnak adja át, egy szakadatlan folyamat közepén áll, felelősséggel dolgozik a híveiért, nemcsak a jelenükért, a jövőjükért, sőt a jövendő üdvösségükért.

   Lajos atya bölcs volt, hatalmas tudással rendelkezett, nemcsak a saját szakterületén. Kiemelkedő volt a történelmi, irodalmi műveltsége, a művészetek területén való jártassága. Utánajárt a dolgoknak, mélyreható kutatómunkát végzett. Zenei műveltsége rendkívüli volt. Megörököltem tőle egy népzenei szakkönyvet, ami tel volt aláhúzásokkal, a lapszélre írt sajátkezű jegyzeteivel. Ebből is látszik, hogy alaposan áttanulmányozta a kötetet.

   Danczi atya nagyon magyar érzelmű ember volt. Szerette, ápolta, őrizte a néphagyományokat. Mindig szívügye volt, hogy a falu magyar maradjon. Egy alkalommal, talán éppen az iskolákba való beiratkozások idején arról prédikált, hogy milyen fontos, hogy a magyar gyerekek magyar iskolába járjanak. A szószékről prédikált, ezzel is hangsúlyozva a téma fontosságát. Majd prédikációja végén azt mondta: Adják a gyerekeket magyar iskolába, mert ha nem lesznek magyar tanítóink, papjaink, kihal a magyar nemzet... Ámen.  Erre a templomi hívők szokás szerint automatikusan ráfeleltek: Engedje az Isten. Majd egy rövid döbbenet után nevetés futott végig a templomon.  A plébános úr rájött, hogy ez így mégsem jó, felemelte mutatóujját, és így szólt: Hát ne engedje az Isten. S belekezdett újra a prédikációba, amelyet aztán úgy fejezett be, hogy arra már helyes volt a felelet.

   Mindig volt benne nevelőszándék. Voltak elvei, amelyekből nem engedett. Hirtelenharagú volt, jól letorkolt, ha hibáztam, elvétettem valamit, de sohasem rossz szándékkal tette. Minden cselekedetét a jó szándék vezérelte. Ismerte a vágaiakat, nemcsak a templomba járókat. Mindenkivel szót tudott érteni. Jó pásztora volt a nyájának.

Józsa Mónika visszaemlékezései /részlet/

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)