Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Mátyusföldi népi díszítőművészet

Mátyusföldi népi díszítőművészet

2024. április 27., szombat | Ma: Zita (HU), Jaroslav (SK)
Helytörténet Vissza
Címlap > Helytörténet > Mátyusföldi népi díszítőművészet
Mátyusföldi népi díszítőművészet 2014. december 17. szerda, 12:44
Mátyusföldi népi díszítőművészet

   A mai néprajzosnak tehát meg kell elégednie azzal, ha a múlt századból itt felejtett épületek zugaiban fellel egy-két olyan holmit – cserépedényt, korsó, ládát, mángorlót, mozsarat vagy szövőszéket, melynek alakja, illetve megmunkálása vagy díszítése bepillantást enged a lakosság egykori ízlésébe, díszítőművészetébe. Mindehhez még hozzá kell tennünk azt is, hogy a galántai múzeum gyűjteményébe elég sok olyan tárgyi emlék került, például szőttesek, hímzések, festett tányérok, székek stb., melyeket a 2. világháború után Magyarországról ide települtek hoztak magukkal. Ezek a tárgyak természetesen történetileg más tájakhoz kapcsolódnak, de egyben jól illusztrálják a vizsgált terület jelenlegi népességének összetételét. 

   Megjegyzendő az is, hogy a festett tányérok, cserépedények zöme más-más vidékről származik – vásári portéka -, hiszen tudomásunk szerint a környéken nem volt számottevőbb fazekasság.

   Külön érdemes kitérni arra a jelenségre is, hogy egy ilyen földrajzilag viszonylag kis területen, mint a Mátyusföld peremterületének lakossága, amely zömében vagy teljes egészében szlovák nemzetiségű, a díszítőművészet területén milyen sajátságos eredményeket produkál. A többségében magyarlakta falvaktól eltérően / például Vezekény, Hegysúr, Mácséd stb./ Nagygurabon és Sopornyán a gazdagon díszített népviselet a mai napig él az idősek körében. Ezt bizonyítják a galántai múzeumban kiállított szebbnél szebb főkötők, ködmönök, ujjasok.

   Talán nem érdektelen felfigyelni néhány jellegzetes díszítő motívumra: a nádszegi vizeskorsón az egyszerű vonalmintás díszítés mellett fellelhető az ősi, történelem előtti sámánisztikus hiedelmeket idéző stilizált életfa, egy másik, zömökebb nádszegi vizeskorsón az ugyancsak ősi díszítőelem, a csigavonal, egy szintén Felsőszeliből származó /de más szomszédos falvakban is elterjedt/ nagy, úgynevezett „lakodalmasfazékon” a legszembetűnőbb díszítés az egyszerű hullámvonal.

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)