Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Megint sikeresek voltak a Kodály Zoltán Gimnázium bábosai

Megint sikeresek voltak a Kodály Zoltán Gimnázium bábosai

2024. május 03., péntek | Ma: Tímea (HU), Galina (SK)
Szervezetek, csoportok Vissza
Címlap > Szervezetek, csoportok > Megint sikeresek voltak a Kodály Zoltán Gimnázium bábosai
Megint sikeresek voltak a Kodály Zoltán Gimnázium bábosai 2014. július 29. kedd, 14:24
Megint sikeresek voltak a Kodály Zoltán Gimnázium bábosai

   Hatalmas sikert ért el a Galántai Kodály Zoltán Gimnázium Bábcsoportja Dunaszerdahelyen, a Duna Menti Tavasz 2014 országos döntőjében. A Piroska és a farkas című mase bábfeldolgozásával hódította meg mind a szakmai zsűri, mind a gyermekközönség szívét. Az előbbi a különleges értékű gyémántfokozattal ismerte el a kis elsősökből álló csoport munkáját, a gyermekzsűri pedig a közönség díját ítélte oda a lelkes társaságnak.

   Iskolánkban a bábozás már 17 éves múltra tekint vissza. Jelenleg is 2 bábcsoport tevékenykedik, melyek tagjai a nyolcosztályos gimnázium kisdiákjaiból verbuválódnak, (általában egy osztály közösségéből), dolgoznak, alkotnak, formálódnak, versenyeznek különféle hazai és magyarországi fesztiválokon, rendezvényeken, falunapokon, óvodákban, iskolákban lépnek fel. A tanév mindig alapozással kezdődik, rengeteg játékkal, drámapedagógiai foglalkozással, ahol a gyerekek megtanulják érezni a színpadot, megtanulnak figyelni egymásra, megismerik önmaguk képességeit, közben pedig jól szórakozik mindenki. Ennek kiváló teret biztosít az 1. évfolyamban az órarendbe beiktatott drámaóra. Különböző technikákkal dolgozunk: kesztyűsbábokkal, marionett-bábokkal, bunraku bábtechnikával, de nem idegen a gyerektől az árnyjáték vagy a mozgásszínház sem.   

   A 17 év alatt felnőtt két generáció, akik mindannyian 7, illetve 8 éven keresztül tagjai voltak a csoportnak, a jelenlegi idősebb diákok alkotta csapat is már hatodik éve bábozik. Számos verseny van mögöttünk, számos díjat sikerült eddig szereznünk. A fiatalabb diákokkal a Duna Menti Tavasz gyermekfesztivál rendszeres szereplői vagyunk, ahol már többször kaptunk különdíjat, többször voltunk nívódíjasok, kétszer elnyertük a fesztivál nagydíját, néhányszor a gyerekzsűri díját.

   Amikor a csapat kinövi a gyerekfesztiválokat, a diák-és felnőtt színjátszók közt, a Komáromi Jókai Napokon próbálunk meg helytállni,. Ebben az igényes mezőnyben is vannak sikereink: Csémy Éva Díja a legkreatívabb előadásért, Gergely József Díj a rendezésért, a legjobban fotózható előadásnak járó díj, ötletáradatért járó díj, alakítás díjak. Persze nem az a fontos, hogy díjesővel térjünk haza a versenyekről, de az nagyon felemelő érzés, amikor a díjátadó után együtt örül a csapat.   

   Szerencsésnek mondhatjuk magunkat mi itt a Kodály Zoltán Gimnáziumban, hiszen végigkísérhetjük a gyerekek ”színházas” útját tízéves koruktól egészen az érettségiig, közben pedig figyelhetjük, hogyan fejlődnek, alakulnak, hogyan ismerik meg nemcsak egymást, de önmagukat is, hogyan válnak felnőtté.

Mészáros Andrea, a csoport vezetője

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)