Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Megjelent a TERRA Hírújság márciusi száma (2017)

Megjelent a TERRA Hírújság márciusi száma (2017)

2024. április 27., szombat | Ma: Zita (HU), Jaroslav (SK)
Közélet Vissza
Címlap > Közélet > Megjelent a TERRA Hírújság márciusi száma (2017)
Megjelent a TERRA Hírújság márciusi száma (2017) 2017. március 07. kedd, 12:53
Megjelent a TERRA Hírújság márciusi száma (2017)

   A márciusi kiadás írásainak sora Böjt idején címmel Ft. Lengyel Sándor, vágai plébános gondolatainak összefoglalójával kezdődik.

   A lezajlott események között nemeskosúti, deáki, vízkeleti, tardoskeddi, negyedi, farkasdi, felsőszeli, vágai és zsigárdi intézmények, szervezetek, önkormányzatok legsikeresebb rendezvényeiről szóló képes beszámolók szerepelnek.

   Friedrich Klára rovásíráskutató sorozatának témája ezúttal a Gellei Imakönyv nevet viselő írásemlékünk. A lap a zsigárdi bőgőtemetésről, valamint az 1849 júniusában lezajlott peredi és zsigárdi ütközetekben harcoló farkasdi és negyedi nemzetőrökről közöl visszaemlékezéseket.

   Az élettársi kapcsolat előnyeiről és hátrányairól Mgr. Kőrösi Ildikó jogász írása foglalkozik. A tanácsadó rovat másik anyaga Mit igyunk és mennyit címmel MUDr. Czellárik Mária tollából való.

   Az események szervezői a Kodály- emlékév nyitórendezvényére, a székesfehérvári Alba Regia vegyeskar zsigárdi farsangi műsorár és az esztrádcsoportok nagyfödémesi területi seregszemléjére invitálnak. A lap közli a Tompa Mihály Országos Vers- és Prózamondó Verseny galántai és vágsellyei járási döntőiről, a megmérettetés országos elődöntőjéről szóló ismertetőt, továbbá a magyar forradalom és szabadságharc 169. évfordulója alkalmából a régióban tervezett ünnepségek helyszíneit, időpontjait, köztük a peredi regionális ünnepségre szóló meghívót. A jubileumi Kodály-emlékév galántai és régióbeli eseményeinek-, és a május 26-28-én sorra kerülő XVII. Kodály napok teljes programját is megtaláljuk az újságban. Két Zsigárdon megrendezendő esemény, mégpedig Csáky Pál Hit és Hűség című színpadi játékának-, valamint az Ambrus Wiszkis Attilával tervezett beszélgetés meghívója is része a programajánlónak.

   A közéleti témáknak helyet adó rovatban Farkas Lívia, Nemeskajal község polgármestere számol be két év munkájának eredményeiről, Forró Krisztián megyei képviselő pedig a megyei önkormányzatban végzett tevékenységéről, az elért eredményekről tájékoztatja az olvasókat.

   A Megbecsültek Társaságának két budapesti kirándulásáról képes beszámolókban ad hírt a lap.

   Gaál József Mátyusföldhöz, illetve a Felvidékhez kötődő családregényeket ajánl olvasásra. Jakubecz Márta Cincogi és cimborái című könyvével pedig annak magyarországi bemutatója kapcsán ismerkedhetünk meg részletesebben.

   Jól dolgozó szervezeteink közül Gaál László a deáki nyugdíjasok klubját mutatja be, több nemeskosúti szervezet közös munkáját pedig a helyi művelődési ház volt vezetője, Bilik Erzsébet értékeli.

   A Terra főzőcske oldalain olvasói recepteket találunk. A Színes oldalain Danajka Lajos Mátyusföldi adomák című gyűjteményéből, és Bartos Ferenc alsószeli énekes nótakönyvéből találunk különlegességeket. A hetvenes-nyolcvanas évek sikeres mátyusföldi rockzenekara, a Treff történetei is érdekes visszaemlékezések, érdemes őket elolvasni.

   A TERRA Hírújság, ahogy eddig is, több régióbeli magyar vállalkozó hirdetését közli, és várja a többi, termékét, szolgáltatását magyar nyelven népszerűsíteni kívánó vállalkozó jelentkezését.


  A TERRA Hírújságot a vidék 32 településén vásárolhatják meg a archivum.terrahirujsag.sk/arusitohelyek honlapon található elárusítóhelyeken, illetve előfizethetik a archivum.terrahirujsag.sk/elofizetes oldalon.

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)